Dossier

5 mythes over reisbijstand

02 april 2020
De mythes van reisbijstand

Een reisbijstand is vreselijk duur en bovendien heb je dat al via je ziekenfonds. Dat zijn enkele van de mythes over reisbijstand. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Mythe 1: reisbijstand is heel duur

Afhankelijk van de formule betaal je enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. In vergelijking met een gemiddeld reisbudget is dat dus heel beperkt. Zeker als je weet dat je veel meer kans hebt om je reisbijstand nodig te hebben dan bijvoorbeeld je woning- of autoverzekering.

Mythe 2: ik heb al reisbijstand via mijn ziekenfonds

Dat is slechts in beperkte mate het geval. Vaak vergoedt je ziekenfonds maar een deel van de kosten of geldt er een franchise. De bijstand van je ziekenfonds geldt ook meestal enkel voor Europese bestemmingen. Voor bijvoorbeeld de VS, Australië, Afrika of Azië heb je dus bijna altijd een aparte reisbijstandsverzekering nodig met personenbijstand.

Mythe 3: reisbijstand is inbegrepen in het pakket voordelen van mijn kredietkaart

Reisbijstand is zelden inbegrepen in het pakket verzekeringen van een kredietkaart. Wanneer dat wel het geval is, beperkt de dekking zich tot repatriëring na ongeval of ziekte. Ook de medische kosten bij hospitalisatie zijn gedekt, maar de verzekerde bedragen zijn doorgaans uiterst beperkt. Wanneer je autopech hebt, dan zal dat nooit gedekt zijn.

Mythe 4: via mijn gewone autoverzekering krijg ik al bijstand als ik autopech heb op reis

Bij een aantal verzekeraars krijg je inderdaad bijstand als je een ongeval hebt in België (soms tot een beperkt aantal kilometer over de landsgrenzen). Bij pech of in het buitenland zul je nooit op hun hulp kunnen rekenen. Als je auto dus in bijvoorbeeld Italië in panne valt, dan heb je een aparte reisbijstand nodig die ook voertuigbijstand omvat.

Mythe 5: mijn kinderen zijn niet verzekerd via mijn reisbijstand als ze alleen op reis gaan

Als je kinderen nog bij jou wonen, dan zijn ze in principe ook verzekerd via jouw reisbijstand. De meeste reisbijstandsverzekeringen voorzien inderdaad een dekking ongeacht of de kinderen al dan niet alleen op reis gaan. Als ze echt op eigen benen gaan staan en alleen gaan wonen, hebben ze wel een aparte reisbijstand nodig.

Vind een goede reisbijstand

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2017

@Finniemc Bedankt voor je comment, deze werd ondertussen verwijderd. Onze excuses voor het eventuele ongemak. Mvg, ^Bert

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2017

Beste Test aankoop, het kan toch niet zo heel moeilijk zijn om elke dag 10 minuten te besteden aan het verwijderen van bovenstaande oplichtingsposts?

Hoe kan je een serieuze reputatie opbouwen als beschermer van klanten als dit soort dingen dagen en soms zelfs weken blijven staan?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2013

Ik heb een zware val gedaan in het buitenland op een klein eiland in europa en had geen enkele bijkomende verzekering. Mutas het vroegere eurocross heeft mij en mijn reisgezel gerepatrieerd. Nu afwachten of ik een factuur zal krijgen. Ze beweren van niet. Ben enkel de kosten van de reis kwijt. De dagelijkse taxikosten tussen hotel en ziekenhuis zijn al terugbetaald. Ik lag er 10 dagen in het ziekenhuis voordat men een vlucht kon regelen. En dan nog via Duitsland om zo met een Belgische ziekenwagen (3,5u rijden) tot in België te geraken. Voorlopig geen enkele factuur gezien. Ben benieuwd, maar telkens ik mij informeer zegt men dat ik me geen zorgen hoef te maken. Ik had geen euro op zak toen het gebeurde. Zelfs mijn identiteitskaart niet. Mutas heeft alles geregeld.

Laatste wijziging op 3/06/2013 12:36

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2013

Als ik al deze reacties lees moet je vooral opletten met de gratis producten mutualiteiten en de goedkopere formules geïntegreerd in autocontract of goedkopere aanbieders. De angels zitten inderdaad in de gewaarborgde kapitalen en de uitsluitingen. Europ Assistance heeft moduleerbare reisverzekeringen waarbij je aan je reisbijstandsverzekering bagage, annulatieverzekering of verhoogde plafonds toevoegd. Sowieso buiten de eu zou ik niet met een wit product of een gratis verzekering op reis durven gaan. Op dit moment is er een actie www.reisbijstandsverzekering.info waarbij ze 1 maand gratis verzekering aanbieden wanneer je een jaarcontract afsluit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/05/2008

Intussen vraag ik mij ook af hoeveel je nog nodig hebt van extra verzekeringen (voor medische bijstand), als vrouwlief (zoals zoveel Belgen, bovenop haar mutualiteit) al van een hospitalisatieverzekering geniet (betaald door de werkgever)...

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/05/2008

Ethias stelt intussen (telefonisch) dat mijn SLR-camera toch wel kan verzekerd worden. Mooi. Nu nog afwegen of ik hem wel ga meenemen, want op papier heb ik van die regel geen bevestiging (telefonische afspraken, die vertrouw ik niet zo vlotjes) en 100 euro extra uitgeven om die te verzekeren, da's toch wel wat geld...

Intussen heb ik ook weer wat anders bijgeleerd. Als je via een website een jaarcontract aanvraagt, dan sturen ze je dat contract op ter ondertekening. Bij het nalezen van de voorwaarden, blijkt dat dit contract jaarlijks automatisch verlengd wordt. Die automatische verlenging kan je alleen maar verhinderen als je het minstens 3 maanden voor het aflopen ervan (per aangetekend schrijven) opzegt. Toe maar! Handige jongens, die verzekeraars! Ik weet het niet hoor, maar mijn vrouw bevalt eind dit jaar, ik denk niet dat we de komende 2-3 jaar nog eens op reis gaan!

Nu ja, tot daar aan toe, ik kan me inbeelden dat mensen zouden kunnen mopperen "Hoe, ik dacht dat ik verzekerd was? Is dat dan niet verlengd?" Maar dan kan je misschien gewoon de OPTIE "automatisch verlengen" nemen, niet? Eventueel met een gunsttarief in dat geval!

Maar wat ik het ergste vind: als je beslist om dat via de website aangevraagde contract toch maar niet te nemen (en dus niet ondertekend terug te sturen), volstaat het niet om de maatschappij op te bellen, te mailen of te faxen dat je niet meer geïnteresseerd bent in hun aanbod. Nee, je moet een aangetekende brief sturen! Binnen de 14 dagen nadat je het contract toekreeg!

Komaan, zeg! Je krijgt pas de complete voorwaarden toe nadat je een aanvraag ingediend hebt! En als je die dan helemaal gelezen hebt en kent (en als je er eventueel niet tevreden mee bent) moet je er een aangetekend schrijven voor over hebben om er vanaf te geraken!

Wat IS dat toch, met verzekeringen? Ik hoor mensen dikwijls zeggen dat het allemaal bandieten zijn en dat je ze moet bestelen als je kan, ik zal ze straks nog moeten gelijk geven ook!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2008

"Als u minder dan drie maanden in het buitenland verblijft, hoeft u voor gezondheidszorg geen bijkomende verzekering aan te gaan. Daartoe volstaat de CM-reisbijstand" staat op www.cm.be

De website van DVV blinkt niet uit in info over hun polissen. Als je dus wil weten wat DVV werkelijk gaat presteren, vraag je het best aan DVV.
Het zou me verwonderen als ze een verblijf van langer dan 3 maanden zouden verzekeren zonder meerpremie. Anderzijds kunnen in de verschillende polissen andere zaken gedekt zijn dan bij de eurocross van cm, zoals bv. annulatie, bagage, niet-dringende zorgen enz.

Voor mij lijkt het duidelijk dat CM en Eurocross je voldoende basisdekking geneeskundige verzorging geven voor minder dan 3 maanden verblijf.

Artikeltjes over bepaalde diensten moet je checken bij de diensten-verstrekker eerder dan in de pers. Als ze elkaar bevestigen, des te beter.
Een artikel is wel tof als vertrekpunt voor je queeste...

Vergeet ondertussen je reis niet te boeken ;)

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2008

De tegenstrijdigheden in de beschikbare informatie houden gewoon niet op! Je houdt het niet voor mogelijk!

In een bercht van de Christelijke Mutualiteiten, op 3-4 mei 2008 gepubliceerd in Het Laatste Nieuws (reisbijlage) (ondertekend door Alain Vanbuyten, CM-reisbijstand) wordt gesteld dat het totaal nutteloos is om een bijkomende verzekering af te sluiten (voor medische bijstand) als je verzekerd bent bij de CM.

Daarentegen, in het magazine Visie (een gezamenlijk blad van de CM + Arco + ACW + ACV) staan reistips waarin DVV expliciet stelt: "In de VS swingen de medische kosten echt de pan uit. En de mutualiteit dekt die slechts beperkt in de tijd." Wat eerder in dat artikel staat er ook nog dit: "Een (DVV-)waarborg 'personen' vergoedt o.a. de kosten van lichamelijke schade door ziekte of ongeval. Waar Eurocross stopt, gaat deze verzekering verder."

Wie houdt er ons nu eigenlijk voor het lapje? DVV krijgt de gelegenheid om in het boekje van de CM dus een eerder artikel dat in HLN nieuws stond tegen te spreken!?!

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/05/2008

En het wordt alsmaar ingewikkelder.

De ene contactpersoon bij Ethias zegt dat die zwangerschap wel een probleem is, de andere zegt dat het geen probleem is. In denk dat het geen probleem is als je reis buiten de laatste 3 maanden voor de bevalling is, maar bevestiging heb ik nog niet gekregen.

Intussen vertelt mijn reisagent (die tegelijkertijd blijkbaar verzekeringsagent is) dat daar een "hele classeur aan niet-terugbetaalde kosten ligt. Oòk gevallen van mensen die bij CM aangesloten zijn!"

De queeste gaat door!

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/05/2008

Marc,
Ik heb op de websites van cm en soc.mut geen plafond gevonden.

Bij het onafhankelijk ziekenfonds is het plafond 25000 euro en onbeperkt in de EER(europese econom.ruimte).
Het vlaams neutraal ziekenf. en de liberale mut. hebben een plafond van 5000 euro en onbeperkt in EER.
Met zo'n plafond is het bukken geblazen!
5000 euro is níks in de states.

Komt men later nog tussen als de zwangerschap bekend was bij boeking ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2008

Met heeft mij verteld dat CM geen plafond heeft en dat zij het sterkst staan (vergeleken met andere mutualiteiten, maar welke?), wat reisongevallen en ziektes op reis betreft.

Intussen wel een domper op de vreugde bij Ethias:
- mijn SLR-camera (body 950 euro + lens 950 euro + flitser 300 euro) kan niet mee want het totaal kost meer dan 1.250 euro
- mijn vrouw weet sinds deze week dat ze zwanger is (vorige week reis geboekt), annulatieverzekering wat dat betreft onmogelijk

Mensenlief, wat een queeste om jezelf te kunnen verzekeren!

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2008

Omdat je schrijft dat je niet veel hoeft te vrezen met de ziekteverzekering van cm, heb ik de voorwaarden van eurocross eens nagelezen. Zowel bij cm als bij soc.mut.
Ik vind geen noemenswaardige beperking op het bedrag van de tussenkomst bij hospitalisaties. Heb ik er misschien overgelezen ?

Als het klopt, dan kan men toch wat gerustgesteld aan die reis beginnen, en zijn geld besteden aan het verzekeren tegen andere risico's.
Ik ga in elk geval mijn abonnement bij vab herzien.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2008

Dank voor de reacties!

Ik heb intussen nog wat rond gebeld en daaruit geleerd dat verzekeringen je graag vertellen dat je maar beter niet onderverzekerd vertrekt. Anderzijds vind ik het zonde van het geld om dubbel dan wel onnodig verzekerd te zijn.

De 300 euro die ik van plan was te spenderen aan Connections zijn nu verschoven naar andere verzekeringen. Immers, als je bij CM je ziekteverzekering hebt, hoef je niet veel te vrezen. Tenzij je (groot)moeder sterft of je huis afbrandt, heb je aan een bijstandsverzekering als CM-lid niet zo veel. De kans op zòveel ongeluk acht ik verwaarloosbaar...

Ik denk dat ik voor Ethias kies:
- annuleringsverzekering kost er 4% op het reisbedrag of 139 euro voor een koppel voor een gans jaar
- ik heb een dure SLR-camera mee (met dure lens en dito flitser), voor 19 dagen kost mij dat een goeie 100 euro om die te verzekeren

Nog één opmerking: invullen van formulieren op websites, daarop volgt een heel trage reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/04/2008

Dat het in de usa veel geld kan kosten, leidt geen twijfel:
http://www.usatoday.com/money/industries/health/2004-04-13-rising-hospital-costs_x.htm

Hoeveel dan ?
http://www.wahospitalpricing.org/consumer.aspx
Kies bv. als "city" Seattle en als "facility" bv. het Washington State University Hospital dat in 2007 volgens US News &World Report op de 11° plaats staat van de beste ziekenhuizen in de usa.
Conclusie: 4000 tot 5000 US$ per dag hospitalisatie is niet abnormaal.

Het hangt er allemaal vanaf wat je hebt als ziekte of ongeval, maar het kost altijd veel of zéér veel.

Je zal van de mutualiteit misschien een tussenkomst krijgen, ook van uw evt. hospitalisatiepolis. Ik vind daarom de 250.000 euro dekking van vab voor medische kosten dik in orde, en zou ook niet voor minder gaan.

Spijtig genoeg dateert de laatste test van 2003, en het merk artas (protections) stond niet zeer hoog gekwoteerd. In elk geval een stuk onder vab.

Goede reis !