Nieuws

Schuldsaldoverzekering blijft onbetaalbaar voor veel chronisch zieken

02 juni 2016
schuldsaldoverzekering blijft onbetaalbaar voor veel chronish zieken

Meer dan een jaar na de oprichting van het Opvolgingsbureau blijft een schuldsaldoverzekering afsluiten een bijna onmogelijke zaak voor veel mensen met een chronische ziekte. Ondanks de uitspraken van minister Peeters, worden nog te veel patiënten benadeeld.

De zoektocht naar een goede schuldsaldoverzekering is allesbehalve eenvoudig. Hoe onderscheidt u de verschillende criteria en welke premieformules bestaan er?

Weigering of bijpremies aanpakken

Indien u lijdt aan een chronische ziekte zoals astma of diabetes en een hypothecair krediet wilt afsluiten, dan kan de verzekeraar u ofwel de verzekering weigeren ofwel een premietoeslag aanrekenen. In sommige gevallen kan die premie oplopen tot maar liefst € 15 000.

Om dergelijke problemen aan te pakken werd op 1 januari 2015 het Opvolgingsbureau voor de Tarifering opgericht. Dat bureau is vooral samengesteld uit vertegenwoordigers van de verzekeringssector en moet nagaan of de toeslag zowel medisch als verzekeringstechnisch objectief en redelijk is. Wanneer het bureau vaststelt dat een consument wel verzekerbaar is of dat zijn bijpremie te hoog is, is de verzekeraar niet verplicht om gevolg te geven aan dit advies.

Opvolgingsbureau lost de verwachtingen niet in

Vorige week nog communiceerde minister van Consumentenzaken Kris Peeters met enige trots dat dankzij het Opvolgingsbureau 1 op de 7 verzekeringnemers het afgelopen jaar een goedkoper premievoorstel kregen. 1 op de 7 gevallen is volgens ons een erg mager resultaat.

Wij stellen ons openlijk de vraag in welke mate de daling van de premie substantieel is: is het 1%, 15%, 50% ? Maar vooral willen we benadrukken dat 6 op 7 mensen met een aandoening nog steeds een erg dure toeslag betalen of zelfs geweigerd worden ondanks de bescherming van het Opvolgingsbureau. Er is dus nog een lange weg af te leggen.

We eisen een solidariteitsmechanisme

Al meer dan tien jaar pleiten we voor een systeem waarbij een verzekeraar bij het bepalen van de premie geen rekening mag houden met criteria die de kandidaat-verzekerde niet in de hand heeft zoals geslacht of gezondheidstoestand. We vinden dat een mechanisme van solidariteit moet kunnen spelen opdat ook mensen met een chronische ziekte projecten zouden kunnen opstarten en van een schuldsaldoverzekering zouden kunnen genieten.

In Frankrijk ontvingen in 2014 maar liefst 72% van dergelijke patiënten een verzekering zonder toeslag. Een voorbeeld dus van hoe het in België zou moeten zijn.