Nieuws

Hoe verzorg ik een wespensteek?

05 juli 2020

Wanneer je niet allergisch bent, zijn de meeste symptomen van een wespensteek na enkele uren weer verdwenen. Tenminste als je ze goed verzorgt.
 1. Verwijder zo snel mogelijk de eventuele angel, door onder de insteekplaats de angel naar boven te drukken en over de huid te glijden met eender welk stomp voorwerp (bv. je vingernagel, een bankkaart of de botte kant van een mes). Neem de angel niet vast met je vingers of een pincet. Daardoor zou je het achtergebleven gifzakje kunnen samendrukken en zo het resterende gif in de bloedsomloop doen terecht komen.
 2. Doe je ringen uit als je in je hand gestoken bent. Zo kan de bloeddoorstroming naar je vingers niet worden belemmerd bij een zwelling.
 3. Was de plaats waar je werd gestoken met water en zeep.
 4. Ontsmet de plaats waar je werd gestoken met een ontsmettingsmiddel.
 5. Vermijd irritatie door een te heet bad, cosmetica of wollen kledij.
 6. Houd de plek in kwestie koel met een nat washandje of ijs in een handdoek gewikkeld voor maximaal 20 minuten.
 7. Vermijd te krabben. Het maakt de plek alleen maar roder, ze gaat meer jeuken en je loopt het risico dat het een kleine wonde wordt en gaat ontsteken.

Ben je gestoken in je mond, tong of keel? Neem dan zo snel mogelijk een ijsblokje in je mond en zuig erop, of koel je mond met koud water. Door de zwelling kan de ademhaling immers bemoeilijkt of volledig afgesloten worden. Ga vervolgens meteen naar je huisarts of naar het ziekenhuis.

Duiken er ernstige symptomen op zoals hevige zwellingen, kortademigheid, een plotse val van de bloeddruk of duizeligheid, dan kan het zijn dat je allergisch bent. Handel in dat geval als volgt:

 • Bel meteen een ziekenwagen.
 • Gebruik een auto-injector met adrenaline, indien je die bij de hand hebt. Lees de instructies goed op voorhand. Zodra de eerste verschijnselen optreden, moet jij of iemand uit je omgeving de adrenaline direct inspuiten. Bij een anafylactische shock zijn de bloedvaten sterk verwijd. Hierdoor word je duizelig en val je mogelijk flauw. Een injectie met adrenaline vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk binnen 3 tot 5 minuten, waardoor de duizeligheid afneemt. Ook verwijdt het de luchtwegen, waardoor de kortademigheid vermindert. Adrenaline heft de ergste verschijnselen dus op, maar je allergie moet nog verder behandeld worden door een arts.
 • In sommige gevallen is één injectie niet voldoende om de allergische reactie te behandelen. Terwijl je wacht op arts of ambulance, kan je na 5 tot 10 minuten nogmaals een adrenaline-injectie inspuiten, als de verschijnselen niet zijn afgenomen. Het is daarom raadzaam altijd een tweede adrenaline-injectiepen bij de hand te hebben.
 • Probeer niet zelf tot bij een dokter of in een ziekenhuis te geraken. Het medisch personeel kan ervoor zorgen dat de symptomen zo snel mogelijk onder controle worden gehouden en dat ze niet verergeren.