Antwoord van expert

Wat is een goede hygiene bij het wassen?

24 juli 2023
douche

We doen het zo vaak dat we er niet meer bij nadenken. Het is routine. Maar er zijn nog veel facetten aan het wassen en onze huid die minder bekend zijn. Hier zijn enkele inzichten en tips van onze experte Ann Lievens.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Ann Lievens
Gezondheidsexperte
Te lang douchen of te veel wassen is niet goed, het kan de beschermende hydrolipidenlaag verstoren waardoor de huid kan uitdrogen.

Waarom moeten we ons wassen?

We wassen ons elke dag om vuil en zweet, dode huidcellen te verwijderen en een onaangename geur te voorkomen. Zo houden we onze huid gezond. 

Voor een gezonde huid is de hydrolipidenlaag belangrijk. Die bevindt zich bovenop de huid en beschermt tegen uitdroging, irritatie en schadelijke invloeden, zoals bacteriën, virussen en chemische stoffen. Ze zorgt ook voor de hydratatie en de soepelheid van de huid. 

Kunnen we ons te veel wassen?

Te lang douchen of te veel wassen is ook niet goed, het kan de beschermende hydrolipidenlaag verstoren waardoor de huid kan uitdrogen en irritatie veroorzaken.

De huid heeft ook goede bacteriën en micro-organismen die de huid gezond houden als de balans juist is. Overmatig wassen kan deze balans verstoren waardoor er te veel schadelijke bacteriën groeien. Dat kan infectie en huidproblemen zoals acne veroorzaken.

Hoeveel keer moet je douchen per week?

Dat hangt er van af. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet te vaak te douchen, omdat dit de natuurlijke oliën en vochtbalans van je huid kan verstoren. Maar afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, levensstijl en huidtype kun je meer of minder douchen. Als je veel sport of zwaar werk doet, zul je beter dagelijks douchen. Anders kun je om de andere dag of om de paar dagen douchen. 

Mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem zouden beter minder vaak douchen, om irritatie en uitdroging van de huid te verminderen.  

Tips voor een gezonde huid

  • Gebruik lauw water en vermijd heet water. Heet water kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en uitdroging veroorzaken.
  • Probeer je douchetijd te beperken tot ongeveer 10 à 15 minuten, omdat lang douchen de huid kan uitdrogen. 
  • Douchen put de huid minder uit dan het nemen van een bad. 
  • Vermijd overmatig wassen. 
  • Gebruik douchegel of zeep met mate. Het kan voldoende zijn om bijvoorbeeld alleen oksels en voeten met douchegel te wassen.
  • Weelderige schuimbergen mag je niet verwarren met huidvriendelijkheid. De stoffen die schuim maken zijn niet de zachtste ingrediënten.
  • Spoel goed na zodat er geen resten van douchegel of zeep overblijven. Zo kan je irritatie voorkomen.
  • Vermijd overmatig schrobben of wrijven tijdens het douchen, dat kan de hydrolipidenlaag beschadigen.
  • Wrijf niet hard met de handdoek over je huid na het douchen. Dep je huid droog. Dit helpt de natuurlijke oliën op je huid te behouden.
  • Breng na het douchen een vochtinbrengende bodylotion aan om de huid te hydrateren en de hydrolipidenlaag te herstellen.

Waarom wassen we ons met douchegel of zeep?

Enkel wassen met water is ook goed, maar toch wordt het aangeraden om je regelmatig te wassen met een douchegel of zeep. Water alleen is vaak niet effectief genoeg voor het verwijderen van overtollige talg, oliën en vetten.

Zeep en douchegel zijn gemaakt met reinigende eigenschappen die een huid grondiger kunnen reinigen. Ze zijn ook beter om onder andere zweet, vetten, bacteriën en vuil te verwijderen. Bovendien geven zeep en douchegel een aangename, frisse geur bij het douchen.

Hoe kunnen we milieuvriendelijker douchen?

Je kunt natuurlijk kiezen voor de meest milieuvriendelijke doucheproducten. Maar ook de manier waarop je doucht of een bad neemt, kan een grote impact hebben.

Met deze tips verklein je je ecologische voetafdruk:

  • Bespaar per wasbeurt tot 10 liter water door de kraan uit te zetten tijdens het inzepen.
  • Spoel je lichaam met warm (36°C) in plaats van heet (43°C) water en verbruik tot 20 procent minder energie.
  • Met een zuinige douchekop schroef je je waterverbruik per wasbeurt met meer dan de helft terug, van 15 naar 7 liter.
  • Gebruik niet te veel douchegel per wasbeurt.
  • Kies voor douchegel in blokvorm of in flessen van gerecycleerd plastic.

Moeten we een douchegel of toch maar een gewone zeep gebruiken? 

Een douchegel en een gewone stuk zeep hebben verschillende eigenschappen omdat ze andere ingrediënten hebben. Daarom hangt het van jouw huid en persoonlijke voorkeur af welke de beste is voor jou. We helpen je kiezen met onze koopgids.

Bekijk de testresultaten van douchegels en showerbars