Nieuws

Financiering elektrische wagen tot vijfmaal duurder bij autodealer

26 juni 2019

Een elektrische auto kost aanzienlijk meer dan een benzine- of dieselwagen. Een reden te meer om de financiering zo betaalbaar mogelijk te houden. Daarom deze tip: een krediet bij de autodealer is zelden de beste optie.

De hoge prijs van elektrische auto’s vormt voor veel mensen een drempel. Als je er een lening voor aangaat, moet je dus goed vergelijken en onderhandelen.

Uit onze enquête over de aankoop van een elektrische auto blijkt dat 33 concessiehouders een klassieke lening op afbetaling voorstelden en 15 een ballonkrediet. Dat laatste is een lening met lage afbetalingen, behalve de laatste die erg hoog uitvalt (de “ballon”). De ballon vertegenwoordigt soms een aanzienlijk bedrag. In onze enquête was er sprake van een elektrische auto van € 43 000 waarvan de laatste afbetaling opliep tot € 17 000.

Tweemaal duurder dan Beste Koop

We stelden ook vast dat de klassieke leningen op afbetaling bij de autodealers meestal meer dan tweemaal duurder waren dan de autolening die ons label Beste Koop heeft verdiend. Het JKP (jaarlijkse kostenpercentage) van de autolening die onze Beste Koop is, bedraagt ongeveer 1 %, terwijl het gemiddelde JKP bij de autodealers rond 2,5 % lag. Bij één dealer zelfs 4,99 %.

Voor een elektrische auto van € 39 000 zou je op het einde van de rit tot € 4 000 meer betalen dan met de autolening die onze Beste Koop is.

Gebruik onze koopwijzer

Met onze koopwijzer voor autoleningen kun je de JKP's vergelijken wanneer je een nieuwe auto wilt kopen.

Naar onze koopwijzer autoleningen

Hoe krijg je de beste lening?

  1. Bij de autodealer onderhandel je beter eerst over de prijs en de korting. Pas daarna vraag je naar de voorwaarden van een financiering.
  2. Gebruik onze koopwijzer om de voordeligste autoleningen te vinden voor jouw persoonlijke situatie.
  3. Leg het beste aanbod voor aan je bank en maak duidelijk dat een trouwe klant goede leningsvoorwaarden verdient.

Valstrikken en slechte formules

  • Een krediet tegen 0 % intrest bij de autodealer kan betekenen dat de korting op de nieuwe auto en de opties lager uitvallen.
  • Een aanbod van een kredietmakelaar is zelden voordelig.
  • Een ballonkrediet is meestal duur op het einde van de rit, zoals een private lease.