Dossier

Waarop letten als je reisbijstand kiest?

18 november 2019
Waarop letten als je reisbijstand kiest?

De ene reisbijstand is de andere niet. Als het echt mis gaat, kan dat betekenen dat je bij de ene reisbijstandsverzekering alles terugbetaald krijgt terwijl je bij de andere verzekering er stevig bij inschiet. Met deze 10 aandachtspunten maak je de juiste keuze.

Vind de reisbijstand die bij je past

1. Wie is gedekt? 

Meestal dekt reisbijstand niet alleen de verzekeringsnemer, maar ook wie onder hetzelfde dak woont. De beste contracten gaan nog verder. Ze dekken bijvoorbeeld ook kinderen die niet meer thuis wonen, maar wel nog ten laste zijn.

2. Hoe lang loopt de dekking?

De meeste reisbijstandsformules gelden voor vakanties van beperkte duur. Meestal van 90 tot 180 dagen. Ga je langer op reis? Vraag bij je verzekeraar na hoe het dan zit.

3. Hoe zit het met de medische kosten?

Als je medische verzorging nodig hebt in het buitenland, betaalt je reisbijstand het verschil tussen de factuur en de terugbetaling van het ziekenfonds. Meestal is de terugbetaling per persoon beperkt tot een bedrag dat varieert van € 25 000 tot € 2 000 000 naargelang het contract. Soms is ze onbeperkt. Informeer hoe het zit met de personenbijstand voor je een bijstandsverzekering afsluit, zeker als je naar de Verenigde Staten of Zwitserland reist. De medische kosten kunnen daar heel hoog oplopen.

Weet ook dat de meeste reisbijstandsverzekeringen bestaande ziekten niet dekken. De beste contracten sluiten enkel lichamelijke problemen uit die op reis tot complicaties hebben geleid, terwijl ze voor je vertrek behandeld hadden moeten worden.

4. Wat met gevaarlijke sporten?

Sommige reisbijstandsverzekeringen komen ook tussen als je een medische verzorging nodig hebt door bijvoorbeeld parapente of valschermspringen. Bij andere verzekeraars zijn dergelijke gevaarlijke sporten uitgesloten. Als je zo’n sporten beoefent, kun je beter navraag doen voor je intekent.

5. Zijn er beperkingen voor de repatriëring?

Als het medisch team van je verzekeraar vindt dat je omwille van je gezondheidstoestand moet worden gerepatrieerd, dan laat de verzekeraar je op zijn kosten thuisbrengen. Eventueel zelfs met een ambulancevliegtuig. De beste contracten bieden overal ter wereld repatriëring, indien gewenst met een begeleider.

Als je niet alleen reist en wordt gerepatrieerd, geven de beste contracten je gezelschap de keuze om de reis verder te zetten of naar huis terug te keren, met de trein of het vliegtuig. De verzekeraar neemt die kosten op zich. Bij de minst goede contracten bepaalt de verzekeraar de manier om terug te keren en is de terugbetaling van de kosten beperkt. 

Tijdens je vakantie is het ook mogelijk dat een familielid sterft, een van je kinderen thuis in het ziekenhuis belandt of je dak wegwaait door een storm. Bij het overlijden van een naaste kun je automatisch worden gerepatrieerd. In de andere gevallen komt de verzekering vaak slechts onder bepaalde voorwaarden tussen.

6. Waar biedt de verzekering bijstand voor je auto?

Sommige formules bieden ook bijstand als je auto niet meer start op je oprit of als je buiten Europa een probleem hebt. Bij andere geldt de voertuigbijstand alleen vanaf 10 km van je woonplaats en binnen Europa en het Middelandse Zeegebied. Zorg dat je reisbijstand afgestemd is op jouw wensen.

7. Krijg je ook bijstand als je auto al wat ouder is?

De beste contracten bieden bijstand ongeacht de leeftijd van je auto. Andere laten je meer betalen voor een oudere auto of bieden geen bijstand meer als je auto bijvoorbeeld 10 of 15 jaar oud is. 

8. Hoe zit het met de takelkosten?

Als je tijdens je vakantie autopech krijgt en je reisbijstandsverzekering pechverhelping omvat, sturen alle verzekeraars iemand om je auto naar de dichtstbijzijnde garage te takelen. Soms is de terugbetaling van de takeldienst echter beperkt tot € 250 of € 500. Sommige verzekeraars hanteren geen maximumbedrag, maar eisen wel dat je hen op voorhand verwittigt. Doe je dat niet, dan betalen ze mogelijk ook niet alles terug. 

9. Wat als je auto gerepatrieerd moet worden?

AIs je wagen niet ter plaatse hersteld kan worden, dan moet die terug naar België worden gebracht. De beste contracten hanteren geen maximumbedrag. Andere dekken deze repatriëring enkel onder bepaalde voorwaarden. Als je auto total loss is of de repatriëring meer kost dan de auto waard is, zullen ze hem bijvoorbeeld niet meer terugbrengen.

10. Krijg je verblijfs- of reiskosten vergoed?

Als je door een auto-ongeval niet meer verder kunt, betaalt de reisbijstandsverzekering je verblijfskosten. Die tussenkomst verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij de betere contracten krijg je meestal ook niet meer dan € 65 of € 75 per nacht en per gedekte persoon voor maximaal 5 of 7 nachten ter plaatse. 

Als je verder reist naar je bestemming, heb je meestal ook recht op een vaste tegemoetkoming voor de reiskosten van bijvoorbeeld € 125 of € 375. De beste contracten betalen dan het equivalent van de terugreis terug. Meestal krijg je onder bepaalde voorwaarden ook een vervangwagen.

Vertrouw op Test Aankoop Verzekeringen voor je reisbijstand

Vind een goede reisbijstand

In onze vergelijkingsmodule reisbijstandsverzekeringen duid je de personen, landen en auto’s aan die je wil verzekeren. Op basis daarvan zie je de reisbijstandsverzekeringen, de prijs en de plus- en minpunten.