Hoe wij testen

Hoe testen wij zonnecrèmes?

18 mei 2022
UV rays-zonnecreme kids-creme-

We hebben zonnecrèmes SPF 30, SPF 50 en SPF 50+ getest in de vorm van spray, tube, aerosol en fles. De producten kwamen uit de apotheek, de supermarkt of de drogisterij, wat de soms grote prijsverschillen verklaart. Al zegt het niets over de kwaliteit.

Op zoek naar een veilige en effectieve zonnecrème? Surf dan snel naar ons platform zonnecrème.

Naar ons platform zonnecrème 

Het onderzoek bestaat uit meerdere delen: een test in het labo, een analyse van de milieu-impact van de ingrediënten en de verpakking en een gebruikerstest. We keken ook de gegevens op de verpakking na en gingen op zoek naar verdachte stoffen.

Labotest

Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen zowel uv A- als uv B-stralen. Uv B-stralen doen je huid bruinen, maar ook verbranden, terwijl uv A-stralen de huid vooral doen verouderen. Beide soorten stralen dragen bij tot huidkanker. Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: met natuurlijke, minerale filters die het licht reflecteren of met chemische filters die de stralen absorberen en omzetten in warmte. 

De bescherming tegen uv B-stralen testen we als volgt. In het labo worden, bij (meerderjarige) proefpersonen met verschillende huidtypes, twee vakjes afgebakend op hun huid, waarvan een wordt ingesmeerd en het andere niet. Nadat de crème een kwartier kan inwerken, wordt de huid bestraald door een toestel dat zonlicht nabootst, uiteraard binnen de geldende Europese ISO-normen. De huid wordt bestraald totdat een minimale verkleuring kan worden vastgesteld. Na 24 uur wordt gekeken naar het verschil tussen de ingesmeerde en de niet-ingesmeerde huid. 

De ISO-norm werd in december 2019 lichtjes bijgestuurd. De testprocedure is daarbij gelijk gebleven, maar enkele zaken zijn gepreciseerd om verschillen tussen labo’s te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de conditie van de lamp die moet worden gebruikt, over hoeveel product er moet worden aangebracht en over hoe de selectie van de vrijwilligers moet worden gemaakt.

UV rays-zonnecreme kids-creme-

Voor uv A gebruiken we de in vitro-methode, die door de Europese instantie Cosmetics Europe wordt aanbevolen. We testen of de bescherming tegen uv A-stralen daadwerkelijk een derde bedraagt van de SPF-factor, zoals op Europees niveau wordt gevraagd. Hiervoor brengen we de zonnecrème aan op een testoppervlak, dat we vervolgens blootstellen aan uv-stralen. Fabrikanten van bioproducten kaarten geregeld aan dat die in vitro-techniek geen juist resultaat geeft bij bioproducten.  Onze Franse zusterorganisatie Que Choisir heeft enkele jaren geleden alle bioproducten uit haar test hertest met de in vivo- én in vitro-methode. Met hetzelfde resultaat.

Vragen over zonnecrèmes? Bekijk ons platform zonnecrèmes.

Gebruikerstest

Voor de gebruikerstest deden we een beroep op dertig proefpersonen: vrouwen van verschillende leeftijden, die het gewend waren om cosmetica zoals zonnecrème te gebruiken. We lieten elk van hen iedere zonnecrème uit onze test uitproberen. Net zoals bij de labotest werden de verpakkingen van de producten afgedekt zodat de merknamen niet zichtbaar waren. De proefpersonen gaven een algemene beoordeling en testten de crèmes ook specifiek op de volgende aspecten:

 • Aanbrengen op de huid;
 • Uitsmeren;
 • Absorptie door de huid;
 • Textuur;
 • Kleverig of niet;
 • Vet of niet;
 • Geur;
 • Of de huid wit blijft of niet.

Milieu-impact

Om deze parameter te beoordelen, keken we naar verschillende aspecten:

Ingrediënten

 • Impact van de ingrediënten op het milieu: voor de impact van ingrediënten op het milieu lieten we ons bijstaan door een labo gespecialiseerd in deze zaken. Zij bekeken voor ons tal van zonnefilters en andere ingrediënten uit onze zonnecrèmes die het meest impact hebben op het milieu en gingen na of ze toxisch zijn, of ze afbreekbaar zijn in het milieu, of ze een impact hebben op de koraalriffen of ze zich ophopen in het milieu, planten of dieren, en of ze hormoonverstoorders zijn voor het milieu. Ze baseerden zich hierop wetenschappelijke publicaties.
 • Microplastics: we hebben alle zonneproducten gescand in de Beat the microbeads-app om te achterhalen of ze microplastics bevatten.

Verpakking

 • De verpakking. Koop je het product in zijn eigenlijke verpakking of zit daar nog een andere overbodige verpakking rond?
 • Het materiaal. Van welk materiaal is de verpakking van de zonnecrème gemaakt?
 • De verhouding tussen de hoeveelheid verpakking volgens het labo en de hoeveelheid product vermeld op de verpakking. Een laag cijfer betekent minder afval dat moet worden verwerkt, maar ook minder materiaal dat moet worden geproduceerd en lichter transport.

Residu

 • Het verlies. We testen in het labo hoeveel product achterbleef in de verpakking. We testen dit volgens de richtlijnen van het Ecolabel.

Analyse van het etiket

Niet alleen de zonnecrème zelf wordt getest, we nemen ook de verpakking onder de loep voor:

 • De fabrikant en zijn contactgegevens (wettelijk verplicht);
 • Houdbaarheidsdatum;
 • Voorschriften voor gebruik (Europese aanbevelingen);
 • Ongegronde of misleidende claims;
 • (Leesbaarheid van) de ingrediëntenlijst;
 • Informatie in beide landstalen.

Schadelijke stoffen

Er bestaat een lijst van 25 substanties die een allergische reactie kunnen veroorzaken. We gingen na of zonnecrèmes een of meerdere daarvan bevatten. Deze parameter was louter informatief voor volwassen, bij kinderen houden we hier wel rekening mee in de beoordeling.

We controleerden eveneens of er erkende hormoonverstoorders of andere mogelijke schadelijke ingrediënten in de producten aanwezig waren. We baseerden ons daarvoor op adviezen van het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) van de Europese Unie.

Twee zonnefilters, namelijk octocrylene en homosalate, zien we liever niet aanwezig in zonnecrème tot er meer duidelijkheid is. Producten die deze filters bevatten komen daardoor niet in aanmerking voor onze labels.

Totaalscore

Bij de berekening van de totaalscore lieten we sommige criteria zwaarder doorwegen dan andere:

 • 32.5 % voor de werkzaamheid tegen uv B
 • 32.5% voor de werkzaamheid tegen uv A
 • 20% voor het eigen oordeel van de deelnemers;
 • 5 % voor de correctheid van de etikettering;
 • 10 % voor de milieu-impact

Naar de testresultaten