Dossier

10 vragen om de reisbijstand op jouw maat te kiezen

04 mei 2020
10 vragen om je reisbijstand op maat te kiezen

Het aanbod reisbijstandsverzekeringen is vandaag heel uitgebreid. Vergelijk dus goed om de polis te vinden die bij jou past. Hulp nodig? Test Aankoop deed in september 2019 onderzoek naar reisbijstandsverzekeringen. Op basis daarvan gidsen we je in 10 vragen naar de reisbijstand op jouw maat.

1. Hoe kan ik zorgen dat mijn medische kosten in het buitenland voldoende vergoed worden?

Je kiest het best een reisbijstandsverzekering met een personenbijstand die je echte medische kosten (reële kosten) dekt, dus zonder maximum. Dat is zo bij:

  • Touring Assistance (alle onderzochte polissen)
  • Europ Assistance (VIP World en Sport World)
  • Qover (Nomad Universe Package)
  • AG op voorwaarde dat je € 75 extra betaalt

Weet dat in de praktijk een maximum van € 500.000 à € 750.000 ruimschoots genoeg is. Dat is voor de meeste verzekeraars het geval. 

2. Hoe vind ik een reisverzekering die de ziekte waaraan ik lijd niet uitsluit?

Geen enkele verzekeraar dekt de zogenaamde vooraf bestaande ziekten zonder daar bepaalde beperkingen aan te verbinden. Lees altijd aandachtig hoe de uitsluitingen zijn geformuleerd. 

Bij de beste verzekeraars zijn de uitsluitingen vrij beperkt. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke letsels die je oploopt ten gevolge van een ziekte waarvoor op de vertrekdatum een behandeling nodig was en die complicaties inhoudt tijdens de reis of als de complicaties het gevolg zijn van het feit dat je de voorgeschreven behandeling niet hebt nageleefd. De reisbijstandspolissen van KBC zijn op dat punt de beste. 

3. Hoe kan ik zorgen dat ik tussenkomst krijg als ik vroeger zou moeten terugkeren omdat er iets met mijn ouders gebeurt?

Dat kan met alle polissen die we onderzochten in september 2019, maar soms verschilt de draagwijdte. De ruimste dekking vind je in de polissen van Qover: de extra reiskosten worden hoe dan ook vergoed, ongeacht de gebeurtenis die aan de basis lag.

4. Hoe vind ik een reisverzekering die raften, kiten of een andere gevaarlijke sport dekt?

Als fervent sporter ben je het best af met een polis van Allianz Partners, AXA Assistance, Europ Assistance of Globo van Test Aankoop Verzekeringen.

5. Hoe vind ik een polis die in zoveel mogelijk landen bijstand biedt voor mijn auto?

Meestal geldt de bijstand voor voertuigen in geografisch Europa. Dat gebied is veel ruimer dan alleen de landen van de Europese Unie. Sommige polissen gaan nog verder. Zo biedt DVV Assistance bijvoorbeeld ook dekking in de landen rond de Middellandse Zee. De bijstand geldt trouwens altijd vanaf je woonplaats in België, je hoeft dus niet op een minimumaantal kilometer van je huis verwijderd te zijn.

6. Welke reisverzekering biedt ook bijstand voor mijn 12 jaar oude auto?

Neem in dat geval niet de polis van ING. Die verzekert alleen voertuigen van minder dan 10 jaar oud. De ouderdom van je auto speelt hoe dan ook een rol, als het niet bij het sluiten van het contract is, dan op het ogenblik dat je pech hebt (Ethias Assistance Car & Family biedt geen bijstand voor voertuigen van meer dan 15 jaar). 

7. Hoe vind ik een reisverzekering die de sleepkosten vergoedt?

Je moet een reisverzekering hebben die voertuigbijstand biedt. Als je auto dan niet ter plekke kan worden hersteld, zal de verzekeraar hem naar de dichtstbijzijnde garage laten wegslepen. De kosten voor de pechverhelping en het wegslepen zijn in principe volledig voor zijn rekening. Wanneer je zelf hulp hebt gezocht, zal hij de kosten daarvoor meestal slechts ten dele terugbetalen, het maximum schommelt tussen € 125 en € 500.

8. Komt mijn reisverzekering tussen voor extra verblijfkosten als mijn auto lang onbruikbaar is?

Bij de meeste polissen ontvang je een tegemoetkoming voor de extra kosten die je maakt als je niet verder kan met je auto:

  • Voor de bijkomende verblijfskosten die je hebt in afwachting van herstelling zit je het best bij Allianz Partners, AXA Assistance en VAB (€ 75 per dag en per verzekerde gedurende maximaal 7 dagen).
  • Voor de kosten voor de voortzetting van de reis zijn de Globo-reisverzekering van Test Aankoop Verzekeringen en Touring Assistance het interessantst.

9. Waar kan ik de prijzen van reisverzekeringen vergelijken?

Doe de vergelijking met de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen. Let wel: de goedkoopste polis is zeker niet altijd de beste. De premie hangt onder meer af van de reisbestemming (Europa of wereldwijd), het aantal verzekerde personen, de opties (vervangvoertuig of niet).

10. Hoe vind ik een kwalitatieve reisverzekering die de belangrijkste dekkingen omvat voor een redelijke prijs?

In de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen zie je voor alle reisverzekeringen de dekkingen en de prijzen. Als je op zoek bent naar een betaalbare reisverzekering van topkwaliteit kun je nu ook kiezen voor de Globo-reisverzekering. Die polis werd door Test Aankoop Verzekeringen uitgewerkt samen met Ethias en is bestemd voor consumenten die kwaliteit gekoppeld willen zien aan een betaalbare prijs. De basisdekking bijstand aan personen kun je uitbreiden met bijstand aan voertuigen, en zelfs met een annulatie- en/of een bagageverzekering

Doe de vergelijking en teken in op Globo