Dossier

5 mythes over reisbijstand

02 april 2020
De mythes van reisbijstand

Een reisbijstand is vreselijk duur en bovendien heb je dat al via je ziekenfonds. Dat zijn enkele van de mythes over reisbijstand. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Mythe 1: reisbijstand is heel duur

Afhankelijk van de formule betaal je enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. In vergelijking met een gemiddeld reisbudget is dat dus heel beperkt. Zeker als je weet dat je veel meer kans hebt om je reisbijstand nodig te hebben dan bijvoorbeeld je woning- of autoverzekering.

Mythe 2: ik heb al reisbijstand via mijn ziekenfonds

Dat is slechts in beperkte mate het geval. Vaak vergoedt je ziekenfonds maar een deel van de kosten of geldt er een franchise. De bijstand van je ziekenfonds geldt ook meestal enkel voor Europese bestemmingen. Voor bijvoorbeeld de VS, Australië, Afrika of Azië heb je dus bijna altijd een aparte reisbijstandsverzekering nodig met personenbijstand.

Mythe 3: reisbijstand is inbegrepen in het pakket voordelen van mijn kredietkaart

Reisbijstand is zelden inbegrepen in het pakket verzekeringen van een kredietkaart. Wanneer dat wel het geval is, beperkt de dekking zich tot repatriëring na ongeval of ziekte. Ook de medische kosten bij hospitalisatie zijn gedekt, maar de verzekerde bedragen zijn doorgaans uiterst beperkt. Wanneer je autopech hebt, dan zal dat nooit gedekt zijn.

Mythe 4: via mijn gewone autoverzekering krijg ik al bijstand als ik autopech heb op reis

Bij een aantal verzekeraars krijg je inderdaad bijstand als je een ongeval hebt in België (soms tot een beperkt aantal kilometer over de landsgrenzen). Bij pech of in het buitenland zul je nooit op hun hulp kunnen rekenen. Als je auto dus in bijvoorbeeld Italië in panne valt, dan heb je een aparte reisbijstand nodig die ook voertuigbijstand omvat.

Mythe 5: mijn kinderen zijn niet verzekerd via mijn reisbijstand als ze alleen op reis gaan

Als je kinderen nog bij jou wonen, dan zijn ze in principe ook verzekerd via jouw reisbijstand. De meeste reisbijstandsverzekeringen voorzien inderdaad een dekking ongeacht of de kinderen al dan niet alleen op reis gaan. Als ze echt op eigen benen gaan staan en alleen gaan wonen, hebben ze wel een aparte reisbijstand nodig.

Vind een goede reisbijstand