Dossier

Antiroosshampoos

31 januari 2013
antipelliculaire

Schilfertjes, het kan iedereen overkomen, zelfs kale mensen. Drie op de tien mensen krijgen er ooit mee af te rekenen. Gelukkig is het niet moeilijk verlost te worden van roos. Alle door ons geteste antiroosshampoos maken makkelijk komaf met schilfertjes, al kan het prijskaartje behoorlijk variëren.

Verschillende mogelijke oorzaken

Roos is een gevolg van het vervellen van de hoofdhuid, die zich te snel vernieuwt. Normaal gezien vernieuwt de hoofdhuid zichzelf elke 20 à 30 dagen. Verschillende factoren kunnen er voor zorgen dat deze cyclus sneller verloopt, waardoor de schilfertjes zich ophopen op de hoofdhuid. Jonge mannen hebben hier het meest last van, al kan het iedereen overkomen, ongeacht geslacht of leeftijd.

Roos wordt vaak geassocieerd met de overmatige aanwezigheid van een schimmel (Malassenzia of een aanverwante schimmel). Dit fenomeen kan nog verergeren doordat u de haren te vaak wast of juist te weinig. Hetzelfde geldt voor het gebruik van irriterende producten, zoals lotions met alcohol, of herhaaldelijke haarkleuringen. Ook stress kan de vorming van schilfertjes uitlokken of verergeren. Dit is eveneens zo voor warm en vochtig weer. In de winter kan het temperatuurverschil tussen de extreme koude buiten en de warmte binnenshuis een trigger zijn.

Antiroosshampoo biedt soelaas

De meeste antiroosshampoos maken gebruik van schimmelwerende stoffen en antibacteriële en peelende middelen. Bovendien bevatten ze ook de bestanddelen die we gewoonlijk in shampoo vinden: oppervlakteactieve stoffen die het haar ontvetten. Vroeger gebruikte men ketoconazol, een krachtig schimmelwerend middel dat erg doeltreffend is tegen roos. Het mag echter niet meer worden gebruikt in cosmetica omdat het zo agressief is en vanwege een risico van resistentie. Wij troffen in geen enkele antiroosshampoo ketoconazol aan. In de apotheek is wel een shampoo op basis van ketoconazol te krijgen. Deze shampoo (Nizoral) is geregistreerd als een geneesmiddelen en werd niet in onze test opgenomen.

Alle door ons geteste antiroosshampoos werken. Het merendeel verlost u van uw schilfertjes in 15 dagen tijd, hoewel sommige meer geduld vragen. De klassieke shampoos daarentegen hebben nagenoeg geen enkel effect op roos. Niet verbazingwekkend, aangezien ze cruciale bestanddelen missen. De cosmetische shampoos verkocht bij de apotheker zijn zonder uitzondering duurder dan de shampoos uit de gewone handel, zonder echt beter te zijn. Zelden tekenden wij zulke grote prijsverschillen op.