Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Flamigel: reclame overdrijft

01 augustus 2014
raad

01 augustus 2014
Mevrouw L. heeft op de tv reclame gezien voor Flamigel. Ze vraagt zich nu af of zo'n soort van vloeibaar verband werkelijk beter is dan een gewone pleister.

In de tv-spots is bijvoorbeeld een meisje te zien met een lelijke korst aan de elleboog. Haar mama zegt dat dit een teken is dat de wonde geneest. Maar dan komt er een dame in een witte blouse tevoorschijn die zegt dat dit niet klopt. Volgens haar moet men een wonde behandelen met Flamigel, omdat dit korstvorming voorkomt, de genezing versnelt en het risico op een litteken verkleint. U zou zich als ouder misschien voor minder schuldig gaan voelen als u een schrammetje bij uw kind gewoon schoonmaakt en bedekt met een verband of een gewone pleister …

Flamigel is een zogenaamde hydrogel, die u op een wonde kunt smeren om ze vochtig te houden. Daar moet u dan een verband over aanbrengen. Volgens de reclame geneest een wonde sneller met Flamigel en is er minder kans dat ze een litteken nalaat. Volgens studies kan het om een aantal redenen inderdaad beter zijn om een wonde vochtig te houden dan om ze te laten drogen en een korst te laten vormen. Daar bestaat trouwens speciaal verband voor. Hydrogel doet hetzelfde.

Het is echter de vraag of zo'n product echt nodig is voor kleine wondjes, schrammen, oppervlakkige brand- of schaafwonden, die men thuis zelf kan verzorgen. Hydrogel kan weliswaar nuttig zijn voor bijvoorbeeld sommige chronische wonden, maar dat is een hele andere situatie dan in de reclame voor Flamigel. Is het werkelijk een toegevoegde waarde dat een schrammetje iets sneller geneest?

De bewering dat lichte verwondingen vochtig houden helpt om littekens te voorkomen, is trouwens vooral gebaseerd op theoretische overwegingen. Op een vrij lelijke wonde in het gezicht brengt men veiligheidshalve wellicht beter een speciaal verband of hydrogel aan. Maar als hun kind zo'n verwonding heeft opgelopen, reppen de meeste ouders zich hoe dan ook meteen naar de dokter. Flamigel is een goed product, maar als u het niet in uw medicijnkastje hebt staan, bent u daarom nog geen slechte ouder.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2