Koopgids

Waar moet je op letten bij het kopen van condooms?

25 november 2021

Condooms zijn er in alle vormen, maten, kleuren en diktes. De juiste condoom kiezen is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur (bv. gebruiksgemak, pasvorm, dikte, materiaal, gevoel, textuur, geur, glijmiddel), en het kan wel even zoeken zijn naar de ideale match.

Waarom condoom gebruiken?

Condooms zijn het meest doeltreffende middel om de overdracht van de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen. Ken je de seksuele voorgeschiedenis van je bedpartner niet, of heeft één van jullie al een soa, dan zijn condooms aangeraden om eventuele besmetting te vermijden.

Bovendien zijn condooms ook doeltreffend, goedkoop en makkelijk beschikbaar als voorbehoedsmiddel, en kunnen ze ingeschakeld worden als aanvulling op een andere vorm van anticonceptie zoals de pil of een spiraaltje.

Hoe doeltreffend condooms precies zijn, hangt voornamelijk af van de motivatie, handigheid en ervaring van de gebruiker. Belangrijk is dus als je condooms gebruikt, om dit correct en consequent te doen.

Welk condoom je ook gebruikt, weet dat ze veilig zijn. Zolang je er maar eentje draagt. Wij testten 12 populaire modellen, en troffen geen noemenswaardige problemen aan.

VERGELIJK ALLE GETESTE CONDOOMS

Kies de condoom die het beste bij je past

Condooms zijn er in alle vormen, maten, kleuren en diktes. Met of zonder (zaaddodend, verdovend of stimulerend) glijmiddel, recht of voorgevormd, glad of geribbeld, of met een kleurtje, smaakje of geurtje. Het juiste condoom is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur (bv. gebruiksgemak, pasvorm, dikte, materiaal, gevoel, textuur, geur, glijmiddel), en het kan wel even zoeken zijn naar de ideale match.

Wij lieten alle condooms uit onze test ook in de praktijk uitproberen door 55 seksueel actieve koppels met ervaring in condoomgebruik. We vroegen hen om alle condooms te beoordelen op gebruiksgemak en persoonlijke voorkeuren zoals pasvorm, comfort, hoeveelheid glijmiddel, geur, textuur enz.

Vooral gebruiksgemak en de dikte van het condoom bleken belangrijk voor hun ervaring. Onze testers hadden ook liever te veel glijmiddel dan te weinig.

De drie favorieten van onze testers waren Skyn Original, Durex Orgasm’Intense en Durex Nude. Ook Kruidvat Classic en Durex Thin Feel kregen over het algemeen goede recensies.

Kies de juiste maat

Een condoom moet goed passen, anders is het niet veilig. Een condoom dat te strak zit, gaat sneller kapot. Zit een condoom te los, dan glijdt het makkelijker af.

Voor de meeste mannen zullen normale condooms passen. Ben je groter of kleiner dan gemiddeld, of is je penis aan de brede of net smalle kant, ga dan voor een condoom op maat. Het kan een beetje uitproberen zijn om een condoom te vinden dat voor jou goed zit.

Materiaal

De meest verkochte condooms zijn gemaakt uit natuurlijk rubberlatex, maar wie last heeft van een latex-allergie, vindt ook zonder problemen synthetische exemplaren (bv. uit polyurethaan of polyisopreen). Over het algemeen zijn deze iets duurder, maar hun bescherming is gelijkaardig aan die van latex modellen.

Condooms uit natuurlijke materialen zoals lamsdarm zijn daarentegen af te raden, omdat ze te poreus zouden zijn om goed te beschermen tegen soa’s.

Glijmiddel

Het materiaal van het condoom bepaalt ook welk glijmiddel je eventueel kunt gebruiken. Sowieso bevatten de meeste condooms standaard glijmiddel om de penetratie te vergemakkelijken en wrijving te verminderen.

Wil je nog extra glijmiddel gebruiken? Glijmiddel op waterbasis is veilig en huidvriendelijk, maar het droogt sneller op. Glijmiddel op siliconenbasis is veilig in combinatie met condooms, en wordt niet geabsorbeerd, maar kan een zeldzame allergische reactie uitlokken.

Glijmiddelen op oliebasis bewaar je liever voor massages dan voor seks, omdat ze latexcondooms kunnen aantasten. Gebruik nooit vaseline, babyolie, bodylotion, massageoliën, bakolie, enz. in combinatie met latexcondooms. Ook bepaalde geneesmiddelen die je vaginaal inbrengt, kunnen funest zijn voor latex condooms.

Er zijn ook speciale glijmiddelen op de markt met extra functies of smaakjes. Een glijmiddel met een verdovende gel is bijvoorbeeld bedoeld om je orgasme uit te stellen, en bevat meestal benzocaïne. Stimulerende glijmiddelen hebben daarentegen een verwarmend of net verkoelend effect.

Condooms met zaaddodend glijmiddel zijn duurder, minder lang houdbaar en niet beter dan andere condooms, en kunnen daarnaast irritatie veroorzaken. Lees de gebruiksaanwijzing om te weten of deze specifieke glijmiddelen compatibel zijn met jouw condooms.

Betrouwbaarheid

Condoomfabrikanten volgen zelf de kwaliteit nauwgezet op en voeren meestal hun eigen veiligheidstests uit. Elk afzonderlijk condoom wordt elektronisch getest op gaatjes en zwakke plekken voordat het wordt verpakt en vrijgegeven voor verkoop. Mislukte condooms worden automatisch weggegooid. Bovendien worden willekeurige steekproeven extra getest op lekkage, sterkte, eisen qua afmetingen en verpakking. Ligt het percentage condooms dat niet voldoet te hoog, wordt het hele lot preventief afgekeurd en vernietigd. In principe mogen er dus geen niet-conforme condooms op de markt komen.

Uit onze test blijkt dat condoomfabrikanten zich goed houden aan de kwaliteitseisen. Onze tests in het labo waren immers dezelfde als diegene die de fabrikanten stelselmatig zelf moeten uitvoeren vooraleer ze condooms op de markt mogen brengen. In vergelijking met onze vorige test uit 2002 is bij de huidige test de kwaliteit er nog wat op vooruit gegaan; condooms zijn vandaag beter ontworpen, geproduceerd en verpakt dan ooit. Bovendien bleek er geen verschil te zijn tussen verschillende prijscategorieën; goedkope condooms beschermen even goed als duurdere condooms.

Aan welke richtlijnen moeten condooms voldoen?

Drie belangrijke instanties hebben wereldwijde normen vastgelegd voor de productie van condooms: de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO), het Comité Européen de Normalisation (CEN) en de American Society for Testing and Materials (ASTM). Er werden minimaal aanvaardbare kwaliteitsniveaus vastgelegd en gehandhaafd, zodat de producten veilig op de markt konden worden gebracht. Wij hebben alle condooms getest volgens de in Europa geldende ISO-normen: ISO 4074:2015 voor condooms uit natuurlijk rubberlatex en ISO 23409:2011 voor synthetische condooms.

Condooms worden geclassificeerd als medische hulpmiddelen en moeten bijgevolg voldoen aan de Europese Richtlijn betreffende Medische Hulpmiddelen. Condooms die bestemd zijn voor verkoop of distributie binnen de Europese Unie moeten voorzien zijn van de CE-markering door een keuringsinstantie, die aangeeft dat het product voldoet aan de essentiële eisen inzake veiligheid en doeltreffendheid.

Meer weten over condooms? Lees onderstaande artikels voor meer info: