Dossier

Rode lippenstift

16 december 2019

Breng jij ook wel eens kleurtje aan op je lippen voor een feestelijke look, lees dan zeker verder. Wij namen 11 rode lippenstiften onder de loep. Verscheidene bleken minder feestelijk dan ze oogden …

Resultaten MOSH, POSH en MOAH

We onderzochten alle geselecteerde lippenstiften op de aanwezigheid van MOSH, POSH en MOAH. Dit zijn drie stoffen die kunnen ontstaan door de aanwezigheid van minerale oliën. Ze komen geregeld voor in cosmetica. Bij producten die je gewoon op je huid aanbrengt, is dat geen probleem. Anders is het wanneer kleine deeltjes ervan kunnen worden ingeslikt, zoals het geval is lippenbalsems en bij lippenstiften.

Er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn, en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt. De bevoegde Europese instantie laat het gebruik ervan momenteel nog steeds toe én heeft geen veiligheidsmarge vastgelegd. Wij betreuren dit.

Ook over POSH is voorlopig nog onvoldoende geweten. Om de eventuele risico’s te beperken wordt aangeraden om het MOSH- en POSH-gehalte in cosmetica te beperken, zodat de kleine hoeveelheden zich niet kunnen opstapelen in je lichaam. MOAH zouden we volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung niet in voeding mogen terugvinden. Volgens ons horen ze dus ook niet thuis in cosmetica waarvan je deeltjes kunt inslikken.

Om de aanwezigheid van MOAH, MOSH en POSH te meten, maakten we gebruik van een procedure genaamd “high performance liquid chromatografie”.

MOAH: drie producten over de schreef


In drie van de elf lippenstiften vonden we MOAH terug. Bij één ervan, die van Avril, deed dat onze wenkbrauwen fronzen. In de ingrediëntenlijst vonden we namelijk geen minerale oliën terug. Het is dus een raadsel hoe de MOAH in het product zijn terecht gekomen. Het zou hier kunnen gaan om een contaminatie tijdens het productieproces.

MOSH en POSH: 2 producten boven de limiet


Het MOSH- en POSH- gehalte zou samen niet meer dan 5 % mogen bedragen. Wij hanteerden echer een veiligheidsmarge voor onze metingen van 10%. Twee lippenstiften overstegen deze 10 %.