Nieuws

Banken onzorgvuldig in toekennen van hypotheekleningen

06 september 2019

De banken kennen nog altijd te makkelijk een hypotheeklening toe. De Nationale Bank gaat die kredieten daarom opnieuw aanpakken. Wij vinden dat de overheid meer moet controleren, bijvoorbeeld via anonieme onderzoeken.

Door de extreem lage rentevoeten moeten banken alles uit de kast halen om hypotheekleningen te kunnen verkopen. Deze leningen zijn belangrijk, omdat ze de klant aan de bank binden gedurende twee of drie decennia. Bovendien zet een hypotheeklening de deur open voor de verkoop van andere producten (schuldsaldoverzekering, woonpolis …).

De Nationale Bank heeft al verschillende keren aan de alarmbel getrokken, de laatste keer in februari. Ze vindt dat sommige banken al te makkelijk hypothecaire leningen toestaan. Het risico bestaat dat sommige consumenten, vooral als ze hebben gekozen voor een variabele rentevoet, hun aflossingen niet meer kunnen betalen. Je herinnert je misschien nog dat de financiële crisis van 2008 is begonnen met Amerikanen die hun hypotheek niet meer konden terugbetalen.

Nieuwe aanbevelingen van Nationale Bank

Vorig jaar steeg het aantal toegekende hypotheekleningen met 6 %. Het gemiddelde leenbedrag ging van € 193 000 in 2017 naar € 201 000 in de eerste maanden van 2019. Zo’n 40 % van de kredieten hebben een looptijd van meer dan 20 jaar of het geleende bedrag vertegenwoordigt meer dan 90 % van de waarde van de woning.

De Nationale Bank zet zich opnieuw schrap. Ze zal nieuwe aanbevelingen (dus geen bevelen) naar de banken sturen. Die zouden kunnen inhouden dat de banken hun eigen vermogen moeten optrekken om zich in te dekken tegen eventuele verliezen (bv. wanneer leners niet meer kunnen terugbetalen). Andere mogelijkheden zijn dat de quotiteit (het aandeel van de geleende som in de totale aankoopprijs) wordt begrensd, dat het profiel van de lener sterker wordt geanalyseerd of dat er vragen worden gesteld over de bestemming van het onroerend goed (eerste woning, investering, speculatie ...).

Banken moeten strenger oordelen

Volgens ons denkt de Nationale Bank vooral aan de belangen van de banken en minder aan die van de consument. We vragen de banken opnieuw om de solvabiliteit van de kandidaat-leners beter te beoordelen. Onze eigen enquêtes hebben aangetoond dat bankiers soms onzorgvuldig te werk gaan. Als een gezin met twee kinderen na het betalen van de maandelijkse afbetaling rond € 1 400 per maand overhoudt, is dat voor veel bankiers voldoende.

We pleiten ervoor om de overheidscontroles te versterken, bijvoorbeeld via anonieme onderzoeken. Als de controles mankementen aan het licht brengen, moeten er zware straffen volgen. In Nederland zijn verschillende banken veroordeeld tot boetes omdat ze te gemakkelijk hypotheekleningen toekennen. Waarom zou dat bij ons niet kunnen?

De oplossing ligt voor ons in elk geval niet in het verhogen van de rentevoet voor solvabele klanten.

Bereken hoeveel je kunt terugbetalen

Overweeg je een hypotheek af te sluiten, bereken dan grondig hoeveel je maandelijks kunt terugbetalen voordat je een contract tekent. Maak daarvoor gebruik van onze rekenmodule voor hypotheekleningen.

Naar de rekenmodule

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies