Nieuws

Hypotheeklening: trap niet in de val van een veranderlijke intrestvoet

10 augustus 2018

Heel wat Belgen laten zich weer verleiden door een veranderlijke intrestvoet voor hun hypotheeklening. Toch denk je beter twee keer na. Er zijn een aantal valstrikken.

Zolang de hypotheekrente laag staat, kiest de meerderheid van de consumenten voor een lening met een vaste intrestvoet. Die formule raden wij ook meestal aan. Zo ben je zeker hoeveel je de hele leenduur lang zult moeten betalen én ben je beschermd tegen stijgingen van de hypotheekrente. 

En toch steekt de formule met een veranderlijke intrestvoet opnieuw de kop op. Tussen het tweede kwartaal van 2016 en het tweede kwartaal van 2018 is het marktaandeel gestegen van 18 naar 28 %. Zeker niet tot ongenoegen van de bankiers, want zo kunnen ze het risico méér ten laste van de consument leggen.

Interessant? Ja, soms

Soms kan een lening met een veranderlijke intrestvoet inderdaad interessant zijn. In het verleden hebben wij bv. voor een lening met een looptijd van 25 jaar al aangeraden om te lenen met een intrestvoet die vast is voor 20 jaar en veranderlijk voor de laatste 5 jaar. In onze Koopwijzer hypotheekleningen kun je vaststellen of wij vandaag de dag nog altijd in bepaalde gevallen een veranderlijke intrestvoet aanbevelen.

NAAR DE KOOPWIJZER 

Als je tegen een veranderlijke intrestvoet leent, begin je veelal met een lagere intrestvoet dan bij de formule met een vaste intrestvoet. Maar daarna gaat de kredietgever op vooraf vastgelegde tijdstippen (bv. jaarlijks of om de vijf jaar) na hoe een bepaalde referte-index is geëvolueerd en dan kan hij de periodieke afbetaling van de lening in functie daarvan naar boven of naar onderen herzien. Wat je precies te wachten staat, weet je vooraf niet. Het enige wat vastligt, is dat de aanpassing wettelijk begrensd is. De intrestvoet kan maximaal verdubbelen.

In principe is een veranderlijke intrestvoet alleen te overwegen wanneer je met de slechtst mogelijke hypothese voor de herziening van de intrestvoet over de hele leenduur bij benadering niet slechter af bent dan met de meest interessante vaste intrestvoet. Vraag je bankier daarom zeker hoeveel je in het slechtste geval in totaal zou moeten betalen. Wij beschikken over een rekenmodule waarmee je dat zelf kunt becijferen.

Maar let op voor deze valstrikken

  • Sommige kredietgevers afficheren in je persoonlijke simulatie voor de formule met de vaste intrestvoet een zeer hoog tarief, kwestie van de lage aanvangsrente bij de formule met een veranderlijke intrestvoet extra in de verf te zetten. Laat je daardoor niet misleiden! Vergelijk met wat je op onze koopwijzer als laagste vaste intrestvoeten vindt.

  • Sommige kredietgevers benadrukken dat je dankzij een veranderlijke intrestvoet méér kunt lenen voor eenzelfde maandelijkse leenlast. Maar ze voegen er niet altijd aan toe dat als je effectief tot je maximale afbetalingscapaciteit gaat, je later in de problemen kunt geraken als je de nieuwe, hogere afbetaling niet meer aankunt wanneer de intrestvoet werd opgetrokken.

  • Ook de zogenoemde accordeonformule is niet per se nog interessant. Als de hypotheekrente stijgt, kun je de kredietgever in dat geval vragen om de maandelijkse afbetaling niet op te trekken en in de plaats daarvan de leenduur te verlengen. Dat systeem kan nuttig zijn wanneer de rente hoog staat, maar dat gaat op dit ogenblik veel minder op.