Nieuws

Fruityoghurts en zuivelspecialiteiten voor kinderen: ontdek onze volledige gids en voedingsadvies

21 juni 2023
Enfant dans les rayons du supermarché en train de faire un choix entre plusieurs yaourts

Natuuryoghurt, fruityoghurt, drinkyoghurt, gearomatiseerde verse kaas, enz. Het is soms moeilijk om je weg te vinden als je een tussendoortje voor je kinderen kiest. Testaankoop geeft je advies om de gezondste producten te vinden en ze te integreren in een evenwichtige voeding.

Zuivelproducten maken integraal deel uit van onze voeding, en terecht. De voedingsaanbevelingen die door de experts zijn opgesteld, bevelen zowel voor volwassenen als voor kinderen 2 tot 3 porties per dag aan.

Overmatige consumptie (overgewicht, constipatieproblemen) of onvoldoende consumptie (calciumtekort, broze botten) kan schadelijk zijn. Maar zuivelproducten moet je in de juiste verhoudingen en... met de juiste producten in je voedingspatroon opnemen.

Yoghurt hoort regelmatig bij het ontbijt en de tussendoortjes van kinderen, maar let op: qua voedingswaarde is de ene yoghurtpot niet altijd de andere waard.


Verschillen tussen yoghurts en andere zuivelspecialiteiten voor kinderen

Vergelijking van de verschillende zuivelproducten geschikt voor kinderen

Maar wat verstaan we precies onder “yoghurt”? Deze benaming is strikt gereglementeerd en beschrijft gepasteuriseerde melk waaraan twee specifieke melkfermenten (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) zijn toegevoegd. Zonder deze toevoeging mag een fabrikant de benaming niet gebruiken. Is er fruit en suiker aan het product toegevoegd? Dan is er minimaal 70 % yoghurt in massa nodig om in aanmerking te komen voor de benaming.

Naast yoghurts bestaan er ook drinkyoghurts (die minder vetten en eiwitten bevatten) en verse kaas (die meer droge massa, en dus eiwitten, bevat dan yoghurts).

Tot slot worden producten met een meer originele samenstelling die niet in deze categorieën passen, gegroepeerd onder het label “andere zuivelspecialiteiten”: ze kunnen soms room, melkpoeder, zetmeel, melkeiwitten, enz. bevatten.

Hoe bepaal je nu de aard van de producten in de winkel? Kijk naar hun wettelijke benaming, die je meestal op de achterkant van de verpakking vindt, boven de ingrediëntenlijst. Zo weet je of je jouw kind yoghurt, verse kaas of een eenvoudig dessert (rijker aan suikers en/of verzadigde vetzuren) gaat geven.

De voedingswaarde van yoghurt

Voedingswaarden: kies voor echte fruityoghurts

Er is een groot verschil tussen enerzijds gewone witte natuuryoghurt met toegevoegd fruit en anderzijds commerciële fruityoghurts. Deze laatste bevatten toegevoegde suikers, soms in grote hoeveelheden, naast de suikers die van nature aanwezig zijn.

Yaourt nature agrémenté de fruits frais

Bovendien is een fruityoghurt, in tegenstelling tot wat de verpakking doet geloven, niet gelijk aan één portie fruit. Uit de analyse van Testaankoop blijkt dat yoghurt voor kinderen gemiddeld 6 % fruit bevat (6 gram fruit in 100 gram product). Dat is slechts een schijfje banaan van een centimeter of een halve aardbei...

Sommige producten bevatten soms helemaal geen fruit. Kleur- en smaakstoffen nemen hun plaats in. Deze additieven (bewaarmiddelen, kleurstoffen, enz.) zijn vaak misleidend voor de consument en dienen om de afwezigheid van kwaliteitsingrediënten, zoals fruit, te compenseren.

Calcium, proteïne en andere essentiële voedingsstoffen

In absolute termen ligt de voedingswaarde van yoghurts in hun gehalte aan mineralen zoals calcium, fosfor en kalium, evenals vitamine B2 en B12. Ze bevatten ook eiwitten met een hoge biologische waarde, omdat ze uit essentiële aminozuren zijn samengesteld.

Wat is de gepaste leeftijd om yoghurt te beginnen eten?

Wanneer kunnen kinderen yoghurt beginnen eten?

Hoewel de consistentie geschikt is voor jonge kinderen, mogen ze volgens Kind en Gezin pas vanaf de leeftijd van 24 maanden yoghurt beginnen eten.
Volgens ONE, de Waalse tegenhanger van Kind en Gezin, mogen peuters geen yoghurt eten voordat ze 13 tot 15 maanden oud zijn. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten. Je moet ze dan geleidelijk aan introduceren. Zuivelproducten zijn pas essentieel vanaf de leeftijd van 18 maanden, vooral als het kind op die leeftijd de aanbevolen 500 ml melk (moedermelk, opvolgmelk of volle melk) drinkt.

De aanbevelingen van experts op vlak van consumptie

Zuivelproducten zoals yoghurt moet je op jonge leeftijd met mate eten. De aanbevelingen zijn een portie per dag, bij voorkeur volle en niet vetarme producten. Je kunt bijvoorbeeld het beste kiezen voor natuuryoghurt met stukjes fruit.

Producten zoals Petit Suisse, die eigenlijk verse kaas zijn, worden niet aanbevolen voor kinderen. Zelfs de magere versies bevatten twee keer zoveel verzadigde vetzuren (de “slechte vetten”) dan natuuryoghurt.

Waarom zouden baby's geen yoghurt mogen eten?

Risico’s van baby’s die te vroeg yoghurt eten

Je geeft beter geen yoghurt aan baby’s omdat het te rijk is aan eiwitten. Bovendien bevatten de producten die bedoeld zijn voor baby's (en die je in het babyschap vindt) vaak toegevoegde suikers en additieven.

Een consumptie van te veel eiwitten kan leiden tot overbelasting van de nieren en gewichtsproblemen.

De aanbevelingen van experts op vlak van babyvoeding

Vanaf de leeftijd van 6 maanden mogen baby’s eiwitten (vlees, gevogelte, vis of eieren) alleen in kleine hoeveelheden eten naast groentepap. Vóór de leeftijd van een jaar kan je de eiwitbehoefte die is vastgesteld door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) snel overschrijden. Vooral omdat op deze leeftijd de consumptie van 500 ml moedermelk of opvolgmelk (6-12 maanden) wordt aanbevolen.


De marketing rond yoghurts voor kinderen

Kinderen laten wennen aan de minst gezonde producten

Zuivelproducten voor kinderen ontsnappen niet aan de min of meer agressieve reclamecampagnes. Volgens de WHO zorgt de marketing van voedingsmiddelen met veel vet, suiker of zout ervoor dat kinderen deze voedingsmiddelen verkiezen boven de gezondste producten.

Op de verpakkingen staan vaak mascottes, stripfiguren of zelfs spelletjes. Dit zijn allemaal marketingtools die voedingsbedrijven gebruiken om kinderen aan te trekken en hun voedselvoorkeuren te beïnvloeden: het is aangetoond dat kinderen voedingsproducten met mascottes op de verpakking lekkerder vinden dan andere.

Om dit fenomeen tegen te gaan, heeft de WHO voor Europa een nieuwe reeks voedingscriteria gepubliceerd. De beleidsmakers kunnen deze gebruiken om een beleid te ontwikkelen dat gericht is op het verbeteren van de algemene voedingskwaliteit van voedsel en om controle-initiatieven te ondersteunen. Testaankoop ondersteunt dit en probeert op Europees niveau met het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) druk uit te oefenen. Een van de doelstellingen is om reclame te voorkomen voor producten die niet gezond genoeg zijn.


Wat zijn de beste yoghurts voor kinderen van 3 tot 6 jaar?

Criteria om een gezonde yoghurt te kiezen die is aangepast aan de behoeften van kinderen

Hoe kies je uit het grote aanbod van producten die merken aanbieden? Testaankoop vergeleek 54 producten van Carrefour, Delhaize, Colruyt, Bioplanet, Aldi, Lidl, Intermarché, Jumbo, Albert Heijn en Cora. Op de lijst staan fruityoghurts, verse kaas/witte kaas met fruit, drinkyoghurts met fruit en grenadineyoghurts.

Ze werden vergeleken op basis van de gezondheidsscore die we zelf ontwikkelden. Naast de Nutri-Score houdt deze gezondheidsscore ook rekening met het aantal gebruikte additieven, hun veiligheidsniveau, de mate van bewerking, de grootte van de porties en de meest recente voedingscriteria van de WHO die specifiek zijn opgesteld voor kinderen ouder dan 3 jaar.

Onze beoordeling op het einde van de vergelijking

Op basis van de Health Score springen sommige producten eruit als de slechtste leerlingen van de klas. Zo is Milbona Fruit King Safari Mousse het product met het hoogste gehalte aan vet en verzadigd vet. Het bevat 12 ultrabewerkte ingrediënten en 7 additieven (waarvan sommige volgens onze database niet worden aanbevolen).

 Danone Af en toetje yoghurt sprinklins bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vet, verzadigde vetzuren en suikers, evenals 20 ultrabewerkte ingrediënten en 13 additieven. En toch hebben ze allebei een Nutri-Score C en B.

De Delhaize Grenadine Yoghurt bevat het equivalent van een eetlepel toegevoegde suiker per potje, evenals 4 ultrabewerkte ingrediënten en 1 additief. Nestlé Smarties Aardbei behoort ook tot de producten met het hoogste vet-, verzadigde vetzuren- en suikergehalte. Bovendien bevat het ook 8 additieven en 20 ultrabewerkte ingrediënten.

In totaal hadden 22 van de 54 geanalyseerde producten geen Nutri-Score. Slechts 10 producten bevatten geen additieven.

Ontdek de resultaten van onze test

Hoe kies je een fruityoghurt?

Wanneer je in de supermarkt een zuivelproduct voor je kind kiest, is de Nutri-Score over het algemeen een goede leidraad. Hoewel het zijn beperkingen heeft (het houdt bijvoorbeeld geen rekening met additieven en toegevoegde suikers), is een product met de Nutri-Score A tot B over het algemeen een goede keuze.

Kies voor producten met eenvoudige, korte en gemakkelijk te begrijpen ingrediëntenlijsten. Anders duidt dit op de aanwezigheid van additieven. Meerdere termen die onduidelijk zijn (maltodextrine, dextrose, smaakversterkers, kleurstoffen, emulgatoren, verdikkings-, schuim-en antischuimmiddelen, opvulmiddelen, koolzuurhoudende, geleer- en vriesmiddelen, enz.) is zelden goed nieuws.

Weet ook dat yoghurt geen portie fruit vervangt, met producten die gemiddeld slechts 6 % fruit bevatten. De gezondste optie is om stukjes fruit toe te voegen aan natuuryoghurt. Vermijd ten slotte overmatige hoeveelheden. Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar kies je beter voor potjes van 50 tot 100 gram.