Nieuws

Betere regeling voor hypotheekleningen gekelderd door de bankenlobby

26 februari 2014
Betere regeling voor hypotheekleningen gekelderd door de bankenlobby

Wij hebben jaren gelobbyd voor een consumentvriendelijke herziening van de regels voor hypotheekleningen. Het wetsontwerp dat in 2013 jaar uit de bus kwam, hield daar in grote lijnen rekening mee. Maar de bankenlobby heeft daar alsnog een stokje voor gestoken. Terug naar af dus.

Een hypotheeklening is voor veel consumenten een van de zwaarste financiële beslissingen in hun leven. Ze verdienen dan ook een zeer goede bescherming. Al jaren duwen we daarvoor als consumentenorganisatie aan de kar. Wij waren dan ook zeer verheugd toen bleek dat onze inspanningen vruchten leken af te werpen: eindelijk lag een wetsontwerp op tafel waarin aan de meeste van onze eisen was tegemoetgekomen. Maar de bankenlobby deed de regering van gedachte veranderen. Toch geven wij nog niet op.

Terug naar af

Jammer genoeg werd het wetsontwerp eind december 2013 alsnog verworpen onder druk van de banken en bepaalde meerderheidspartijen. Eens te meer een gemiste kans … Het houdt geen steek dat de consument zeer goed beschermd is als hij doorgaans relatief beperkte bedragen leent (consumentenkrediet), maar veel minder goed bij een grote financiële beslissing zoals een hypotheeklening! Zeker als u weet dat alsmaar meer gezinnen het steeds moeilijker krijgen om hun hypotheeklening af te betalen.

Wij zetten onze strijd voort

Ondanks de ontgoochelende beslissing van de regering blijven we uiteraard pleiten voor een betere bescherming van al wie een hypotheeklening sluit.

  • Raadpleeg ook onze koopwijzer en module met nuttige berekeningen in onze rubriek Hypotheekleningen