Nieuws

Hypotheekleningen: vergelijken en onderhandelen blijft essentieel

05 februari 2018
Een hypotheeklening sluiten: tips

De simulaties op websites waar je online kunt lenen, kunnen een goed vertrekpunt vormen. Maar die informatie kun je best aanvullen met die van onze koopwijzer hypotheekleningen. "Gewapend" met de beste aanbiedingen kun je dan gaan onderhandelen met de banken.

Batibouw opent binnenkort zijn deuren. Voor sommigen de aanzet tot de aankoop of de bouw van vastgoed. Goed nieuws voor kandidaat-eigenaars: de rente van hypotheekleningen blijft bijzonder laag begin dit jaar. Vandaar ons eerste advies: je kiest alvast beter voor een vaste rente dan voor een variabele rente.

Om je te helpen de beste hypotheeklening te vinden, maak gebruik van onze koopwijzer!

Naar de koopwijzer hypotheekleningen

Het nut van websites voor online lenen

Onze koopwijzer kun je aanvullend gebruiken op een bezoek aan de websites van instellingen waarbij je online een hypotheeklening kunt afsluiten: KBC Touch, Hello Home! (Hello Bank!) of Keyhome (Keytrade Bank).

Nuttig daar zijn de online simulaties die het mogelijk maken om een idee te krijgen van het beste tarief dat de kredietinstelling je kan bieden en - niet minder belangrijk - die de concurrentie bevorderen.

Eén voorbehoud echter: uit onze recente enquête over deze websites blijkt dat de resultaten van de simulaties weliswaar duidelijk zijn voor de rente, maar veel minder voor de verzekeringen die verbonden zijn aan de lening (schuldsaldo- en woningverzekering).

Als gevolg hiervan is het opgegeven JKP (jaarlijks kostenpercentage waarin zowel de rente als de diverse kosten inbegrepen zijn) vaak misleidend. Het is dus noodzakelijk om via e-mail te informeren naar de effectieve bedragen van de te betalen verzekeringspremies. 

Na de simulaties, onderhandelen

Na deze twee stappen (onze koopwijzer + websites voor online lenen) kun je met de beste aanbieding op zak "het terrein op gaan".

Dat wil zeggen, je gaat naar je gebruikelijke bank, en enkele andere, waaronder BNP Paribas Fortis (de marktleider), om te onderhandelen over nog interessantere voorwaarden voor je lening en de twee bijbehorende verzekeringen.

Wij interpelleren nogmaals de overheid

Laten we dit onderwerp aanvullen met deze eis gericht aan de overheid. Op het gebied van hypotheken vragen wij hen om hun werk nog te verbeteren. En onder andere om de kredietinstellingen te verplichten om een volwaardige rekenmodule op hun website te plaatsen. Op die manier zou elke consument een gepersonaliseerde simulatie kunnen verkrijgen op basis van zijn eigen gegevens.