Nieuws

Banken onzorgvuldig in toekennen van hypotheekleningen

19 februari 2019

19 februari 2019
Een hypotheeklening afsluiten is vaak te gemakkelijk. Dat komt door de lage rentevoeten, maar ook door de onzorgvuldigheid van sommige bankiers die de leningen toekennen. De overheid zou dit meer moeten controleren, bijvoorbeeld via anonieme onderzoeken.

Door de extreem lage rentevoeten moeten banken alles uit de kast halen om hypotheekleningen te kunnen verkopen. Deze leningen zijn belangrijk, omdat ze de klant aan de bank binden gedurende twee of drie decennia. Bovendien zet een hypotheeklening de deur open voor de verkoop van andere producten (schuldsaldoverzekering, woonpolis …).

Enkele dagen geleden trok de Nationale Bank aan de alarmbel. Ze vindt dat sommige banken al te makkelijk hypothecaire leningen toestaan. De banken deinzen er steeds minder voor terug om leningen toe te kennen met een quotiteit van meer dan 90 %. Dit wil zeggen dat de lener meer dan 90 % van de aankoopsom van het huis moet lenen.

Het risico bestaat dat sommige consumenten, vooral als ze hebben gekozen voor een variabele rentevoet, hun aflossingen niet meer kunnen betalen. Je herinnert je misschien nog dat de financiële crisis van 2008 is begonnen met Amerikanen die hun hypotheek niet meer konden terugbetalen.

Banken moeten strenger oordelen

We vragen de banken opnieuw om de solvabiliteit van de kandidaat-leners beter te beoordelen. Onze eigen enquêtes hebben aangetoond dat bankiers soms onzorgvuldig te werk gaan. Als een gezin met twee kinderen na het betalen van de maandelijkse afbetaling rond € 1 400 per maand overhoudt, is dat voor veel bankiers voldoende.

We pleiten ervoor om de overheidscontroles te versterken, bijvoorbeeld via anonieme onderzoeken. Als de controles mankementen aan het licht brengen, moeten er zware straffen volgen. In Nederland zijn verschillende banken veroordeeld tot boetes omdat ze te gemakkelijk hypotheekleningen toekennen.

De oplossing ligt voor ons in elk geval niet in het verhogen van de rentevoet voor solvabele klanten.

Bereken hoeveel je kunt terugbetalen

Overweeg je een hypotheek af te sluiten, bereken dan grondig hoeveel je maandelijks kunt terugbetalen voordat je een contract tekent. Maak daarvoor gebruik van onze rekenmodule voor hypotheekleningen.

Naar de rekenmodule