Antwoord van expert

Anti-muggenarmband met ultrasone geluiden: werkt het echt?

08 augustus 2023
Mug

De zomer gaat vaak samen met vervelende muggenbeten. Er zijn verschillende soorten bescherming, maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Laat je vooral niet misleiden door reclame voor technologische producten als armbandjes of sleutelhangers met ultrasone geluiden. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Ann Lievens
Experte verzorgingsproducten
Er zijn allerlei zogenaamd muggenwerende gadgets op de markt. Maar onze conclusie is duidelijk: ze zijn niets waard.

Hoe werken de klassieke antimuggenmiddelen?

Muggen houden niet van bepaalde geuren, en bepaalde stoffen in antimuggenmiddelen zorgen ervoor dat we minder "lekker" ruiken. Daardoor zullen muggen, maar ook teken, ons minder snel steken of bijten. 

Maar de actieve bestandelen van die middelen zijn gebaseerd op chemische stoffen. Ze kunnen in sommige gevallen klachten veroorzaken zoals irritatie van huid en ogen, hoofdpijn, niezen ... Wees dus voorzichtig, zeker bij gebruik bij kinderen en zwangere vrouwen. Zo kun je deze klachten vermijden. 

In principe zijn alle antimuggenmiddelen op de Belgische markt veilig, maar het kan geen kwaad je te informeren. Lees meer over alle mogelijke middelen en hoe ze veilig te gebruiken in onze muggenmelkgids

Zijn er alternatieven voor antimuggenmiddelen op basis van chemische stoffen?

Omdat nevenwerkingen mogelijk zijn, bieden heel wat fabrikanten technologische alternatieven aan voor antimuggenmiddelen op basis van chemische bestanddelen. 

Deze zes producten bevatten te lage concentraties actieve stof om te werken.

 

Met een eenvoudige zoekopdracht vind je zo’n producten in allerlei webwinkels. Zoek je bijvoorbeeld naar "anti-muggenarmbanden met ultrasone geluiden", dan vind je veel toestellen die lijken op smartwatches en activity trackers, vanaf € 10 tot meer dan € 50. Ze bestaan ook in sleutelhangerformaat en als ultrasone apparaten om in het stopcontact te steken.

Beschermen ultrasone geluiden tegen muggen?

Volgens fabrikanten van ultrasone afstotende apparaten is het eenvoudig: een apparaat zendt een reeks geluidsgolven uit op een heel hoge frequentie, wat muggen zeer storend zouden vinden.

Maar uit laboratoriumtests en ons eigen onderzoek blijkt dat ultrasone geluiden volledig nutteloos zijn om muggen af te schrikken. Ze kunnen wel storend zijn voor kleine zoogdieren, maar niet voor insecten. Je kat of hond kan er last van hebben, maar je vermijdt er geen muggenbeten mee.

Wat trekt muggen aan?

Hoewel wetenschappers nog niet alles weten over het gedrag van muggen, weten we wel dat muggen aangetrokken worden door de geur van onze huid, de uitstoot van koolstofdioxide en lichaamswarmte

Koolstofdioxide en melkzuur zijn de twee belangrijkste stoffen die muggen aantrekken. Koolstofdioxide ademen we uit, maar wordt ook door de huid afgegeven. Melkzuur wordt samen met het zweet vrijgegeven. Daarnaast zijn ook talg, zweet en bacteriële microflora op de huid een trigger voor muggen. En een combinatie van deze geuren maakt hun voorkeur nog sterker.

Koolstofdioxide en geur worden door muggen op langere afstand waargenomen, onze temperatuur en vochtigheid worden belangrijk op korte afstand. Sommige onderzoeken tonen aan dat kleuren ook een invloed kunnen hebben: muggen zouden een voorkeur hebben voor warme of donkere kleuren.

Wat werkt wel echt tegen muggen?

Er zijn allerlei zogenaamd muggenwerende gadgets op de markt: armbandjes, sleutelhangers met ultrasoon geluid en zelfs smartphone apps. Maar onze conclusie is duidelijk: ze zijn niets waard. Om je te beschermen tegen muggen, kies je het best voor een spray of gel. En ook het klassieke muggengaas blijft nog altijd een efficiënt systeem om zoemende insecten uit het huis te houden.

Elders op onze website vind je nog meer tips om insectenbeten te vermijden en hoe antimuggenmiddelen te gebruiken.

Welk antimuggenmiddel moet ik kopen?

Wij hebben antimuggenmiddeltjes getest op werkzaamheid en veiligheid, en vonden een aantal betrouwbare producten. Tegelijkertijd bleken sommige van de geteste producten volledig waardeloos tegen muggen.

Vergelijk antimuggenmiddelen