Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Gezondheidsapps voor smartphone of tablet

07 juli 2014
apps

Calorieën tellen, u eraan herinneren dat u een pil moet nemen, checken of u naar de dokter moet ... De markt van de gezondheidsgerelateerde apps voor uw smartphone of tablet boomt. Maar niet elke app is een goede app. In afwachting van een betere kwaliteitscontrole beoordelen wij er enkele voor u.

Algemene informatie

Iedereen die dat wil kan een gezondheidsgerelateerde app op de markt brengen, ook kwakzalvers of mensen zonder kennis van zaken. Gezondheidsapps worden voornamelijk in het buitenland ontwikkeld. Maar u kunt ze dikwijls ook in België downloaden.

Op de digitale platformen van de fabrikanten ontbreken ontbreken goede filters om te zoeken naar gezondheidsapps en ook recensies zijn niet altijd aanwezig. Hierdoor is het moeilijk een goede applicatie te vinden. Van kwaliteitslabels is helemaal geen sprake. Gezondheidsapps worden amper geëvalueerd vooraleer ze op de markt verschijnen.

Enkel apps die een diagnose suggereren of een therapeutische functie hebben (bijvoorbeeld de dosering van een geneesmiddel bepalen) moeten bij hun marktlancering een CE-markering hebben. Dit label wijst erop dat de app voldoet aan een aantal veiligheidsvereisten die Europa vooropstelt voor medische hulpmiddelen. De Amerikaanse keuringsinstantie voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen (FDA) heeft nu besloten om apps uit deze risicogroep te onderzoeken. In de praktijk zijn er nog veel makers van apps die niet beseffen of "vergeten" dat hun product een CE-markering vereist. Hun verantwoordelijkheid voor eventuele risico's schuiven ze van zich af met een disclaimer.