Dossier

CO-vergiftiging voorkomen

05 december 2013
CO-vergifting

U ruikt het niet, u ziet het niet, u hoort het niet en u proeft het niet. Maar het kan er wel zijn ... Elk jaar komen meer dan 1000 slachtoffers met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis terecht. Het kan ook u overkomen. Wees dus voorzichtig!

Is een rookmelder verplicht?

Rookmelders, hittemelders, CO-melders, ...
Alhoewel ze er allemaal hetzelfde uitzien en ze in de winkel vlak bij elkaar liggen, hebben ze elk een ander doel, zoals ook blijkt uit hun benamingen. Het is belangrijk om ze niet door elkaar te halen.

Rookmelders vormen het beste brandalarm. Je wordt onvermijdelijk gewekt door hun sterk piepend lawaai, ook als je door schadelijke rook in een diepe slaap zou zijn beland (de gevaarlijkste branden ontstaan 's nachts).
Hittemelders doen hetzelfde, maar worden gebruikt in ruimtes waar een rookmelder te vaak vals alarm zou slaan.
CO-melders ten slotte maken evenveel lawaai en sporen koolstofmonoxide op, hetgeen ontstaat uit onvolledige verbranding van fossiele energie. Koolstofmonoxide is een volledig geurloos en onzichtbaar gas dat bij grote hoeveelheid in de woning helaas dodelijk is.
Op de volgende pagina's lees je info en onze preventietips over deze melders.

Wat zegt de wet?

Hitte- en CO-melders zijn in België voor geen enkele toepassing wettelijk verplicht. Rookmelders daarentegen zijn zo'n beetje overal verplicht door de 3 gewesten.
Bijna overal dus, want Brussel verplicht de rookmelder enkel in huurwoningen (plaatsing en onderhoud zijn ten laste van de eigenaar). In Wallonië, en nu dus ook in Vlaanderen, gaat het om alle woningen. In huurwoningen staat de eigenaar in voor de plaatsing, al is de huurder zelf verplicht om de melder te onderhouden en om de eigenaars te informeren wanneer het toestel niet meer werkt.

Maar als je even stilstaat bij de enorme waarde van een rookmelder (en dan bedoelen we niet de aankoopwaarde), besef je snel dat de bescherming van jezelf en van je eigendommen belangrijker is dan de wettelijke verplichting. 

Hierna lees je meer over de normen, het aangewezen aantal rookmelders en de beste plek om ze te plaatsen.