Koopgids

Douchegel of gewone zeep: welk product is het beste voor je huid?

24 juli 2023
douchegel

Douchegel en gewone zeep werken even goed, maar ze hebben ze verschillende ingrediënten. Daarom hangt het van jouw huid en persoonlijke voorkeur af welk product het beste is voor jou. We helpen je kiezen met onze koopgids.

Welke douchegel of showerbar moet ik kopen?

Wij hebben 15 hydraterende doucheproducten getest die te koop zijn in supermarkten, drogisterijen en speciaalzaken. Het gaat om elf vloeibare douchegels, drie showerbars en een vaste zeep.

Hoe goed hydrateren deze hydraterende douchegels?

We hebben de doucheproducten ook op dehydratatie beoordeeld, een belangrijk onderdeel van onze test. De algemene score van een doucheproduct wordt voor de helft berekend voor hun dehydrataterende effecten. Uit de test blijkt onder andere dat de meeste doucheproducten goed scoren op dehydratatie. Vier douchegels scoren ondermaats

Welke doucheproducten zijn goed voor de huid? En welke producten drogen je huid uit? Lees meer over hydraterende doucheproducten.

Showerbars of vloeibare douchegels?

Sanex is het beste product van onze test, een showerbar. Het wordt gevolgd door Foamie en Wondr. De bars staan bovenaan in onze tabel, samen met enkele vloeibare producten. De bar die lager scoort is die van Lush, door zijn impact op het milieu en zijn ontbrekende etikettering. Toch is de score ook niet slecht. 

De vaste vormen schrikken ons testpanel niet af, ze behalen gelijkaardige scores als de vloeibare vormen. Ook qua milieu scoren ze goed (behalve Lush). Alle bars hebben ook goede score voor dehydratatie, ze drogen je huid minder uit.

Zijn er milieuvriendelijke doucheproducten?

 • Bioderma 0008 haalt 5/5 sterren voor milieuvriendelijkheid. Maar het zorgt voor een te sterke dehydratering. 
 • Zeven andere behalen 4 sterren, een mooie score. De helft scoort dus goed op het vlak van milieuvriendelijkheid.
 • Drie van de vier showerbars behoren tot de betere groep. Voor de productie is er minder water nodig, ze zijn compacter om te transporteren en ze hebben geen plastic maar een kartonnen verpakking.
 • De doucheproducten die slecht scoren hebben te veel ingrediënten of verpakkingen die een zware impact hebben op het milieu. 

Wat vindt ons testpanel?

Dertig gebruikers gebruikten de doucheproducten gedurende een week. We vroegen wat ze vonden van de textuur, het parfum, de hydratatie, de hoeveelheid schuim, het properheidsgevoel en het gevoel van de huid na gebruik. We vroegen ook hun globale indruk en of ze het product zouden kopen. 

De gebruikers waren zeer positief over zowel de douchegels als de bars: Foamie en Cien behalen 5 sterren, gevolgd door alle andere producten met 4 sterren. Bioderma scoorde minder: volgens de gebruikers geeft het te weinig schuim af en ruikt het minder aangenaam. 

Welk doucheproduct scoort het beste?

De bar van Sanex is de Beste van de Test. Waarom?

 • De bar scoort uitstekend op het vlak van natuurlijke hydratatie van de huid.
 • Je betaalt in de supermarkt € 4,67 voor 100 g. 
 • Door de verpakking en de lagere impact van ingredienten op het milieu scoort deze bar heel goed voor milieuvriendelijkheid. 
 • De bar bevat geen microplastics. 
 • De gebruikers gaven een algemene score van 4 sterren (op 5). 
 • Het etiket is perfect in orde: 5 sterren 
 • Het bevat wel een parfum, maar geen allergenen en geen schadelijke ingrediënten.

De douchegel uit de Aldi Expert + van Biocura (binnenkort Lacura) is de Beste Koop. Waarom?

 • Je betaalt in de Aldi € 2,16 voor 500ml. 
 • Voor milieuvriendelijkheid behaalt dit product vier sterren. De douchegel bevat geen microplastics.
 • In het labo scoort ze op dehydratatie redelijk goed: 4 sterren. Het droogt je huid dus niet uit.
 • Het testpanel geeft het een goede algemene score van 4 (op 5) sterren
 • Ook het etiket behaalt 4 sterren. 
 • Het bevat wel een parfum, maar geen allergenen en geen schadelijke ingrediënten.

Wat kost meer: douchegel of showerbars?

Een douchgel hoeft niet veel te kosten om goed te dehydrateren, zie onze Beste Koop. Voor € 4,5 à € 5 koop je een liter douchegel van Aldi en Cien, hoewel die minder goed hydrateren. De douchegels van Dove, Nivea en Palmolive hydrateren beter en kosten tussen de € 10 en € 15 voor een liter.

De bars zijn voor 1 kg duidelijk duurder dan de gel. Drie van de 4 bars gebruik je 1,5 tot 2 keer langer dan een vloeibare vorm. Toch blijft de prijs aan de hoge kant, wat jammer is voor een milieuvriendelijker product. Je betaalt € 47 à € 53 voor 1 kg Sanex of Lush. Voor Foamie is dat al € 65 voor Foamie. Voor Wondr betaal je zelfs € 89 per 1 kg. 

Welk doucheproduct moet ik kopen?

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je vloeibaar of vast? Welke geur wil je? Welke textuur verkies je? Daarnaast kan je ook kiezen voor een normale shower gel, een voedende of hydraterende gel of een product met natuurlijke ingrediënten. 

En dan zijn er ook doucheproducten voor mannen, vrouwen, sporters en kinderen. Maar dat onderscheid is vooral voor marketingdoeleinden, de ingrediënten zijn grotendeels dezelfde. 

Waak er over dat je product kiest dat je huid niet uitdroogt, milieuvriendelijk is en ook niet te veel kost. 

Bekijk de testresultaten van douchegels en showerbars

Leer meer over de ingrediënten in jouw cosmetica