Antwoord van expert

Visleverolie tegen rode billetjes?

01 juni 2016
raad

Mevrouw L. weet niet wat te denken van Mitosyl, een zalf op basis van visleverolie “tegen roodheid van de billen bij zuigelingen”. Een baby is toch geen vis?

In Mitosyl zit zinkoxide, een klassiek ingrediënt van zalf tegen geïrriteerde billen.

Maar daarnaast bevat de zalf ook visleverolie, die rijk is aan vitamine A en D en volgens sommigen wondheling zou bevorderen. Dat lijkt ons echter niet zo zeker: er zijn enkel een aantal kleinschalige onderzoeken bij muizen uitgevoerd. En verder is er hoe dan ook geen bewijs dat visleverolie iets bijdraagt aan de behandeling van rode babybilletjes.

Wij raden eerder een zo eenvoudig mogelijke zalf aan. Hoe meer ingrediënten, hoe groter de kans op allergische reacties. Ook heel wat andere soorten babyzalf bevatten trouwens ingrediënten die in feite overbodig zijn, zoals plantenextracten, thermaal water of vitaminen. De bedoeling hiervan is vooral zich van de concurrentie te onderscheiden. De vindingrijkheid van de fabrikanten kent geen grenzen …

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier