Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Welke bodylotion kiezen?

15 december 2012
laits corporels

15 december 2012

Bodylotions zat in de winkelrekken van uw supermarkt of apotheker. Maar welke geeft u optimale hydratatie? Lees hier onze tips.

Het smeren van een bodylotion is een moment van wellness. Bij een droge huid kan een crème echt verlichting brengen. Het hydraterende effect is echter erg tijdelijk. Wij onderzochten of de lotions enkel een subjectief hydratatiegevoel geven of werkelijk iets doen met de huid.

Prijs is geen garantie voor kwaliteit

Er bestaan enorme prijsverschillen tussen de verschillende bodylotions. Over het algemeen zijn de merken verkocht bij apothekers en parfumerieën duurder dan de producten in de supermarkt, maar die hogere prijs is absoluut geen garantie voor een betere doeltreffendheid.

Claims doorprikt

Fabrikanten pakken graag uit met allerlei claims, waarvan er vele in de praktijk niet worden ingelost:

  • De vaak beloofde hydratatie tot 24 uur na het smeren blijkt een fabeltje te zijn.
  • We tekenden geen noemenswaardig verschil op tussen producten bedoeld voor droge en zeer droge huid.
  • De claims ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’ zijn loze marketingtermen zonder wetenschappelijke fundering.
  • Alle ingrediënten in cosmetische producten zijn ooit getest op dieren; het tegendeel beweren komt neer op misleiding van de consument.
  • Het gebruik van parabenen als bewaarmiddel is erg omstreden. Nochtans werden methyl- en ethylparabenen na grondig onderzoek veilig bevonden door Europa. Is een product vrij van parabenen, dan bevat het sowieso andere bewaarmiddelen, die vaak veel minder onderzocht zijn en dus minder zekerheid op veiligheid bieden.

De smeertest

Met enkele gerichte tests gingen we bij 17 bodylotions na of ze hun claims waarmaken. We smeerden de crèmes op armen en benen en voerden na 1 uur en na 24 uur een corneometrie of meting van de hydratatie van de hoornlaag uit. Ook lieten we proefpersonen 15 dagen aan een stuk één maal daags crèmes smeren, en bekeken we de hydratatie na afloop. 

Vanaf 20 % verschil voor en na het aanbrengen, is er sprake van hydraterende werking. Zowat alle geteste lotions brengen het vochtgehalte opnieuw op peil tot een uur na het smeren. Geen van alle werkt echter 24 uur, dagelijks na bad of douche smeren is dus aangewezen. Wel geven ze een aangenaam gevoel van hydratatie. Daarnaast beoordeelde een panel vrouwen met droge huid de lotions blind op cosmetische kwaliteit (smeerbaarheid, textuur, absorptie door de huid, geur).

Beschermlaag van ons lichaam

De huid vervult een arsenaal van functies: ze vormt een barrière tegen ongewenste en schadelijke stoffen, beschermt de onderliggende organen, houdt het lichaam op temperatuur, absorbeert en blokkeert uv-stralen, geeft prikkels door en controleert mee het vochtverlies. We spreken van een droge huid als er een tekort is aan water en/of vet in de bovenste laag van onze huid. Dat kan te wijten zijn aan erfelijke aanleg, of factoren als veroudering, hormonale veranderingen tijdens de menopauze, huidaandoeningen, regelmatig contact met detergenten, overmatig gebruik van zeep, te vaak en te lang heet baden en douchen, klimatologische omstandigheden en airconditioning. Essentieel voor de gezondheid zijn bodylotions niet, maar ze kunnen het trekkende gevoel en de weinig flatterende aanblik van een gedehydrateerde huid wel tijdelijk wegnemen.