Dossier

Luizen: zo pak je ze aan

24 augustus 2021
poux faire face

Iedereen kan ermee te maken krijgen, maar vooral schoolkinderen komen er al eens mee thuis: luizen. Er bestaan verschillende manieren om de kriebelende parasieten met te bestrijden, sommige al met meer succes dan andere.

Inleiding

Luizen zijn insecten van zo’n 2 à 3 mm groot die zich bij voorkeur ophouden op warme, vochtige plaatsen, zoals in het haar. Ze prikken door de huid en voeden zich met bloed. Het is hun speeksel dat de typische jeuk veroorzaakt. Volwassen wijfjesluizen kunnen dagelijks een zestal eitjes leggen, en dat drie tot vier weken lang. Die neten zijn met een soort lijm aan de haarwortel vastgehecht. Een effectief luizenproduct doodt zowel de luizen als de neten.

Wil je weten hoe je luizen effectief kunt bestrijden? In het tweede deel van dit dossier zetten we vier courante methodes op een rijtje.

Naar de methodes

 

Verspreiding van hoofd tot hoofd

In tegenstelling tot wat al eens wordt gedacht, kunnen luizen niet vliegen of springen. Ze kruipen of slingeren via de haren van hoofd tot hoofd. Vooral schoolkinderen vallen gemakkelijk ten prooi aan de parasieten door het vele contact tijdens speelpartijtjes of het nemen van selfies. Ook via mutsen, handdoeken, borstels, bedlinnen enz. kunnen luizen worden uitgewisseld, al is dat eerder uitzonderlijk.

Behandel dan ook steeds iedereen die luizen heeft gelijktijdig om een pingpongeffect te vermijden. Controleer regelmatig de haren van schoolgaande kinderen, vooral achter de oren en in de nek. Ontdek je luizen, verwittig dan ook altijd de school zodat ook andere kinderen kunnen worden gecontroleerd.

Voorkomen kan niet

Luizen worden niet aangetrokken door een slechte lichaamshygiëne en er is weinig of niets dat je kunt doen ter preventie. Er bestaan wel afschrikmiddelen op de markt, zoals Luis Protect en Silikom Protect, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze producten doeltreffend zijn om luizen te voorkomen. We raden ze af. Gebruik enkel werkzame producten als je zeker weet dat je luizen hebt.

80 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  8,50
75 Topkwaliteit
Referentieprijs  10,06
35 Slechte
kwaliteit
Referentieprijs  14,17