Nieuws

Reisbijstandsverzekering dekt je in rode zone

23 oktober 2020

Als je in een rode zone verblijft en medische problemen krijgt, kun je dan je reisbijstandsverzekering aanspreken? We hebben even gecheckt bij de verzekeraars. Het antwoord is ja.

Toeristische reizen in een rode zone zijn niet langer verboden, maar worden sinds eind september "sterk afgeraden".

Mutas, de alarmcentrale waar de meeste ziekenfondsen op zijn aangesloten, kondigde daarop aan dat ze geen leden zou dekken die in een rode zone verblijven. De pers waarschuwde dat ook de reisbijstandsverzekeraars misschien niet zouden tussenkomen bij dergelijke verplaatsingen. Sommige verzekeraars droegen bij aan de verwarring door op hun website te melden dat ze reizen in een rode zone niet zouden dekken.

Volgens deze verklaringen zou de reisbijstandsverzekering dus geen medische kosten terugbetalen als je bijvoorbeeld tijdens een weekend in Parijs je been breekt. Dat vonden we nogal kras.

Maar wat blijkt?

Wij hebben de reisbijstandsverzekeraars hierover gecontacteerd en het resultaat is vrij bevredigend.

De meeste verzekeraars blijven bijstand verlenen in geval van een ongeval of ziekte in het buitenland. Het maakt niet uit of de ziekte verband houdt met covid-19 of niet. Als je in een ziekenhuis wordt opgenomen, nemen zij de medische kosten voor hun rekening binnen de grenzen van de polis. Als de medische zorgverleners (ter plaatse of die van de verzekeraar) van mening zijn dat je beter in België wordt verzorgd, betaalt de verzekeraar de repatriëringskosten.

Ook de ziekenfondsen hebben bevestigd dat de reisbijstandsverzekering van Mutas ook bij een verblijf in een rode zone gegarandeerd blijft, en dit vanaf 25 september 2020. Medische problemen die zijn gerezen tijdens een reis vóór deze datum worden niet gedekt.

Meer info?

Je vindt meer informatie in ons dossier over reisbijstand in coronatijden. Zoek je de beste reisbijstandsverzekering voor jouw situatie? Raadpleeg onze tariefvergelijker.

naar de tariefvergelijker