Persbericht

Geen enkel potje babyvoeding voldoet aan alle eisen

24 mei 2022

Test Aankoop onderzocht 64 kant-en-klare groentepapjes voor baby’s. Het resultaat baart de consumentenorganisatie zorgen: geen enkel potje bevat alle voedingsstoffen die een baby tussen 6 en 12 maanden nodig heeft. Vooral toegevoegde vetstoffen zijn veel te weinig aanwezig, geen enkel potje komt zelfs maar in de buurt van de vooropgestelde 10 gram. De helft van alle potjes bevat te veel eiwitten, vijf potjes hebben er dan weer minder dan wettelijk vereist. Test Aankoop heeft de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen hierover ingelicht.

Te weinig vet

Om te kunnen groeien, heeft een baby’tje vetstoffen nodig. Kind en Gezin raadt aan een soeplepel olie te gebruiken wanneer je je groentepapje zelf maakt. Dat is ongeveer 10 gram. Maar geen enkel kant-en-klaar potje haalt die aanbevolen 10 gram. Meer nog: de twee potjes met het hoogste vetgehalte in de test (AH bio spaghetti Bolognese 8+ en Nutricia Olvarit Wortel rundsvlees aardappel 6+) bevatten maar 6,6 gram aan totale hoeveelheid vet en komen dus niet in de buurt van de raadzame hoeveelheid.  De andere potjes die Test Aankoop onder de loep nam, doen het nog slechter: één potje, Ella’s kitchen veggie couscous with herbs 6+, haalt nog geen 1 gram vet en is dus absoluut geen goede bron van energie voor baby’s.

 

Te hoog of juist te laag eiwitgehalte

Naast te weinig vet is ook de verhouding tussen eiwitten, groenten en zetmeelhoudende producten niet altijd in balans. Test Aankoop ontdekte dat de helft van alle potjes uit de test meer dan 5 gram eiwitten bevat. Hoewel er geen wettelijk maximum is, bevat een groentepapje toch best niet te veel eiwitten omdat baby’s vaak heel wat melk drinken, wat ook een belangrijk bron van eiwitten is. Meer eiwitten dan nodig, kan de nieren overbelasten en kan leiden tot obesitas op latere leeftijd.

Maar ook het omgekeerde doet zich voor. “Jammer genoeg moeten we vaststellen dat 5 kant-en-klare groentepapjes minder eiwitten bevatten dan wettelijk vereist is”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “Dit mogen we absoluut niet tolereren, zeker omdat het gaat om voeding voor onze allerkleinsten. Tekorten tijdens de eerste levensmaanden kunnen leiden tot problemen in de ontwikkeling van het kind. Daarom hebben we de FOD Volksgezondheid en het FAVV hiervan op de hoogte gebracht.”

 

Zelf koken nog altijd beste oplossing

De analyse van Test Aankoop toont duidelijk dat kant-en-klare potjes geen goed alternatief zijn voor een zelfgemaakt groentepapje. “We begrijpen dat zo’n potjes heel verleidelijk zijn in bepaalde situaties, bijvoorbeeld op vakantie of voor een uitstapje”, erkent Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop.  Wat we aanraden is om zelf zoveel als mogelijk achter de kookpotten te staan. Wanneer dat niet mogelijk is, kan je af en toe wel een kant-en-klaar potje gebruiken. In dat geval bestudeer je best de ingrediëntenlijst om na te gaan of alle ingrediënten aangepast zijn aan de leeftijd van je kindje. En voeg ook altijd wat olie toe.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.