Nieuws

Is dit een goed moment om mijn hypotheeklening te herfinancieren?

De rentetarieven zijn nooit zo laag geweest. Tegelijk hebben veel consumenten inkomensverlies geleden door de coronacrisis. Misschien is dit het moment om opnieuw te onderhandelen over uw hypotheeklening.

29 september 2020

De coronacrisis heeft de rentetarieven voor hypotheekleningen amper beïnvloed. Van januari tot september 2020 was er sprake van een heel lichte daling. Toch is de hypotheekrente nog nooit zo laag geweest. Voor een quotiteit (verhouding van geleend kapitaal tot eigen inbreng) van minder dan 80 % kun je nu bijvoorbeeld een vaste rente vinden van 0,9 % op 10 jaar, 1 % op 15 jaar en 1,10 % op 20 jaar. Door te onderhandelen kun je nog betere tarieven krijgen.

Dus is dit een goed moment om de sprong te wagen? Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in je beslissing.

1. Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente

Er wordt wel gezegd dat het verschil tussen de oude en de nieuwe rente 1 % moet bedragen om een herfinanciering interessant te maken. Dat is niet altijd waar. Afhankelijk van de omstandigheden kan een verschil van 0,3 % voor de ene al voldoende zijn, terwijl het bij de andere meer dan 2 % moet bedragen.

Verkijk je dus niet op dat verschil en ga op zoek naar het beste tarief. Onze vergelijkingstool kan je daarbij helpen.

2. Herfinancieringskosten

Je moet rekening houden met drie onkosten.

  • Wederbeleggingsvergoeding. Banken rekenen kosten aan wanneer je een lening vervroegd terugbetaalt. De vergoeding bedraagt meestal drie maanden rente op de huidige lening.
  • Notariskosten. Als je van bank verandert, betaal je kosten om de bestaande hypothecaire inschrijving te schrappen en de nieuwe te registreren.
  • Dossier- en expertisekosten.

Deze kosten kunnen oplopen. Als je bijvoorbeeld nog € 80 000 moest afbetalen, kunnen de kosten € 6 000 of meer bedragen. Het verschil tussen het oude en het nieuwe tarief moet dus voldoende groot zijn om deze kosten te compenseren.

3. Resterende looptijd

Als de vervaldatum van de lening minder dan vijf jaar ver is, is er weinig kans dat een herfinanciering in je voordeel uitvalt. Hoe langer de resterende looptijd, hoe minder belangrijk het verschil in rentevoet om een herfinanciering interessant te maken.

4. Verzekeringen

De schuldsaldoverzekering kan sterk oplopen voor oudere leners. Raadpleeg ons dossier. Bij de woonpolis moet je controleren of de dekking voor elke aanbieding dezelfde is.

5. Veranderen van bank

Door bij dezelfde bank te blijven, kun je wellicht de kosten van een nieuwe akte en van de opzegging van de huidige hypotheek vermijden. Maar wellicht krijg je een beter tarief bij een bank die jou graag als nieuwe klant wil aantrekken.

Reken maar uit

Vraag verschillende banken om informatie, maar aarzel niet om gebruik te maken van onze rekenmodule voor vastrentende leningen. Daarmee kun je berekenen hoeveel je bespaart als je je lening herfinanciert.

Vraag een offerte bij de bank die in onze vergelijkingstool de Beste Koop voor een hypotheeklening biedt. Vraag ook je eigen bank en nog twee of drie andere financiële instellingen om een offerte. Als de concurrentie betere voorwaarden biedt, kun je daarmee naar je eigen bank en proberen het onderste uit de kan te halen.

Hulp nodig?

Aarzel niet om ons te bellen op 02 542 33 44, maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

bel 02 542 33 44