Dossier

Reisbijstandsverzekering en reisverzekering: wat kiezen?

23 mei 2019
Reisbijstandsverzekering en reisverzekering: wat is het best?

23 mei 2019

Reisbijstandsverzekering en reisverzekering worden regelmatig door elkaar gebruikt. Nochtans hebben de termen niet helemaal dezelfde betekenis. De reisverzekering is veel ruimer dan de reisbijstandsverzekering. Welke verzekering voor jou het best is, hangt af van jouw voorkeuren.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een term die verschillende soorten verzekeringen voor op reis omvat:

  • reisbijstandsverzekering: de oplossing als je medische hulp nodig hebt of bij problemen met je auto op reis.
  • annulatieverzekering: deze verzekering komt tussen als je je reis moet annuleren door ziekte, echtscheiding, schade aan je woning enz. De verzekeraar betaalt dan je reiskosten terug.
  • bagageverzekering: je wordt vergoed als je bagage gestolen of beschadigd is.

Wat is een reisbijstandsverzekering?

Een reisbijstandsverzekering biedt dus bijstand bij gezondheidsproblemen, autopech of een ongeval op reis. Weet dat de ene reisbijstand de andere niet is:

  • Je hebt tijdelijke en jaarlijkse reisbijstandsverzekeringen. Als je verschillende keren per jaar op reis gaat, is een jaarlijkse formule altijd interessanter.
  • Bijstand aan personen is altijd opgenomen in een reisbijstandsverzekering. Als je dat wenst, kun je de verzekering uitbreiden met bijstand aan voertuigen. Pechverhelping en repatriëring zijn dan ook gedekt. Die voertuigbijstand is niet in alle reisbijstandsformules standaard voorzien.
  • De dekking en de voorwaarden kunnen zeer verschillend zijn. Bijvoorbeeld de terugbetaling van medische kosten of van takelkosten kan anders zijn. Soms zijn de voorwaarden voor repatriëring ook zeer strikt.
  • De uitsluitingen variëren ook van de ene reisbijstand tot de andere. De meeste formules gelden wel als je hulp nodig hebt bij een skiongeval. Europ Assistance heeft zelfs een speciale formule voor op skivakantie. Bij heel wat verzekeraars zijn gevaarlijke sporten zoals parapente of valschermspringen dan weer uitgesloten.
  • Sommige formules omvatten ook extra’s zoals rechtsbijstand als je belangen verdedigd moeten worden. 

Goed om te weten: bij voertuigbijstand zal de verzekering nooit de herstelling zelf betalen. De verzekeraar zal enkel de sleepkosten naar de garage of de kosten voor de repatriëring van je auto betalen. De herstellingskosten zijn altijd voor jou.

Wat is het beste voor op reis?

Of je enkel een reisbijstandsverzekering kiest of eerder de ruimere reisverzekering, hangt af van jouw voorkeur. Als je in zoveel mogelijk gevallen beschermd wil zijn, dan is de reisverzekering beter. Je betaalt dan natuurlijk meer dan als je alleen bijstand kiest.

Goed om te weten: check voor je een keuze maakt welke dekkingen je al geniet. Mogelijk heb je bijvoorbeeld al voertuigbijstand in je autoverzekering of via het leasingcontract voor je wagen. Zo vermijd je dubbel verzekerd te zijn. 

Hoe vind je goede reisbijstand?

Vertrouw op de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen. Op basis van je keuzes krijg je meteen de prijzen en de plus- en minpunten van elke reisbijstandsverzekering:

Vind je reisbijstand