Nieuws

Aflossingen in het gedrang door coronacrisis?

18 maart 2020
coronavirus hypotheek

Als je inkomensverlies lijdt door de coronacrisis, heb je misschien moeite om je hypotheeklening af te betalen. Daar bestaan oplossingen voor.

Het coronavirus legt verschillende economische sectoren lam. Daardoor komen de inkomsten van heel wat mensen in het gedrang. Wat moet je doen als je de hypotheekaflossing niet meer kunt betalen?

Wij raden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank. Je moet vermijden dat je verwijlintrest moet betalen of dat je wordt opgenomen in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren die wanbetalingen registreert.

Tijdelijke opschorting 

Als je betaalproblemen tijdelijk zijn, kan de bank overwegen om de kapitaalaflossingen op te schorten en alleen de intrest te innen. Zo’n opschorting kun je slechts enkele keren aanvragen in de looptijd van de lening en duurt bijvoorbeeld zes maanden.

Blijven de financiële problemen aanhouden, dan kun je de maandelijkse aflossing verlagen door de looptijd van de lening te verlengen. Ofwel laat je de bestaande hypotheeklening aanpassen, ofwel sluit je een nieuwe lening af (herfinanciering).

“Helaas stellen de banken de eerste optie minder vaak voor”, zegt Yves Evenepoel, onze expert in hypotheekleningen. “Wellicht omdat ze bij de tweede optie meer kosten kunnen aanrekenen.”

Zonder herfinanciering is een verlenging meestal beperkt, bijvoorbeeld tot vijf jaar, en soms alleen mogelijk voor leningen met een variabele rentevoet.

Vraag een simulatie

Welke optie je ook kiest, onderteken niet te snel. Vraag voor elk scenario altijd eerst een schriftelijke simulatie van de nieuwe aflossing, met inbegrip van de kosten (wederbeleggingsvergoeding, dossierkosten, notariskosten…) die ermee gepaard gaan.

Wie nog geen lening heeft lopen maar er één wil afsluiten, kan zijn voordeel doen met onze koopwijzer hypotheekleningen. Die vindt de beste lening voor jou.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Geld van onze community Geld & verzekeringen .

 9 reacties

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren , bedrijven of zelfstandigen. Deze maatregel is opgeroepen maar niet uit gewerkt.

Met vriendelijke groeten,
Riva

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren, bedrijven of zelfstandigen.

User name
LIES BOEKEN
28/03/2020

Mijn partner zit in een risicogroep vanwege zijn gezondheid en is daarom door de dokter “thuis geschreven”. Hopelijk komt dit ook in aanmerking voor het uitstel want via het ziekenfonds is je uitkering lager dan stempelgeld en heb je geen recht op het voordeel dat wordt toegekend voor gas en elektriciteit.

User name
LOUIS MEULEMAN
30/03/2020

Louis Meuleman
Ik begrijp niet goed dat veel mensen nu al klagen dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen door de corona crisis ze zijn pas sinds drie weken tijdelijk werkloos wat moeten de mensen dan zeggen die in een bedrijf in moeilijkheden al maanden vier weken stempelen en dan een week werken en geen kwijtschelding van energie factuur krijgen of uitstel van rekeningen

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
FRANCOIS VERMEULEN
30/03/2020

Mij is altijd gezegd dat je best 6 maal je maandinkomen opzij hebt staan om onverwachte tegenslagen aan te kunnen. Spijtig genoeg kunnen veel gezinnen dit niet omdat er belangrijker zaken zijn (vakantie, een nieuw Iphone van slechts 899 euro, een duur internetabonnement enz.) Als een aantal gezinnen nu al in de prolemen zit, wat doen zij dan als hun wasmachine of droogkast stuk gaat. Een nieuwe kopen op afbetaling? Wat raad Test-aankoop aan als reserve?

User name
KELLY LUYCKX
31/03/2020

Hebben net van onze bank vernomen dat alles op hold staat en dat de leningen in April gewoon moeten betaald worden. Er moet eerst een ministerieel besluit komen alvorens uitstel te kunnen verlenen. Uitstel is ten vroegste voor mei

User name
DIDIER FRANCART
31/03/2020

Ik veronderstel dat vele mensen nu in de problemen gekomen zijn doordat hun consumentenkrediet in het gedrang komt. Is daar al aan gedacht om dit tijdelijk allemaal te bevriezen. Ik denk bv aan de mensen die bij Plopsaland seizoensarbeid verrichten en die plotseling allemaal afgedankt worden.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies