Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Helpen Leeloop-elastiekjes tegen luizen?

07 december 2017

07 december 2017
Volgens de reclame volstaat één elastiekje in het haar om het twee weken lang te beschermen tegen luizen. Mevrouw W. vraagt zich af of deze elastiekjes echt zo doeltreffend zijn. Wij namen contact op met de fabrikant. 

De Leeloop-haarelastiekjes tegen luizen (zo’n € 8 voor 4) zijn bedoeld voor meisjes (weinig jongens hebben vlechten of een staart). Volgens de reclame volstaat één elastiekje in het haar om het twee weken lang te beschermen tegen luizen. Dit dankzij de “100 % natuurlijke” etherische oliën waarmee ze zijn doordrenkt. De reclame maakt gewag van een bewezen doeltreffendheid ...

 

Een kinderhoofd is iets heel anders dan een laboratoriumtafel

 

Wij namen contact op met de fabrikant. Die bezorgde ons het verslag van een in vitro-onderzoek, d.w.z. in het lab, dus niet in reële omstandigheden. Daaruit blijkt dat de elastiekjes in dezelfde mate tegen luizen beschermen als een stof gekend om zijn insectenwerende werking. Als er op een vlak oppervlak luizen dicht bij een elastiekje worden gelegd, kruipen 9 op de 10 daar minstens 6 cm van. Fantastisch, maar volstaat dit luizenwerend effect om daadwerkelijk de hoofdhuid te beschermen? Daarvoor is een meer realistisch onderzoek nodig. Want een kinderhoofd is iets heel anders dan een laboratoriumtafel.

De zogezegd “bewezen doeltreffendheid” nemen we dus het best met een grove korrel zout.

 Meer over luizenbehandeling: www.testaankoop.be/luizen


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2