Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Koopgids body lotions

22 januari 2020

Geen fan van de gure winterse dagen? Je huid ook niet. De koude temperaturen sturen de vochtbalans van je huid danig in de war. Een body lotion kan op zo’n moment soelaas bieden. Wij onderwierpen er 14 aan een grondige test

Wanneer heeft je huid een body lotion nodig?

Verschillende factoren zoals koude, droge lucht, een lang heet bad, ouderdom, zon ... kunnen de opperhuid, het zichtbare gedeelte van je huid aantasten. Je huid zal in zo'n geval ruwer ogen en kan rood zijn en jeuk geven. Ze zal ook minder soepel aanvoelen.

Op zo'n moment kan een body lotion soelaas bieden. Zo'n crème hydrateert je huid opnieuw en legt tevens een beschermlaagje op je huid om vochtverdamping tegen te gaan. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat je daarvoor een body lotion gebruikt die je huid ook echt goed hydrateert. Op één exemplaar na, die van Sanex, deden gelukkig alle body lotions uit onze test dat naar behoren. We lieten alle body lotions ook testen door 30 vrouwen van verschillende leeftijden. Hier en daar was er eentje die iets te vettig of te kleverig werd bevonden, maar er waren geen grote uitschieters.

Naar de resultaten 

Welke body lotion is geschikt voor gevoelige huid?

Wie overgevoelig of allergisch is voor bepaalde ingrediënten die vaak worden gebruikt in cosmetica, laat zich beter niet inpakken door claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” hebben immers geen wettelijke basis en bieden je dus geen enkele garantie. Wil je zeker zijn, controleer dan rechtstreeks de ingrediëntenlijst.

Van de 15 van body lotions die wij onder de loep namen, bevatten er maar liefst 6 stoffen die allergische of overgevoeligheidsreacties kunnen uitlokken.

Wie een gevoelige huid heeft, kan vertrouwen op de body lotion van Eucerin of Carrefour. Deze body lotions bieden een degelijke hydratatie en bevatten geen allergenen. 

Hoe vermijd je schadelijke stoffen? 

Hoewel body lotions niet worden ingeslikt, blijven ze wel op de huid achter. Wij zien sommige stoffen dan ook liever niet opduiken.

De body lotions van Dove en Lush bevatten bijvoorbeeld propylparabeen. Een stof die niet zo onschuldig is. Parabenen worden wel vaker toegevoegd aan cosmetica om de houdbaarheid ervan te verlengen. Ze remmen immers de groei van micro-organismen af. Propylparabeen is echter een endocriene verstoorder. Dat wil zeggen dat deze stof inwerkt op je hormonaal systeem. Het gebruik ervan wordt daarom afgeraden in producten die je op je huid smeert en op je huid blijven.

De body lotion van Nivea bevat butylphenyl metylpropional. Over deze stof bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. Volgens de eerste studies zou ze schadelijk zijn voor de voorplanting. Op Europees niveau werd daarom beslist om deze stof voorlopig als onveilig te markeren. In afwachting van meer duidelijkheid zien wij deze stof dan ook liever niet opduiken. Uiteraard laat de aanwezigheid van zulke ingrediënten zich voelen in de eindscore.

Wil je zeker zijn dat je body lotion geen schadelijke stoffen bevat, neem dan een kijkje in de ingrediëntenlijst. In ons dossier "Ingedriënten van cosmetica" geven we je meer uitleg bij alle Engelse en Latijnse namen die je daar aantreft.

Naar het dossier

Waar vind ik de beste prijs voor mijn body lotion? 

De geteste producten zijn te koop in de supermarkt, de apotheek , de parfumerie en in specifieke winkels zoals Lush of Hema. De body lotion uit de apotheek, de parfumerie en de specifieke winkel Lush zijn duurder dan de body lotions uit de supermarket en Hema.

  • Prijs van € 2 tot € 3,5 voor 400 ml: Carrefour, Boni (Colruyt) en Hema.
  • Prijs van € 5 tot € 8 voor 400 ml: In deze categorie vind je enkel producten uit de supermarkt: Garnier, Nivea, Dove, Sanex.
  • Prijs van € 12 tot € 20 voor 400 ml: Hier treffen we voornamelijk producten uit de apotheek en parfumerie aan: Neutrogena, Eucerin, Avene en Biotherm
  • Prijs van meer dan € 28 voor 400 ml: Vichy, La Roche Posay, het bioproduct Weleda en Lush. 

Hoe voorkom ik een droge huid?

Of je een droge, normale of vette huid hebt, wordt voor een stuk genetisch bepaald. Maar ook als je een normale huid hebt, kan de vochtbalans in je huid van tijd tot tijd verstoord geraken. Enkele tips om een drogte huid te voorkomen:

  • Bescherm je lichaam en handen tegen de koude. IJzige wind droogt je huid enorm uit, dus draag warme handschoenen, mutsen en warme jas als je je in de winter buiten waagt.
  • Beperk je tijd in bad of onder de douche. Frequent en langdurig contact met heet water verwijdert de natuurlijke beschermlaag van je huid. Douche of baad niet langer dan tien minuten en gebruik warm en geen heet water.
  • Gebruik steeds een zonnecrème wanneer je in de zon vertoeft, zelfs in de winter. 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies