Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij repairshampoos?

25 maart 2019

Zijn zogenaamde repairshampoos beter dan gewone? Wij vergeleken 14 "herstellende" shampoos met 2 gewone shampoos en de claim "repair" op het etiket blijkt geen meerwaarde. Gewone shampoos reinigen en verzorgen het haar immers even goed. Bovendien is duurder niet beter.

Ons onderzoek bestond uit meerdere delen: een analyse van het etiket, een reinigingstest in het labo en een praktische test door haarexperts en gebruikers. We keken ook de ingrediënten na en beoordeelden welke impact ze hebben op het milieu. In onze koopwijzer shampoos ontdek je welke shampoos het meest in de smaak vielen bij onze haarexperts en de testers thuis, en hoeveel je kunt besparen door voor onze Beste Koop te kiezen.

Naar de resultaten

Reinigingstest

In het labo testten we alle producten eerst op stalen van echt haar. Vooraf bepaalden we de oorspronkelijke kleur van de haarstalen. Daarna "kleurden" we het haar met zwart en rood pigment om vuil en huidsmeer (sebum) na te bootsen. Dit pigment is niet-wateroplosbaar, wat betekent dat het enkel kan worden weggewassen met een goede shampoo. Vuil of vet haar krijg je immers niet schoon met water alleen.Het haar werd vervolgens twee minuten lang gewassen met de verschillende shampoos. We keken na het wassen of het pigment verwijderd was. 

Gebruikers en haarexperts testen

De shampoos werden ook in een realistische omgeving getest. Twee haarexperts wasten het haar van 25 proefpersonen met de 16 shampoos uit onze test. Alle vrouwen hadden beschadigd haar (gekleurd, geblondeerd of chemisch gekruld) op schouderlengte of langer. De haarexperts letten tijdens het wassen en het drogen op de waseigenschappen en het verzorgend effect op het haar.

Waseigenschappen:

 • Hoe gemakkelijk komt het product uit de fles;
 • De consistentie & textuur van de shampoo;
 • Hoe gemakkelijk laat de shampoo zich verdelen over het haar;
 • Schuimontwikkeling;
 • Uitspoelbaarheid;
 • Verzorgend effect op het haar;
 • Doorkambaarheid van nat en droog haar;
 • Gevoel van nat en droog haar;
 • Glans (na het drogen);
 • Veerkracht (na het drogen);
 • Statische elektriciteit (na het drogen).

Tot slot mochten 30 andere gebruikers de shampoos thuis een week lang drie keer gebruiken en beoordelen op basis van dezelfde criteria. De vorming van schuim bleek voor hen erg belangrijk, terwijl het eigenlijk niets zegt over de kwaliteit van de shampoo. Hoe vuiler het haar, hoe minder een shampoo zal schuimen.

Etiket

Dat zogenaamde repairshampoos op hun verpakkingen beweren dat ze het haar herstellen, bezorgt hen slechte scores voor etikettering. We zullen de betrokken fabrikanten dan ook vragen zulke misleidende claims van de verpakking te halen.
Verder namen we het etiket onder de loep voor:

 • De fabrikant en zijn contactgegevens (wettelijk verplicht);
 • Houdbaarheidsdatum of PAO (period after opening);
 • (Leesbaarheid van) de ingrediëntenlijst;
 • Ongegronde of misleidende claims zoals "zonder parabenen", "dermatologisch getest" en "klinisch getest";
 • Informatie in beide landstalen.

Ingrediënten

Daarnaast controleerden we het etiket op de aanwezigheid van verdachte of gevaarlijke ingrediënten. In eerste instantie keken we naar substanties die allergie kunnen veroorzaken. Specifiek keken we naar butylphenyl methylpropional (BMHCA), een stof die de huid kan irriteren. Het wetenschappelijk comité dat de Europese Commissie adviseert, noemt de stof onveilig in cosmetica, maar gezien de onduidelijkheid rond de precieze effecten ervan, laat Europa de stof voorlopig wel nog toe. Wij zien BMHCA natuurlijk liever helemaal verdwijnen en gaven enkele producten daarom een lagere score. In geen enkele shampoo troffen we hormoonverstoorders aan.

Milieuvriendelijkheid

Producten met schadelijke ingrediënten voor het milieu en verpakkingen waarbij er te veel product achterblijft en dus wordt verspild, worden in onze tabel afgerekend voor milieuvriendelijkheid.

Alle factoren samen resulteren in een eindscore op 100.