Dossier

Een goede spaarrekening kiezen

Onze tips voor de beste spaarrentes

Met onze drie tips kun je spaarrekeningen vinden die je op jaarbasis een paar tientallen tot zelfs een paar honderd euro intrest méér zullen opbrengen.

Kies voor een internetbank

Vergeet de grootbanken voor geld dat je op een spaarrekening wilt plaatsen. 

Bij kleinere spelers, veelal onlinespelers, zullen je spaarcenten méér opbrengen. Dankzij hun lage kosten (geen kantoren, weinig personeel) kunnen zij hogere rendementen bieden. Ze zijn soms minder goed gekend bij het grote publiek, maar ze zijn even veilig als de grote banken. Als ze failliet zouden gaan, zijn uw spaartegoeden eveneens beschermd tot € 100 000 per persoon via het depositogarantiesysteem.

Kies voor een rekening die past bij je profiel als spaarder

Er zijn verschillende types spaarrekeningen. Sommige zijn bij uitstek geschikt voor centen die je hooguit een paar maanden kunt missen, andere voor geld dat je ten minste enkele jaren kunt laten staan. Daarnaast zijn er rekeningen om periodiek te sparen (met een maximumbedrag per maand). En tot slot zijn bepaalde spaarrekeningen uitsluitend toegankelijk voor kinderen of jongeren. 

Maak gebruik van onze Koopwijzer spaarrekeningen om de beste spaarvoorwaarden op de markt te vinden. Afhankelijk van het bedrag dat je wilt plaatsen en de periode dat je je centen denkt te kunnen missen, tonen we je de rekeningen die voor jou het interessantst zijn.

Voeg de daad bij het woord en open een nieuwe spaarrekening

Als je eenmaal hebt beslist waar je het best spaart, volstaat het om naar de website van die bank te surfen. Je zult er een formulier vinden waarmee je klant kunt worden en een rekening kunt openen. Bij sommige banken moet je het afdrukken en samen met een kopie van je identiteitskaart terugsturen via de post, bij andere banken verloopt de procedure volledig online.

Het feit dat je bij een andere bank (een deel van) je spaargeld onderbrengt, betekent niet dat je de relatie met je huidige (groot)bank volledig moet beëindigen. Als je er bv. een woonkrediet hebt lopen, kun je er probleemloos klant blijven. En je kunt er ook je zichtrekening en je betaalkaarten houden. Maar er is niets dat je belet om een spaarrekening te openen bij een andere bank.