Nieuws

Pensioensparen: € 960 of € 1 230 storten, wat is het interessantst?

12 april 2018

12 april 2018
Als pensioenspaarder heb je voortaan twee mogelijkheden: tot € 960 beleggen en aanspraak maken op een belastingvermindering van 30 % of tot € 1 230 storten en een fiscaal voordeel van 25 % genieten. Voor welke formule je kiest, hangt af van je profiel.

Zonet werd de nieuwe wet op het pensioensparen van kracht. Tot nu toe kon je maar een geïndexeerd maximumbedrag (€ 960 in 2018) beleggen in een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering om aanspraak te kunnen maken op een belastingvermindering van 30 %.

Naast die bestaande regeling heeft de regering nu ook een optie voorzien waarbij het plafond wordt opgetrokken tot € 1 230. Het fiscaal voordeel blijft dan echter beperkt tot 25 %. In het eerste geval geniet je € 288 belastingvoordeel, in het tweede € 307,50. Let wel: ga je voor het hogere maximumbedrag, besteed dan zeker het maximum van € 1 230. Anders kun je, rekening houdend met de belasting die op het eind wordt afgehouden, geld verliezen.

Hou het op maximum € 960 en vul aan met andere beleggingen

Door het opgetrokken spaarplafond kun je wel € 19,5 meer fiscaal voordeel doen, maar de € 270 extra die je daarvoor moet vastzetten, kun je voor andere, meer lucratieve beleggingen gebruiken. Wij raden daarom aan om, zeker zolang je nog geen 50 bent, niet meer dan € 960 te besteden aan pensioensparen en daarnaast andere beleggingen te kiezen die meer opbrengen op lange termijn. Hoe jonger je bent en hoe verder je dus nog van je pensioen afstaat, hoe interessanter het is voor een aandelenfonds te kiezen.

Het maximum van € 1 230 is vooral geschikt als je niet vertrouwd bent met beleggingen of liever geen risico’s neemt. Ben je in dat geval, besteed dan bij voorkeur € 1 230 in een pensioenspaarformule in de vorm van een tak 21-levensverzekering. Het maximumbedrag van € 1 230 is ook aangewezen als je uit jezelf niet de discipline hebt om naast het pensioensparen een appeltje voor de dorst opzij te zetten of als je al te gemakkelijk geneigd bent om je spaarcenten aan te spreken.

Veel banken en verzekeraars nog niet klaar

De nieuwe wet verplicht de banken en verzekeraars om hun klanten te informeren over het verschil tussen de twee spaaropties (basisplafond of verhoogd maximumbedrag), én uitdrukkelijk je akkoord te vragen als je het hogere bedrag wilt beleggen. Je hoeft je echter niet halsoverkop naar je bank te reppen; door de late publicatie van de wet kunnen veel banken en verzekeraars het hogere plafond niet voor de zomer van 2018 toepassen. Bovendien heb je nog tot het einde van dit jaar de tijd om de stortingen te doen en van de belastingvermindering te genieten.

Hoeveel opzijzetten voor je pensioen?

Het komt erop aan goed af te wegen hoeveel kapitaal je het best vastzet voor je pensioen, rekening houdend met je huidige financiële armslag en eventuele geplande uitgaven. Dat kun je berekenen met deze handige tool:

Naar de rekenmodule voor pensioensparen