Koopwijzer hypotheeklening

Hoe bespaar je?

  • Je kunt mits onderhandelen in de praktijk vaak een nog betere intrestvoet krijgen (behalve dan bij DefA Finance, Hello bank!, Keytrade Bank en VDV Conseil omdat je daar onmiddellijk, zonder onderhandelen, het laagste officiële tarief krijgt). Vraag naast de offerte bij onze Beste Kopen ook een bij een paar grootbanken (waaronder BNP Paribas Fortis) en jouw eigen kredietgever
    Let goed op dat het JKP telkens hetzelfde omvat: is er overal een woningverzekering (met welke dekking?) en een schuldsaldoverzekering (met welke dekking?), zijn de notariskosten inbegrepen enz.? Kwestie van geen appelen met peren te vergelijken. Indien je een betere offerte hebt gekregen van de concurrentie, onderhandel dan vervolgens weer met je huidige kredietgever om op z’n minst hetzelfde of nog beter te krijgen.

  • De meeste consumenten kunnen besparen op de notariskosten als de kredietgever een hypothecair mandaat toekent, wat in principe goedkoper is dan een hypothecaire inschrijving (meer info).
    Een hypothecair mandaat is meestal mogelijk bij Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis, DefA Finance, Fintro, ING, Keytrade Bank en VDV Conseil.

  • Je kunt eventueel ook besparen op de kosten van de zichtrekening. Stel de kredietgever een aantal specifieke vragen. “Is het verplicht om bij u een zichtrekening te hebben die dient om de lening af te betalen?” Dat is immers lang niet altijd het geval. “Krijg ik een korting als ik die zichtrekening neem, en zo ja van hoeveel?” En laat zeker niet na om te vragen welke zichtrekening uit het hele gamma aan formules het goedkoopst is. Dat is uiteraard geen garantie voor de toekomst, de tarieven kunnen tijdens de looptijd van de lening worden herzien, maar dat kan niemand voorspellen.

  • Als koppel kun je vaak (aanzienlijk) besparen op die premies als het voor de kredietgever volstaat dat slechts één van jullie beiden de verzekering via hem neemt (meestal voor 100%) om een korting toe te kennen op de intrestvoet van de lening. In dat geval kan de andere partner kiezen voor een schuldsaldoverzekering bij onze Beste Koop (in principe te verkrijgen via de kredietmakelaars DefA Finance en VDV Conseil), waar de prijs soms slechts de helft zal bedragen. Lees in de detailfiche van elke kredietgever op basis van welke schuldsaldoverzekeringspremie het JKP werd berekend.