Nieuws

Twee tot drie keer seks per week is genoeg

20 mei 2022

Voor wie graag een kindje wil, kan het niet snel genoeg gaan. Het barst op het internet dan ook van trucjes om de kans op succes te vergroten, maar voor de meeste van die tips bestaat weinig tot geen bewijs. Hoe moet het dan wel? Elke dag vrijen is alleszins niet nodig, integendeel.

Twee tot drie keer per week vrijen is voldoende om zwanger te raken. Meer dan acht op de tien vrouwen raken zwanger binnen het jaar. Ben je jonger dan 38 jaar, heb je een regelmatige cyclus en vrij je genoeg, dan is er geen reden tot paniek als je niet meteen zwanger bent.

Je kunt weliswaar op verschillende manieren proberen om je kansen te vergroten, al is er niet voor elke methode evenveel wetenschappelijk bewijs. Wat wél zeker is, is dat stress contraproductief is. Je kunt er dus maar beter van genieten.

Beste kans op innesteling: timing!

Een eicel leeft gemiddeld maar 24 uur na de eisprong en kan dus gedurende een dag bevrucht worden. Je moet echter niet alleen rekening houden met het moment van ovulatie, maar ook met de zaadcellen.

Zaadcellen overleven zo'n twee tot drie dagen, maximaal vijf dagen, na ejaculatie binnenin de vrouw. Concreet ben je als vrouw dus gemiddeld drie dagen (maximaal vijf) voor je eisprong tot één dag na je eisprong vruchtbaar. Binnen die tijdspanne moet "het" dus gebeuren.

Wanneer ben ik vruchtbaar?

De moeite waard: pas je seks aan

Als de vrouw opgewonden is, wordt haar vagina vochtiger. Dat maakt niet alleen de penetratie makkelijker en aangenamer, maar helpt de zaadcellen ook vooruit. Dankzij de vochtigheid kunnen zij zich makkelijker voortbewegen. De kans op bevruchting is ook hoger als de vrouw een orgasme heeft.

Sperma bevat overdag gemiddeld iets meer zaadcellen dan 's avonds. Het kan dus helpen om 's ochtends te vrijen. Let op, meer is niet per se beter. Het aantal zaadcellen is immers maar één aspect van de mannelijke vruchtbaarheid. Ook hun beweeglijkheid, snelheid en vorm tellen mee.

Dat bepaalde standjes een grotere kans op zwangerschap zouden bieden, is niet wetenschappelijk bewezen. In theorie is er wel iets te zeggen voor de missionarishouding, omdat de tip van de penis dan het dichtst bij de baarmoeder komt, waardoor het sperma makkelijker kan binnenstromen. Standjes waarbij de vrouw bovenaan zit, wordt minder aangeraden, net als zittend of rechtstaand vrijen.

Als je als vrouw onmiddellijk na het vrijen opstaat, heb je niet per se minder kans om zwanger te raken, maar het kan zeker geen kwaad om een twintigtal minuutjes blijven liggen. Je benen in de lucht smijten, is helemaal niet nodig. je kunt eventueel wel een kussen onder je benen leggen zodat je bekken naar achteren kantelt.

Spaar je geld

Van supplementen zoals maca of ginseng tot slot is niet aangetoond dat ze de seksuele prestaties of de vruchtbaarheid zouden verbeteren. Ook het vermeende negatieve effect van soja, omwille van de oestrogeenachtige werking van de isoflavonen of fyto-oestrogenen in soja, moet met een korrel zout worden genomen.

Het meeste onderzoek is immers uitgevoerd bij mannen die al vruchtbaarheidsproblemen hadden. Er zou mogelijk een effect kunnen zijn op de spermakwaliteit, maar deze verschillen zijn zo klein zijn dat ze geen invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man.

Je hoeft dus niet te vrezen voor soja in je voeding, maar in hoge doseringen zoals in supplementen zouden ze mogelijk wel schadelijk kunnen zijn. Factoren zoals leeftijd, obesitas, overmatig alcoholgebruik en roken zijn echter vele malen belangrijker.

Zo raak je gezond zwanger