Nieuws

Zo brengt uw spaargeld nog iets op

12 mei 2016
Pour que votre épargne vous rapporte encore un peu d'argent

Bij een grootbank brengt uw geld niets meer op, maar verliest het zelfs van zijn waarde. Kleinere (online) banken bieden een hogere rente, of u kunt op andere manieren beleggen.

0,11 %: dat is het totale rendement dat uw geld op een spaarrekening momenteel nog oplevert bij een grootbank. En dat rendement ligt een stuk lager dan de inflatie, waardoor u eigenlijk verlies maakt.

Spaarrekening niet afgeschreven

Toch blijft een spaarrekening het beste, of alleszins het minst risicovolle, instrument om een bepaalde som geld te bewaren, voor onverwachte uitgaven of voor een investering op relatief korte termijn.

Welk type rekening u kiest, hangt vooral af van het bedrag dat u erop wilt plaatsen en de periode dat u het geld wilt plaatsen. Gaat u het geld slechts enkele maanden laten staan, dan zoekt u het best een rekening met een relatief hoge basisrente. Wij vonden rekeningen waar die kan oplopen tot 1 %. Bent u van plan om het geld enkele jaren te laten staan, houd dan ook rekening met de getrouwheidspremie. De rekeningen die het hoogste totale rendement, d.w.z. basisrente plus getrouwheidspremie, zijn in dat geval het meest interessant.

Ook de keuze tussen een vast bedrag dat u een bepaalde tijd plaatst of een bedrag dat u gaandeweg opbouwt, bepaalt welke rekening het best is voor u. Vaak zijn het kleinere, online banken die een hoger rendement kunnen geven.

Alternatieven op lange termijn

Het geld dat u de komende jaren zeker niet nodig hebt, dat laat u het best niet verkommeren op een gewone spaarrekening. Wenst u geen risico’s te nemen, dan zoekt u het best een goede spaarverzekering. Die biedt doorgaans een hoger rendement dan een spaarrekening, al moet u steeds rekening houden met instapkosten. En het is pas een logische optie wanneer u het geld voor tenminste 8 jaar kunt missen, vanwege de kosten die eraan verbonden zijn en de belastingregels.

Een nog hoger rendement, maar met meer risico, is mogelijk met een beleggingsfonds. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een gemengd fonds, met naast aandelen ook obligaties in portefeuille. Dat is een eenvoudige oplossing om uw geld efficiënt te beleggen op lange termijn (minstens 10 jaar), zonder dat u het zelf moet gaan beheren. Deze fondsen zijn doorgaans ook concurrentieel.

Wilt u een overzicht van alle bestaande formules van spaarrekeningen?