Dossier

Rode lippenstift

16 december 2019

Breng jij ook wel eens kleurtje aan op je lippen voor een feestelijke look, lees dan zeker verder. Wij namen 11 rode lippenstiften onder de loep. Verscheidene bleken minder feestelijk dan ze oogden …

Inleiding

Lippenstift bestaat vandaag de dag in alle mogelijke kleuren. We brengen het aan op onze lippen zonder ons enige vragen te stellen bij hoe veilig al die kleurtje en chemische stoffen erin eigenlijk zijn. Wij deden de test.

11 lippenstiften onder de loep

Om daar een antwoord op te kunnen geven namen wij 11 verschillende rode lippenstiften onder de loep. Ter info, het gaat hier niet om een representatieve selectie van de Belgische markt. We zochten voornamelijk naar biologische producten, aangezien die vaak pretenderen geen minerale oliën te bevatten. Het opzet van deze test was immers jullie een reeks lippenstiften aanreiken die je met een gerust hart kunt gebruiken.

Omdat we deze test uitvoerden in samenwerking met onze Franse zusterorganisatie Que Choisir, werden er ook geen nationale merken opgenomen in de selectie.
In totaal selecteerden we vier conventionele producten (Dior, Chanel, Mac en Nyx) en zeven biologische producten (Couleur Carmel, Dr. Hauschka, PuroBio, Boho, Santé, Zao en Avril). Volgens het etiket bevatten de biologische producten geen minerale oliën. In de ingrediëntenlijst van de vier conventionele producten troffen we er wel aan.

Veiligheid boven alles! Of toch niet?

Het spreekt voor zich dat lippenstift geen gevaarlijke stoffen mag bevatten. Het product kan immers, zij het in kleine hoeveelheden, worden ingeslikt. Wij onderzochten de geselecteerde lippenstiften daarom op de aanwezigheid van zware metalen zoals lood en cadmium en MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons), POSH (polyolefinic oligomeric saturated hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons), drie stoffen die kunnen ontstaan door de aanwezigheid van minerale oliën.

Afhankelijk van de hoeveelheid waarin zulke zware metalen aanwezig zijn, hoe en hoe lang je lichaam ermee in contact komt, kunnen ze schadelijk zijn. Sommige ervan, bv. kwik en lood, zijn kankerverwekkend of kunnen de voortplanting schaden. Voor andere zware metalen, zoals nikkel en kobalt, kun je bovendien gevoelig worden. Cosmetica mag enkel sporen van zware metalen bevatten als die sporen dermate klein zijn dat ze technisch gezien onvermijdbaar zijn. Zulke sporen mogen geen gevaar vormen voor de gezondheid.

Over MOSH en MOAH is het fijne voorlopig nog niet geweten. Er zijn echter sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn, en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt. De bevoegde Europese instantie laat het gebruik ervan momenteel nog steeds toe én heeft geen veiligheidsmarge vastgelegd. Wij betreuren dit.

Ook over POSH is voorlopig nog onvoldoende geweten. Om de eventuele risico’s te beperken wordt aangeraden om het MOSH- en POSH-gehalte in cosmetica te beperken, zodat de kleine hoeveelheden zich niet kunnen opstapelen in je lichaam. MOAH zouden we volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung niet in voeding mogen terugvinden. Volgens ons horen ze dus ook niet thuis in cosmetica waarvan je deeltjes kunt inslikken.