Nieuws

Als je zelf geen 20 % op tafel kunt leggen voor een eigen woning …

23 februari 2021
hypotheeklening

De banken zijn almaar minder geneigd om een hypotheeklening toe te staan aan wie niet over voldoende eigen inbreng beschikt. Toch hoef je je droom van een eigen woning daarom niet meteen op te bergen.

Als je vandaag de dag een eerste hypotheeklening wilt aangaan, is de kans groot dat je die pas zult kunnen krijgen als je ten minste 10 % van de aankoopprijs van de woning met eigen middelen kunt betalen. Daarnaast zul je ook flink in je portemonnee moeten tasten voor de kosten die via de notaris worden geregeld. Voor een woning van € 250 000 moet je daardoor in veel gevallen over een spaarpot beschikken van zowat € 50 000, of 20 %. Het is belangrijk dat je dat op voorhand beseft. Door de recente stijging op de vastgoedmarkt lijkt je droom daarom misschien verder af dan ooit, maar wanhoop beter niet te snel.

Becijfer op voorhand hoe ver je kunt gaan

Het is belangrijk dat je vóór je een woning koopt en daarvoor een hypotheeklening aangaat, voor jezelf uitmaakt hoeveel je per maand voor de afbetaling zult kunnen uittrekken. Wij beschikken daarvoor over een rekentool.

NAAR ONZE REKENTOOL

Wanhoop niet te snel

Berg je droom niet meteen op als je niet beschikt over een eigen inbreng ten belope van 20 % van de waarde van de woning die je op het oog hebt. Misschien:

  • val je onder een van de talrijke uitzonderingen op de regel dat je bij een bank hooguit 90 % van de waarde van een woning kunt krijgen voor een eerste hypotheeklening. Zo kunnen jonge mensen die een eerste eigendom verwerven, in veel gevallen wel degelijk meer dan die 90 % lenen, uitzonderlijk zelfs meer dan 100 %. Het kan daarom de moeite lonen om bij diverse banken langs te gaan;
  • kun je financiële hulp krijgen van je ouders, een ander familielid of een goede vriend. We verwijzen hiervoor naar ons dossier waarin we uitleggen dat het zowel om een lening kan gaan als om een schenking;
  • kun je je tevredenstellen met een iets kleinere woning of op een minder dure locatie. Je zult immers des te makkelijker een lening kunnen krijgen naarmate het leningsbedrag een kleiner percentage uitmaakt van de waarde van de woning ("de quotiteit"). En hoe lager dat cijfer, hoe lager ook de intrestvoet van de lening en hoe makkelijker je kunt onderhandelen;
  • volstaat het om gewoon nog wat te wachten zodat je ondertussen je spaarpot kunt spekken. En weet dat huren niet per se minder voordelig is dan kopen.

Handel ook niet overhaast

Wees op je hoede als men je voorstelt om de aktekosten te laten financieren door je ouders aan de hand van een consumentenkrediet. Zo'n lening is vaak heel duur, het jaarlijkse kostenpercentage bedraagt makkelijk 6 % of nog meer.

Zo ook ga je beter niet in op het advies om je ouders borg te laten staan voor jouw lening. Dat is veel te gevaarlijk, wij raden dat ten zeerste af.

Wij helpen je in je zoektocht naar het laagste tarief

Zoek met onze vergelijkingstool uit waar je het laagste officiële tarief kunt krijgen voor de hypotheeklening die jij voor ogen hebt. Gebruik die gegevens vervolgens als onderhandelingsbasis om nog beter los te krijgen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/10/2021

Mijn bank , Paribas fortis, eist bij mijn hypotheeklening dat ik bij hen , en alleen bij hen een woningverzekering neem, is dit wettelijk ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2021

Ik heb een vraag ivm mijn lening. Ik heb in het begin van de aanvang bij de notaris een clausule erin moeten zetten dat de lening op de 1ste van de maand moest betaald zijn. Mijn man is in tussentijd veranderd van job waardoor dit niet meer kan, hij word nu in 2x per maand betaald. Mag DVV waar ik mijn hypotheek heb lopen rente vragen omdat de hypotheek "te laat" word betaald, altijd netjes binnen de maand maar ipv de 1ste de 25ste word betaald ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021
, Gereageerd:

Beste Natasja, sorry dat ik je vraag niet eerder heb beantwoord, even verderop vind je het antwoord op je vraag, gegeven door de experten van onze betrokken dienst. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021

graag in de mogelijkheid om een betere rentevoet te krijgen bij het veranderen van bankinstelling ,kan men overstappen? of verbonden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Frank, ik zie dat je vraag nog niet werd beantwoord, onze excuses hiervoor. Onze specialisten van de betrokken dienst zeggen dat je zeker het recht hebt om een herziening van de rentevoet aan te vragen bij een andere bank. Maar overstappen naar een andere bank betekent kosten: naast de drie maanden wederbeleggingsvergoedint moet je ook terug bij de notaris voor de hypothecaire kredietopenine.  Hou er ook rekening mee dat je eigen bank waarschijnlijk voorwaarden heeft gesteld bij het aangaan van je lening, bvb. dat je daar de schuldsaldoverzekering moet nemen én misschien ook de brandverzekering. Vooral voor de schuldsaldoverzekering kan dat betekenen dat je een hogere premie zal moeten betalen (je bent nu immers ouder) als je overstapt naar een andere bank. tip: onderhandel ook met je eigen bank eens je een voorstel van een andere bank kreeg. ^An