Nieuws

Gewone thermometer is beter én goedkoper

23 november 2022

Heel wat ouders van jonge kinderen kiezen voor een infraroodthermometer. Die meten immers supersnel, zonder dat hun kleine uk te veel tegenstribbelt. Toch heb je eigenlijk ook een "gewone" koortsthermometer nodig. En die moet nauwelijks enkele euro’s kosten, zo blijkt uit onze test.

Gewone (digitale) koortsthermometers zijn goedkoper, nauwkeuriger, betrouwbaarder en kunnen tegen een stootje, zo blijkt uit onze test. Wij hebben 30 koortsthermometers getest, waarvan 14 gewone exemplaren en 16 infraroodversies. De Beste uit onze Test, een digitale koortsthermometer zonder snufjes, kost nauwelijks € 5,50.

Naar de resultaten van onze test

Koorts meten via infrarood? Altijd dubbelchecken!

Infraroodthermometers, die de temperatuur ter hoogte van het voorhoofd of (voor grotere kinderen) in het oor meten, zijn over het algemeen minder precies en zijn een pak duurder.

Om zeker te zijn, verifieer je koorts altijd nog eens met een gewone thermometer in de mond of, voor kleinere kinderen, in de poep. Metingen onder de oksel zijn minder accuraat. In plaats van dubbel werk te doen, kies je liever meteen voor een gewone (digitale) thermometer.

Ouderwetse kwikthermometers vermijd je tot slot liever. Ze zijn breekbaar en bevatten giftige stoffen, en bovendien duurt het lang vooraleer je de temperatuur correct kunt aflezen.

Wat is koorts?

Elke persoon heeft een andere basistemperatuur, maar voor de gemakkelijkheid spreken we doorgaans van koorts vanaf 38 graden.

Koorts op zich is géén ziekte, maar een symptoom. Meer nog, het is een belangrijk verdedigingsmechanisme uit de trukendoos van ons immuunsysteem. Door de lichaamstemperatuur op te drijven, probeert het virussen en andere ziekmakers tegen te werken.

Probeer koorts daarom niet altijd plat te drukken met medicatie, je negeert daarmee een belangrijk signaal van je lichaam zonder dat je de onderliggende oorzaak aanpakt.

Wat te doen bij koorts?

Meestal verdwijnt koorts weer vanzelf met voldoende rust. Pas als koorts langer aanhoudt of andere verontrustende symptomen met zich meebrengt, wordt het tijd om je zorgen te maken.

Wanneer ga je beter naar de dokter?

Bij zuigelingen tot drie maanden is een temperatuur van 38 graden of hoger echter altijd een alarmsignaal, zelfs als het baby'tje zich normaal gedraagt. Koorts kan bij hen wijzen op een ernstige aandoening die meteen behandeld moet worden.

 

80 Topkwaliteit
Beste
Koop
Thermometers
Referentieprijs  3,72
78 Topkwaliteit
Thermometers
Referentieprijs  4,90
78 Topkwaliteit
Thermometers
Referentieprijs  4,99