Hoe wij testen

Hoe testen we alcoholgels?

27 november 2020
alcoholgel

In september 2020 kochten wij 19 alcoholgels aan in de supermarkt, de apotheek, de drogisterij en de krantenwinkel. We testten het percentage alcohol, onderzochten het etiket en vroegen 30 consumenten wat zij ervan vonden.

Dit onderzoek bestond uit verschillende delen. In een labo bepaalden we het aanwezige percentage alcohol. Daarnaast analyseerden we ook het etiket, waarbij we onder meer keken of alle verplichte informatie aanwezig was, maar ook of het product schadelijke stoffen bevatte. Tot slot testte een 30-tal consumenten de alcoholgels uit. 

Alcoholpercentage

Het belangrijkste is dat de alcoholgel voldoende alcohol moet bevatten om effectief te zijn tegen bacteriën en virussen. Om effectief te zijn moet het alcoholpercentage boven de 60 % liggen. De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 %, verschillende andere vooraanstaande bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, leggen de grens op 60 %.

Hoe dan ook, hoe lager dat percentage, hoe minder doeltreffend en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn. Bij een gel met een percentage tussen 60 en 70 % wrijf je dus het best wat langer. Dit gehalte kan onder verschillende benamingen op het etiket terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol of 1-propanol. In onze koopwijzer staat 5 sterren staat voor een alcoholpercentage boven 70 %. Vier sterren staat voor een alcoholpercentage tussen 65 en 69,9 %. Drie sterren staat voor een alcoholpercentage tussen 60 en 64,9 %.

Naar de koopwijzer

Gebruikerstest

Elke alcoholgel werd door 30 consumenten blind beoordeeld. De verpakkingen van de producten werden afgedekt zodat de merknamen niet zichtbaar waren. Onze proefpersonen gaven een algemene beoordeling over de producten en noteerden of ze het product al dan niet zouden aankopen. We vroegen ook specifiek naar volgende aspecten:

 • Uitsmeerbaarheid;
 • Textuur;
 • Kleverigheid;
 • Geur;
 • Of de gel de handen deed uitdrogen;
 • Of de gel na twee minuten nog steeds aanwezig was op de handen enz.

Analyse van het etiket

We namen ook het etiket van de verschillende alcoholgels onder de loep. Alcoholgels vallen in ons land onder de wetgeving van de biociden omdat ze een werkzame concentratie alcohol rond 60 % bevatten. De 19 geteste producten zijn allemaal geregistreerd op de officiële of tijdelijke lijsten.

Tijdens onze analyse controleerden we zowel aspecten die deel uitmaken van de wetgeving van de biociden als enkele zaken die wij als consumentenorganisatie belangrijk vinden:

 • Vermelding van fabrikant en zijn contactgegevens;
 • Vermelding van het alcoholpercentage;
 • Ingrediëntenlijst;
 • Mogelijke bijwerkingen;
 • Informatie in beide landstalen.