Nieuws

Verwachte verhoging van de woonkredieten geen reden tot haast en spoed

26 oktober 2017
hypotheeklening

Sommige bankiers verwachten dat de woonkredieten volgend jaar zullen stijgen. Met hoeveel en wanneer precies is echter niet geweten. Onze raad blijft dan ook onveranderd: goed nadenken, goed vergelijken, goed onderhandelen.

Nu de economie opnieuw aantrekt, begint de Europese Centrale Bank (ECB) met de geleidelijke afbouw van haar stimulusprogramma.Waarom wij dat signaleren? Simpel, omdat het misschien zal leiden tot een verhoging van de langetermijnrente, waardoor na verloop van tijd ook de tarieven van de hypothecaire kredieten omhoog kunnen gaan.

Stijging van de woonrente is onvermijdelijk

Tijdstip en grootteorde van de stijging zijn onmogelijk te voorspellen. Maar de meeste experts zijn het er wel over eens dat lenen voor de aankoop van een woning volgend jaar duurder wordt. Een verdere daling van de intrestvoeten is weinig waarschijnlijk, nadat de tarieven de afgelopen twee jaar tot een historisch laag peil zijn gezakt: voor een hypotheek met vaste rente op 20 jaar bedroeg de rentevoet in 2016 nog amper 1,9 % en dit jaar zelfs 1,8 % (bij lening van maximaal 80 % van de aankoopprijs).

Voor wie een woonkrediet aangaat, maken tariefschommelingen, hoe gering ook, wel degelijk een verschil. Ter illustratie: als je € 175 000 leent tegen een vaste rentevoet op een termijn van 20 jaar, dan betekent een rentestijging van 0,3 % dat je op het eind van de rit zo’n € 6 000 méér afbetaalt.

Wat wij aanbevelen

Sommige economen geven al wie plannen heeft om een woning te kopen de raad om daar geen maanden meer mee te wachten.

"Een geplande aankoop nog lang uitstellen is inderdaad geen goed idee, maar laat je zeker niet tot overhaaste aankopen drijven", waarschuwt onze expert in woonkredieten. "De banken hebben er natuurlijk alle belang bij om kandidaat-kopers tot spoed aan te manen, schermend met het spookbeeld van een dreigende rentestijging. Maar voor het verwerven van vastgoed ga je niet over één nacht ijs. Zowel voor de keuze van de woning als van het woonkrediet doe je er goed aan rustig je opties te vergelijken en goed te onderhandelen."

Om je te helpen om een voordelig woonkrediet in de wacht te slepen aan de beste voorwaarden, hebben we een serie tips en tools online geplaatst.

Hypotheekleningen vergelijken