Dossier

Wat is het verschil tussen reisbijstand en reisverzekering?

21 november 2019
Wat is het verschil tussen een reisbijstand en een reisverzekering?

Reisbijstand en reisverzekering worden regelmatig door elkaar gebruikt. Nochtans hebben de termen niet helemaal dezelfde betekenis. De reisverzekering is veel ruimer dan de reisbijstand. Welke verzekering voor jou het best is, hangt af van jouw voorkeuren. Ontdek het verschil tussen reisbijstand en reisverzekering.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een term die verschillende soorten verzekeringen voor op reis omvat:

  • reisbijstand: de oplossing als je medische hulp nodig hebt of bij problemen met je auto op reis.
  • annulatieverzekering: deze verzekering komt tussen als je je reis moet annuleren door ziekte, echtscheiding, schade aan je woning enz. De verzekeraar betaalt dan je reiskosten terug.
  • bagageverzekering: je wordt vergoed als je bagage gestolen of beschadigd is.

Met een reisverzekering ben je het ruimst gedekt voor het geval je problemen krijgt als je op vakantie bent. 

Wat is een reisbijstand?

Een reisbijstand is standaard inbegrepen in een reisverzekering. Het biedt bijstand bij gezondheidsproblemen, autopech of een ongeval op reis. Weet dat de ene reisbijstand de andere niet is:

  • Je hebt tijdelijke en jaarlijkse reisbijstandsverzekeringen. Als je verschillende keren per jaar op reis gaat, is een jaarlijkse formule altijd interessanter.
  • Bijstand aan personen is altijd opgenomen in een reisbijstandsverzekering. Als je dat wenst, kun je de verzekering uitbreiden met bijstand aan voertuigen. Pechverhelping en repatriëring zijn dan ook gedekt. Die voertuigbijstand is niet in alle reisbijstandsformules standaard voorzien.
  • De dekking en de voorwaarden kunnen zeer verschillend zijn. Bijvoorbeeld de terugbetaling van medische kosten of van takelkosten kan anders zijn. Soms zijn de voorwaarden voor repatriëring ook zeer strikt.
  • De uitsluitingen variëren ook van de ene reisbijstand tot de andere. De meeste formules gelden wel als je hulp nodig hebt bij een skiongeval. Europ Assistance heeft zelfs een speciale formule voor op skivakantie. Bij heel wat verzekeraars zijn gevaarlijke sporten zoals parapente of valschermspringen dan weer uitgesloten.
  • Sommige formules omvatten ook extra’s zoals rechtsbijstand als je belangen verdedigd moeten worden. 

Goed om te weten: bij voertuigbijstand zal de verzekering nooit de herstelling zelf betalen. De verzekeraar zal enkel de sleepkosten naar de garage of de kosten voor de repatriëring van je auto betalen. De herstellingskosten zijn altijd voor jou.

Wat is het beste voor op reis?

Of je enkel reisbijstand kiest of eerder de ruimere reisverzekering, hangt af van jouw voorkeur. Als je in zoveel mogelijk gevallen beschermd wil zijn, dan is de reisverzekering beter. Je betaalt dan natuurlijk meer dan als je alleen bijstand kiest.

Goed om te weten: check voor je een keuze maakt welke dekkingen je al geniet. Mogelijk heb je bijvoorbeeld al voertuigbijstand in je autoverzekering of via het leasingcontract van je wagen. Zo vermijd je dubbel verzekerd te zijn. 

Hoe vind je een goede reisbijstand of reisverzekering?

Vertrouw op de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen. Op basis van je keuzes krijg je meteen de prijzen en de plus- en minpunten van elke reisbijstand of reisverzekering:

Vind je reisbijstand of reisverzekering