Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij zonnecrèmes?

06 mei 2019
UV rays-zonnecreme kids-creme-

We hebben 26 zonnecrèmes met SPF 30 getest (de meest verkochte factor op de markt) en 13 zonnecrèmes met SPF 50+, in de vorm van spray, tube, aerosol en fles. De producten kwamen uit de apotheek, de supermarkt of de parfumerie, wat de soms grote prijsverschillen verklaart. Al zegt het niets over de kwaliteit.

Het onderzoek bestaat uit meerdere delen: een test in het labo, een analyse van de impact van ingrediënten op het milieu en een gebruikerstest. We keken ook de verpakking na en gingen op zoek naar verdachte stoffen.

Labotest

Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen zowel uv A- als uv B-stralen. Uv B-stralen doen je huid bruinen, maar ook verbranden, terwijl uv A-stralen de huid vooral doen verouderen. Beide soorten stralen dragen bij tot huidkanker. Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: met natuurlijke, minerale filters die het licht reflecteren of met chemische filters die de stralen absorberen en omzetten in warmte. 

De bescherming tegen uv B-stralen testen we als volgt. In het labo worden, bij (meerderjarige) proefpersonen met verschillende huidtypes, twee vakjes afgebakend op hun huid, waarvan een wordt ingesmeerd en het andere niet. Nadat de crème een kwartier kan inwerken, wordt de huid bestraald door een toestel dat zonlicht nabootst, uiteraard binnen de geldende Europese ISO-normen. De huid wordt bestraald totdat een minimale verkleuring kan worden vastgesteld. Na 24 uur wordt gekeken naar het verschil tussen de ingesmeerde en de niet-ingesmeerde huid. 

De ISO-norm werd in december 2019 lichtjes bijgestuurd. De testprocedure is daarbij gelijk gebleven, maar enkele zaken zijn gepreciseerd om verschillen tussen labo’s te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de conditie van de lamp die moet worden gebruikt, over hoeveel product er moet worden aangebracht en over hoe de selectie van de vrijwilligers moet worden gemaakt.

UV rays-zonnecreme kids-creme-

Voor uv A gebruiken we de in vitro-methode, die door de Europese instantie Cosmetics Europe wordt aanbevolen. We testen of de bescherming tegen uv A-stralen daadwerkelijk een derde bedraagt van de SPF-factor, zoals op Europees niveau wordt gevraagd. Hiervoor brengen we de zonnecrème aan op een testoppervlak, dat we vervolgens blootstellen aan uv-stralen. Fabrikanten van bioproducten kaarten geregeld aan dat die in vitro-techniek geen juist resultaat geeft bij bioproducten.  Onze Franse zusterorganisatie Que Choisir heeft vorig jaar alle bioproducten uit haar test hertest met de in vivo- én in vitro-methode. Met hetzelfde resultaat.

Gebruikerstest

Voor de gebruikerstest deden we een beroep op dertig proefpersonen: vrouwen van verschillende leeftijden, die het gewend waren om cosmetica zoals zonnecrème te gebruiken. Zij smeerden elk product op hun onderarm. Net zoals bij de labotest werden de verpakkingen van de producten afgedekt zodat de merknamen niet zichtbaar waren. De proefpersonen gaven een algemene beoordeling en testten de crèmes ook specifiek op de volgende aspecten:

 • Aanbrengen op de huid;
 • Uitsmeren;
 • Absorptie door de huid;
 • Textuur;
 • Kleverig of niet;
 • Vet of niet;
 • Geur;
 • Of de huid wit blijft of niet.

Impact van ingrediënten op het milieu

Ieder jaar zou er zowat 25 000 ton zonnecrème in onze oceanen terecht komen, waarvan niet minder dan 5 000 ton de fauna en flora aantast en wordt opgenomen door de koralen. Met alle gevolgen van dien voor het zeeleven ...

Chemische filters tasten de algen aan en die zijn cruciaal voor koraalriffen. Minerale filters kunnen, ondanks hun natuurlijke reputatie ook schade berokkenen. Zo verhindert titaandioxide bv. de groei van plankton, dat de basis vormt van de mariene voedselketen.

Op basis van wetenschappelijke studies verdeelden we de zonnefilters in drie groepen op basis van hun impact op het milieu. Er werd gekeken naar hormonale verstoring door het product op het milieu, toxiciteit van het product, afbreekbaarheid van het product, impact op de koraalriffen en bioaccumulatie (opeenstapeling van een stof in een organisme).  Vervolgens gingen we aan de hand van de ingrediëntenlijsten na welke er werden gebruikt in de zonnecrèmes. Een zonnebrandmiddel bevat immers doorgaans een mix van meerdere filters.

Ook andere stoffen kunnen het milieu schaden. We controleerden de ingrediëntenlijsten op stoffen zoals parabenen, EDTA, BHT, 2-bromo- 2-nitropropane-1,3-diol, dmdm hydantoin, cyclohexasiloxane, cyclomethicone en bepaalde geurstoffen (benzyl benzoate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, geraniol, hexyl cinnamal, limonene)

Analyse van het etiket

Niet alleen de zonnecrème zelf wordt getest, we nemen ook de verpakking onder de loep voor:

 • De fabrikant en zijn contactgegevens (wettelijk verplicht);
 • Houdbaarheidsdatum;
 • Voorschriften voor gebruik (Europese aanbevelingen);
 • Ongegronde of misleidende claims;
 • (Leesbaarheid van) de ingrediëntenlijst;
 • Informatie in beide landstalen.

Alle factoren samen resulteren in een eindscore op 100.

 

Naar de testresultaten