Hoe wij testen

Hoe testen we producten tegen muggen en teken?

28 mei 2018
Labotest antiteekproducten

We hebben zowel de producten tegen muggen als die tegen teken getest in een labo. We onderzochten in de eerste plaats of ze goed werkten, maar gingen ook na of ze bijwerkingen veroorzaken.

Producten tegen teken

We hebben de anti-teekproducten in een labo getest op vier proefpersonen (twee vrouwen, twee mannen). We smeerden een afgemeten stuk van hun arm in met een product en plaatsten er vervolgens een teek op, op 3 cm van het behandelde stuk huid. Gedurende 5 minuten observeerden we het gedrag van het beestje: betreedt het de «beveiligde zone» en indien ja, houdt het halt, maakt het rechtsomkeer of wandelt het vrolijk verder? Deze proef voeren we uit met zes teken per uur en dit gedurende zes uur, om te testen hoe lang het product effect heeft. In het totaal lieten we dus 144 teken los op de vier proefpersonen.

De resultaten zijn duidelijk: alle producten schrikken de beestjes voldoende af, hetzij vanop afstand, hetzij als ze in aanraking komen met het product. Ze krijgen voor dit deel van de test dus allemaal de beoordeling «goed» of «zeer goed».

 

Producten tegen muggen

De eerste test vond plaats in het labo, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Doordat we de producten hebben uitgetest op twee soorten muggen, gelden de resultaten voor alle muggen in Europa. We hebben ze daarentegen niet getest op muggensoorten die malaria overbrengen.

Twee mannen en twee vrouwen stopten hun voorarmen om het half uur gedurende drie minuten in een gesloten bak met 200 wijfjesmuggen.

 

Mogelijke bijwerkingen van de actieve stoffen

De actieve stoffen die we vinden in zowel anti-teek- als anti-muggenproducten kunnen bijwerkingen veroorzaken. In hoeverre die optreden, hebben we onderzocht voor zowel volwassen mannen en vrouwen als voor grotere en kleine kinderen. We bekeken de gevolgen voor zowel eenmalig gebruik als langdurig gebruik, over een termijn van drie weken.

De acute risico's die aan het gebruik van deze producten verbonden zijn, variëren van klachten over huid- of oogirritatie, over branderigheid, zwelling, hoofdpijn, niezen, tot spierkrampen en braken. Het valt op dat de producten die het meest doeltreffend zijn ook de meeste bijwerkingen op korte termijn veroorzaken. 

Op lange termijn werd onderzocht of er een kans bestaat op hormonale problemen, allergische reacties of het ontstaan van kanker. Dit bleek niet het geval, als je de producten enkele weken per jaar op een normale manier gebruikt.