Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen we alcoholgels?

14 augustus 2020

Eind mei 2020 kochten wij 15 alcoholgels aan in de supermarkt, de apotheek, de krantenwinkel. We testen het percentage alcohol en analyseerden grondig het etiket.

Dit onderzoek bestond uit twee delen. Enerzijds werd in een labo het aanwezige percentage alcohol bepaald, anderzijds analyseerden we ook het etiket, waarbij we onder meer keken of alle verplichte informatie aanwezig was, maar ook of het product schadelijke stoffen bevatte.

Alcoholpercentage

Het belangrijkste is dat de alcoholgel voldoende alcohol moet bevatten om effectief te zijn tegen bacteriën en virussen. Om effectief te zijn moet het alcoholpercentage tussen 60 % en 95 % liggen. De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 %, verschillende andere vooraanstaande bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, leggen de grens op 60 %.

Hoe dan ook, hoe lager dat percentage, hoe minder doeltreffend en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn. Bij een gel met een percentage tussen 60 en 70 % wrijf je dus het best wat langer. Dit gehalte kan onder verschillende benamingen op het etiket terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol of 1-propanol.

In onze koopwijzer staat 5 sterren staat voor een alcoholpercentage boven 70%. Vier sterren staat voor een alcoholpercentage tussen 65 en 70%. Drie sterren staat voor een alcoholpercentage tussen 60-65%.

Naar de koopwijzer

Analyse van het etiket

We namen ook het etiket van de verschillende alcoholgels onder de loep. Alcoholgels vallen in ons land onder de wetgeving van de biociden omdat ze een werkzame concentratie alcohol rond 60% tot 80% bevatten. Niettemin bleken er slechts 4 van de 15 aangekochte producten aanwezig op de officiële en tijdelijke lijsten van biociden opgesteld door de overheid. De andere 11 staan niet op de toegelaten lijsten van biociden, maar zijn wel nog steeds te koop. 

Tijdens onze analyse controleerden we zowel aspecten die deel uitmaken van de wetgeving van de biociden als enkele zaken die wij als consumentenorganisatie belangrijk vinden:

  • Vermelding van fabrikant en zijn contactgegevens;
  • Vermelding van het alcoholpercentage;
  • Ingrediëntenlijst;
  • Mogelijke bijwerkingen;
  • Informatie in beide landstalen.