Nieuws

Batibouw: vergelijk de beste renovatieleningen

16 februari 2023
verbouwing van woning die mogelijk in aanmerking komt voor renovatielening

Of je nu wel of niet van de promoties tijdens Batibouw profiteert om met een renovatie te beginnen, wil je je werkzaamheden misschien wel financieren met een lening. Wij hebben een vergelijking van de beste renovatieleningen voor je gemaakt.

Welke lening voor renovatiewerken?

Van 14 tot 19 maart 2023 vindt de Batibouw beurs in Brussel plaats, een niet te missen evenement voor wie wil bouwen of verbouwen. Wij hebben uitgezocht wat de beste renovatielening is.

Wat bedoelen we met "beste lening"? 

Om de beste renovatielening te bepalen, hebben wij het gemiddelde berekend van de rentevoet die elke kredietverstrekker elke dag hanteerde in de afgelopen 12 maanden, van 1 januari 2022 tot 31 december 2022. Wanneer een instelling meer dan één tarief aanbiedt (bijvoorbeeld een hoger tarief voor een lening op langere termijn), hebben wij het laagste tarief genomen. 

Klassieke of ecologische renovatielening 

Bijna elke kredietverstrekker biedt twee soorten renovatieleningen aan. De "klassieke" renovatielening en de zogenaamde "ecologische" renovatielening. Dit tweede tarief is (veel) voordeliger dan het klassieke tarief, maar is gekoppeld aan bepaalde soorten werkzaamheden die erop gericht zijn het energieverbruik te verminderen (isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, dubbele beglazing, enz.) Sommige kredietverstrekkers staan een gemengd gebruik van het geleende bedrag toe. Zo moet bijvoorbeeld minstens 50% van het bedrag worden gebruikt voor ecologische renovatie, terwijl de rest van de lening kan worden gebruikt voor conventionele renoveringen.

In beide gevallen moet je een bestek van de kosten van de geplande werkzaamheden of een factuur van de uitgevoerde werkzaamheden of de aangekochte materialen overleggen om te bewijzen dat het doel van je lening inderdaad renovatiewerkzaamheden zijn.

Gelieve er rekening mee te houden dat resultaten op basis van tarieven uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Voordat je een lening aanvraagt, nodigen wij je uit om onze vergelijker voor renovatieleningen te raadplegen. Deze zal je het meest interessante tarief van de dag geven. Vooral nu salon Batibouw nadert, zullen sommige kredietverstrekkers tijdelijk aantrekkelijke tarieven aanbieden.

Vergelijk renovatieleningen

Een laatste opmerking: voordat je een lening krijgt, zal de kredietgever je financiële situatie analyseren en je terugbetalingscapaciteit beoordelen. Het is dus mogelijk dat je niet de beste voorwaarden krijgt als de kredietverstrekker van mening is dat jouw profiel bepaalde risico's inhoudt. Zij kunnen ook hun beste tarief voor hun eigen klanten reserveren.

Vergeet de leningen van de gewesten niet

We raden je zeker aan om na te gaan of je in aanmerking komt voor een gewestelijke lening. Dit is over het algemeen de voordeligste oplossing van allemaal, maar je moet daarvoor wel aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder een maximuminkomen.

Je vindt hier informatie voor Vlaanderen, hier voor Brussel en hier voor Wallonië.