Waarom moet je altijd je mascara verwijderen?

Welke ontschminker je ook kiest, oogmake-up moet je altijd verwijderen voor het slapengaan. Zo vermijd je niet alleen vlekken van mascara, oogschaduw en eyeliner op je lakens, maar ook ooginfecties.
Benieuwd welk product je daarvoor het best gebruikt? Wij hebben 22 micellaire waters getest, je ontdekt de resultaten in onze koopwijzer.
Welke product ontschminkt het best?
Wat gebeurt er als je mascara niet verwijdert?
Schade aan je wimpers
Vaak mascara dragen, kan funest zijn voor je wimpers, zeker als je je make-up niet dagelijks verwijdert. Langdurig gebruik van mascara kan je wimpers immers uitdrogen en doen breken. Resultaat: kortere wimpers, precies wat je níet wou.
Ook het gebruik van waterproof mascara of het aanbrengen van verschillende dikke lagen over elkaar, kan je wimpers verzwakken.
Risico's voor je ogen
Een afgebroken wimper en restanten van make-up kunnen het bindvlies (of conjunctiva) van je oog irriteren en zelfs infecteren. En dat wil je liever niet. Dit slijmvlies zorgt namelijk voor de bevochtiging van je oogbol en beschermt zo je hoornvlies.
Telkens je knippert, veegt het bindvlies je oogbol als het ware schoon en verwijdert het alle onzuivere deeltjes.
Extra zorg bij waterproof mascara
Als je vaak waterproof mascara gebruikt, weet je ondertussen waarschijnlijk al dat het iets lastiger te verwijderen is. Toch is het belangrijk dat je er voldoende aandacht aan besteedt.
Wanneer een kruimel schmink in het oog terecht komt, lost die gewoonlijk vanzelf op zonder ongemak of schade aan te richten. Bij waterbestendige mascara is dat echter niet het geval, die kunnen vast komen te zitten en je oog irriteren of zelfs beschadigen.
Gebruik dan ook een speciale waterproof remover die deze klus wél geklaard krijgt. Zulke producten zijn wat vettiger, waardoor de make-up makkelijker loskomt en je minder hard moet schrobben.
Hoe verwijder je mascara op de juiste manier?
Types make-up removers
Er zijn momenteel zes soorten ontschminkers op de markt: natte doekjes, gels, lotions, oliën, micellair water en make-up removers in blokvorm. Welke je kiest, is grotendeels kwestie van persoonlijke voorkeur. Wij hebben micellair waters getest, die je aanbrengt met (herbruikbare) wattenschijfjes en niet meer hoeft af te spoelen.
Voor je ogen gebruik je liever geen make-upremover met veel olie. De olie kan namelijk in het traankanaal terechtkomen en je ogen irriteren.
Mascara en eyeliner zijn vaak het moeilijkst te verwijderen, terwijl de huid rond de ogen net dun en gevoelig is. De meeste firma’s spelen hierop in met een speciale make-up remover voor de ogen, vaak met een gewone en een waterproof versie. Draag je waterproof mascara, dan heb je dus ook een waterproof ontschminker nodig.
Stappen voor het verwijderen van mascara
- Draag je lenzen, doe deze dan het liefst uit voor je aan je reinigingsroutine begint.
- Bevochtig voor elk oog een wattenschijfje met make-up remover.
- Druk met het wattenschijfje enkele seconden voorzichtig op de oogleden en beweeg het langzaam van boven naar onder en van binnen naar buiten.
- Begin zeker niet te wrijven of te schrobben, dat irriteert de gevoelige huid rond je ogen alleen maar.
- Gooi de gebruikte wattenschijfjes in de vuilnisbak, zeker niet in het toilet. Kies eventueel voor herbruikbare exemplaren.
Hoe maak je je mascara makkelijker te verwijderen?
- Kies voor een niet-waterbestendige mascara.
- Breng één laag aan, met een goede mascara is dat genoeg voor een mooi effect.
- Verwijder elke avond je make-up, zodat de lagen niet ophopen op je wimpers.
- Kies een mascara die zich gemakkelijk laat verwijderen. Je ontdekt in onze test welke mascara's dat zijn.
Welke mascara scoort het best?
Conclusie: waarom mascara verwijderen belangrijk is voor gezonde ogen en wimpers
Niet-verwijderde mascara kan zich ophopen op je wimpers, wat ze uitdroogt en sneller doet breken en uitvallen. Komen de resten van je mascara in je oog terecht, dan riskeer je zelfs dat je bindvlees gaat ontsteken, met alle vervelende gevolgen vandien.
Toch is het niet alleen belangrijk dat je je mascara en andere make-up elke avond verwijdert, maar ook dat je dit doet op de juiste manier. Gebruik een zachte make-up remover en wrijf niet te agressief in je ogen. De huid rond je ogen is immers dun en gevoelig, en raakt snel geïrriteerd.