Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij tandpasta's?

11 januari 2017
tandpasta

We hebben twintig tandpasta's getest: 18 wittende en 2 gewone. De tandpasta's werden onderzocht in het laboratorium, maar we deden ook een uitgebreide test onder gebruikers.
We onderzochten twintig courante tandpasta’s (18 whitening en 2 gewone) op hun vermogen om tanden witter te maken en vlekken te verwijderen. Daarvoor deden we een beroep op 600 vrijwilligers. Ze waren tussen 18 en 65 jaar oud, en hadden geen hagelwitte tanden (meer). Er waren rokers, niet-rokers, koffiedrinkers en niet-koffiedrinkers bij.

De deelnemers poetsten hun tanden een maand lang met een van de tandpasta’s. Een tandarts beoordeelde op basis van een kleurenschaal of de tanden witter waren geworden en meer glans hadden gekregen. De deelnemers beoordeelden ook zelf in welke mate de tandpasta hun tanden witter had gemaakt. We wilden bovendien weten of de smaak en de frisse adem werden gewaardeerd.

Nog twee belangrijke criteria in onze test betroffen het schuureffect en het gehalte aan fluoride. We bekeken ook de bestanddelen en controleerden de etikettering.

Bij de berekening van de totaalscore lieten we sommige criteria zwaarder doorwegen dan andere. Dat was met name het geval voor het schuureffect (30% van de totaalscore), omdat tandpasta’s die heel abrasief zijn ervoor kunnen zorgen dat de tanden beschadigd worden. Het wittend effect en het vermogen om vlekken te verwijderen volgens het oordeel van een tandarts lieten we elk voor 20% van de totaalscore meetellen. Het eigen oordeel van de deelnemers over deze aspecten telde mee voor 15%. De correctheid van de etikettering en het gehalte aan fluoride telden mee voor respectievelijk 10% en 5%.