Dossier

De strijd tegen luieruitslag

21 oktober 2021

Luiercrème werkt niet preventief. Het heeft dus geen zin om de bips van een baby er bij elke verse pamper mee in te wrijven. De billetjes zo droog mogelijk houden is veel doeltreffender in de strijd tegen luieruitslag. Wij vertellen hoe je dat doet.

Fabrikanten van luiercrème willen ons maar al te graag laten geloven dat je de billetjes van een baby elke dag meermaals met hun product moet insmeren. Maar zo’n zalfje is niet nodig voor dagelijks gebruik, en voorkomt geen luieruitslag (ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd).

Wat veroorzaakt luieruitslag?

Luieruitslag komt in normale omstandigheden niet per se voortdurend voor. Als de billetjes van je baby toch rood en ontstoken zijn, is dat meestal te wijten aan het langdurige contact van de huid met urine en/of stoelgang. Baby’s doen hun behoeften nu eenmaal in hun luier.

Ook de luier zelf kan wrijving en irritatie veroorzaken als hij lang vochtig is en goed aansluit, want zo kan er geen lucht aan de bips.

De irritatie kan zelfs te wijten zijn aan een nieuw product dat je hebt gebruikt (babylotion, vochtige doekjes, merk van luier, wasverzachter gebruikt voor wasbare luiers enz.) en dat misschien een parfum of een andere stof bevat waar de huid van je baby slecht op reageert.

Niet voor dagelijks gebruik

Zolang de billetjes niet rood zien, hoef je geen zalfje te smeren. Het is efficiënter om de bips zo droog mogelijk te houden. Enkele tips daarvoor:

  • Probeer de luier te vervangen telkens als hij zwaar aanvoelt, en zeker als er stoelgang is. 
  • Gebruik zo weinig mogelijk producten bij de verzorging van de bips. Je hoeft de billetjes niet telkens met een vochtig doekje af te wrijven of een dikke laag luiercrème te smeren. Het best gebruik je alleen lauw water. Dep de bips daarna voorzichtig droog, want als je te hard wrijft met een handdoek, kan dat tot irritatie van de huid leiden. Haal pas (pH-neutrale) zeep boven als je de billetjes zonder niet proper krijgt. En bewaar de handige vochtige doekjes voor de momenten waarop je de deur uitgaat en niet meteen water in de buurt hebt. 

De beste babydoekjes voor onderweg

  • Span de luier niet te hard aan, zodat er toch iets van lucht aan de billetjes kan. Want grote vochtigheid en warmte maken de huid week, en dan is ze gevoeliger voor bacteriën en kunnen stoffen die mogelijk tot irritatie leiden, makkelijker problemen veroorzaken. 
  • Laat de kleine spruit af en toe in zijn blote billetjes rondlopen. 

Enkel bij rode billetjes

Zodra er sprake is van luieruitslag, mag je wel een zalfje smeren. Een huid die geïrriteerd is, verliest immers méér vocht dan normaal, en dat is absoluut te mijden. Hoe droger de huid, hoe kwetsbaarder ze is voor allerlei schadelijke invloeden van buitenaf.

Een luiercrème vormt een beschermende laag tussen de huid en de inhoud van de luier. Deze buffer beperkt het vochtverlies van de huid en geeft de huid de kans om zich te vernieuwen. Dus ja, smeer gerust luiercrème tot de rode billetjes opnieuw roze zijn. Maar stop er dan weer mee.

Cosmetica genezen niet ...

Veel van de luiercrèmes die te koop zijn, zijn cosmetica en geen geneesmiddelen. Cosmetica voor de huid zijn bedoeld om de huid te reinigen, te beschermen, in goede staat te houden en te parfumeren, maar niet om te genezen. Het is dus normaal dat een luiercrème uit de cosmeticarekken geen effect heeft op de irritatie en de roodheid zelf.

Toch laten de reclame en de verpakking vaak uitschijnen dat de crème zou helpen tegen roodheid. In principe gaat de uitslag vanzelf over – meestal na een tweetal dagen – als de oorzaak is verdwenen en de huid de kans heeft gekregen om zich te herstellen. Als de roodheid toch aanhoudt, contacteer je beter je arts, want misschien is er sprake van een schimmelinfectie, die om een specifieke behandeling vraagt.

Zinkoxide is een van de meest bestudeerde ingrediënten van luiercrèmes. Die stof blijkt bevorderlijk te zijn voor het herstel van de huid. Maar de hoeveelheid zinkoxide moet voldoende groot zijn. En op dat punt is het koffiedik kijken: luiercrèmes uit de cosmeticarekken geven die hoeveelheid meestal niet aan, het is dan ook niet verplicht.

... en geneesmiddelen zijn meestal niet nuttig

Er staan op de Belgische markt ook luiercrèmes geregistreerd als geneesmiddel. We denken bv. aan Inotyol, Mitosyl en Daktozin. Deze zijn ontwikkeld om geïrriteerde huid te behandelen, maar ook zij zijn geen mirakelproducten. Het wondhelende effect en de werking tegen irritatie is niet echt bewezen; zulke crèmes zijn dus niet beter dan die uit de cosmeticarekken.

Daktozin kan uitzonderlijk wel nuttig zijn. Het bevat een schimmelwerende stof en kan luieruitslag behandelen die is veroorzaakt door de Candidaschimmel. Maar dat is iets wat alleen een arts kan vaststellen. Zonder medisch advies is Daktozin niet aangewezen.