Antwoord van expert

Was ik me best met douchegel of gewone zeep?

24 juli 2023
zeep

Een douchegel en een gewoon stuk zeep hebben andere ingrediënten en daardoor verschillende eigenschappen. Welke past bij jou? Dat hangt af van je huidtype en persoonlijke voorkeur. Onze experte Ann Lievens legt uit wat het verschil is.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Ann Lievens
Gezondheidsexperte
Het is goed om je regelmatig te wassen met een douchegel of zeep. Water alleen is vaak niet effectief genoeg voor het verwijderen van vuil.

Wat is het verschil tussen douchegel en een gewoon stuk zeep?

Zowel douchegel en een stuk zeep zijn goede producten om je huid te wassen. Het verschil zit hem in de vorm en de manier waarop ze zijn samengesteld. 

  • Zeep is een vast blok gemaakt van onder andere vetten en oliën en laat hardnekkige resten achter in het bad of douche. Douchegels zijn vloeibaar en worden vaak samengesteld uit synthetische reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om vuil en olie van de huid af te spoelen.
  • Zeep heeft van nature een hogere pH-waarde dan die van de huid. Dit kan de huid uitdrogen of irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige of droge huid. Douchegels hebben een meer neutrale pH-waarde waardoor ze mogelijk milder zijn voor de huid.

Een bar als duurzaam alternatief

Een showerbar is een duurzaam alternatief voor traditionele douchegels in de vorm van een blok. De productie is milieuvriendelijker, omdat er minder water voor nodig is en ze compacter zijn en dus makkelijker om te vervoeren. Ze hebben geen plastic verpakking nodig. 

Maar ze bevatten wel dezelfde bestanddelen als douchegels. Je kunt dus kiezen voor een showerbar omdat die misschien makkelijker is om te gebruiken of omdat ze milieuvriendelijker zijn. 

Waarom wassen we ons met douchegel of zeep?

Enkel wassen met water is ook goed, maar toch wordt het aangeraden om je regelmatig te wassen met een douchegel of zeep. Water alleen is vaak niet effectief genoeg voor het verwijderen van overtollige talg, oliën en vetten.

Zeep en douchegel zijn gemaakt met reinigende eigenschappen die een huid grondiger kunnen reinigen. Ze zijn ook beter om onder andere zweet, vetten, bacteriën en vuil te verwijderen. Bovendien geven zeep en douchegel een aangename, frisse geur bij het douchen.

Wat is douchegel?

Welke ingrediënten zitten er in douchegel?

Douchegels kunnen verschillende ingrediënten bevatten. 

  • Water: dat is de basis van de meeste douchegels en fungeert als oplosmiddel voor andere ingrediënten. 
  • Oppervlakteactieve stoffen: dit zijn reinigingsmiddelen die helpen bij het verwijderen van vuil, olie en onzuiverheden van de huid. 
  • Vochtinbrengende stoffen: om de huid gehydrateerd en soepel te houden.
  • Bewaringsmiddelen: om de houdbaarheid van het product te verlengen en bacteriegroei te voorkomen.
  • Verdikkingsmiddelen: om de consistentie van de douchegel te verbeteren.
  • Kleurstoffen: om ze een bepaalde kleur te geven.
  • Geurstoffen: om een aangename geur te geven. Dit kunnen synthetische geurstoffen zijn of natuurlijke essentiële oliën.

Er worden heel wat parfums toegevoegd aan cosmeticaproducten. Die kunnen allergische reacties veroorzaken als ze boven een vastgelegde hoeveelheid voorkomen. Bekijk ons dossier over ingrediënten van cosmetica om meer te weten. 

Leer meer over de ingrediënten in jouw cosmetica

We vinden geen schadelijke stoffen zoals hormoonverstoorders terug in de onderzochte douchegels.

Is er een verschil tussen douchegels voor mannen en vrouwen?

Nee. Ze bevatten dezelfde ingrediënten. Het enige verschil tussen douchegels voor mannen en vrouwen is de geur en de marketingstrategie.

Is er een verschil tussen gewone douchegel en een douchegel voor sporters?

Nee. Ze bevatten dezelfde ingrediënten. Het enige verschil is de geur en de marketingstrategie. Sommige douchegels voor sporters bevatten menthol, eucalyptus of arnica, die een verkoelend en kalmerend effect op de huid kunnen hebben.

Welk product heb je nodig in je douche om je te wassen? 

Douchegel en gewone zeep werken even goed, toch hebben ze verschillende eigenschappen. Deze twee soorten reinigingsmiddelen hebben namelijk verschillende ingrediënten. Daarom hangt het van jouw huid en persoonlijke voorkeur af welke de beste is voor jou. We helpen je kiezen met onze koopgids.

Bekijk de testresultaten van douchegels en showerbars

Leer meer over de ingrediënten in jouw cosmetica