Nieuws

"Nee" tegen banalisering van krediet

05 mei 2017
krediet

Sommige kredietverstrekkers bieden aan consumenten geld aan voor eender welke reden, zelfs als zij de middelen niet hebben om dit terug te betalen. Wij gaan tegen deze praktijken in en vragen dat de definitie van verboden handelspraktijken wordt uitgebreid.

Kopen op krediet? Een fluitje van een cent! Consumenten moeten er zelfs niet meer naar vragen. De aanbiedingen voor krediet vallen hen zomaar in de schoot. Sommige kredietverleners hanteren zelfs verschillende strategieën om consumenten te overtuigen om te gaan lenen.

Maar door op een erg onverantwoordelijke manier kredieten toe te kennen, dragen sommige verleners ertoe bij dat gezinnen zich in de schulden werken.

Een lening voor Kerstmis

Als voorbeeld halen wij het aanbod aan dat BNP Paribas Fortis enkele weken voor Kerstmis lanceerde. De bank stuurde naar duizenden van haar cliënten een mail met het aanbod om een lening aan te gaan “om kerstcadeautjes te kopen en op vakantie te vertrekken”.

Met andere woorden, de bank raadt hen aan om geen gebruik te maken van hun spaargeld (dat hen maar 0,11 % intrest opbrengt); maar wel een krediet van € 7 500 te nemen tegen een jaarlijkse rente van 5,90 %.

Dit absurde financiële aanbod is onaanvaardbaar van een bedrijf dat wordt gezien als een betrouwbare financiële instelling.

Ook in de supermarkt

Naast banken zijn er ook verschillende supermarktketens die hun klanten aanmoedigen om een betaalkaart met een kredietopening te gebruiken. Die kredietkaarten worden hard gepromoot, maar zijn extreem duur, met intresten die kunnen oplopen tot wel 14 %.

Daarnaast stellen we vast dat supermarkt Carrefour rechtstreekse kortingen aanbiedt, op voorwaarde dat de klant met de Visakaart van Carrefour betaalt: - 5 % op chips, - 10 % op koffiekoeken. Maar een korting verbinden aan het gebruik van een kredietkaart is illegaal. Wij vragen dan ook dat Carrefour stopt met deze praktijken.

Verboden handelspraktijken uitbreiden

Deze praktijken druisen dan ook in tegen de geest van de wet op het consumentenkrediet, die de consument juist moet beschermen. Spijtig genoeg zijn ze momenteel echter niet onwettig.

Om die reden vragen we aan minister Peeters dat de definitie van verboden handelspraktijken zou worden uitgebreid met dit soort praktijken.