Dossier

Zo word je gezond zwanger

10 mei 2022

De eerste weken van de zwangerschap zijn essentieel voor de ontwikkeling van een baby. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal, zelfs vóór de bevruchting. Deze zaken kun je al doen zodra je met je anticonceptie stopt.

Plan voor een gezonde zwangerschap

Wie een zwangerschap zorgvuldig plant, heeft een stapje voor op de rest. Niet alleen zullen zulke koppels doorgaans sneller zwanger geraken, ook de zwangerschap zelf zal vlotter verlopen en ze lopen minder risico's op complicaties.

Wacht daarom niet op een positieve zwangerschapstest om voorbereidingen te treffen, maar werk al vóór de bevruchting toe naar een gezonde zwangerschap. Dat komt je vruchtbaarheid ten goede, en beperkt de risico's voor het vruchtje mocht je toch al (onbewust) zwanger zijn. 

De beste kans op een goede afloop

Preconceptiezorg is een verzamelnaam voor alle zaken die je kunt doen om je lichaam zo gezond en voorbereid mogelijk te krijgen voor een zwangerschap. Het is niet alleen nuttig voor paren met een specifieke voorgeschiedenis, zoals verminderde vruchtbaarheid of eerdere complicaties, maar voor iedereen die zwanger wil worden. 

Onze aanbevelingen dekken verschillende aspecten:

Dat je tijdens een zwangerschap bepaalde zaken beter van het menu schrapt, is geweten, maar eigenlijk begin je hier al beter mee voor je effectief weet dat je zwanger bent. Kortom, zodra je probeert zwanger te raken, gedraag je je beter alsof je het al bent. Idealiter begin je aan de zwangerschap met een gezond gewicht. 

Nog voor je zwanger bent, probeer je het best alle mogelijke risicofactoren uit je leven te bannen. Dat slaat evenzeer op het bannen van bepaalde chemische producten uit je keuken of het vermijden van röntgenfoto's, maar ook op het afleren van ongezonde gewoonten.

Beide ouders in spe brengen het best een bezoekje aan je huisarts(en) vooraleer je probeert zwanger te raken. Dat draagt bij tot de geboorte van een gezond kind, beperkt de risico’s voor de moeder en spoort eventuele problemen snel op zodat ze kunnen worden aangepakt. Laat ook je medicatie en je vaccinaties nakijken, en vergeet de tandarts niet.

Ook toekomstige vaders kunnen zich voorbereiden op een gezonde zwangerschap. Niet alleen kunnen ze hun partner ondersteunen in een gezonde levensstijl, ze kunnen ook hun eigen vruchtbaarheid optimaliseren door op een aantal zaken te letten.

Twee tot drie keer per week vrijen is voldoende om zwanger te raken. Elke dag mag, maar moet niet. Erover stressen en jezelf verplichten om te vrijen, is helemaal niet nodig en werkt zelfs averechts. Het belangrijkste is dat het plezant blijft.